Velvoitteen asettaminen, luvaton autogrillirakennus ja epäsiisti rakennuspaikka, Vartiokylä
Velvoitteen asettaminen luvattoman autogrillirakennuksen poistamiseksi ja epäsiistin rakennuspaikan siivoamiseksi, Meripellontie 11
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla velvoittaa D7M Invest Oy:n rakennuspaikan haltijana poistamaan osoitteessa ********** ilman lupaa paikallaan pysytetyn autogrillirakennuksen 1.9.2019 mennessä. Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on viisituhatta (5000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu, on tuhat (1000) euroa. Rakennuksen purkamiseen ei tarvitse hakea purkamislupaa.
Ympäristö- ja lupajaosto päättää lisäksi velvoittaa D7M Invest Oy:n nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla poistamaan paikalle varastoidut rakennustarvikkeet ja mahdolliset purkujätteet sekä siistimään rakennuspaikan ympäristöä rumentamattomaan kuntoon 1.10.2019 mennessä. Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kolmetuhatta (3000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu, on viisisataa (500) euroa.
Kaupunginhallituksen hyväksymän rakennusvalvontataksan 20 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on viisisataa (500) euroa, jonka D7M Invest Oy on tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille.
Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut- ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.
Pöytäkirjanote Maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Pöytäkirjanote liitteineen saantitodistuksella velvoitetulle.
Valvontakohde
D7M Invest Oy:n vuokraama alue sijaitsee osoitteessa ********** joka on voimassa olevan asemakaavan nro 8319 mukaan venesatamalle varattua aluetta. Noin 35 m2 suuruinen autogrillirakennus sijaitsee tarkemmin ottaen autojen pysäköintiin ja veneiden säilytykseen varatulla alueen osalla, josta enintään 1/3 voidaan kattaa, ja jolla alue on istutettava niiltä osin, kun sitä ei käytettä säilytyspaikkoina ja kulkuteinä.
Paikalla sijaitsee autogrillirakennus, jolle on alun perin haettu grillirakennuksen siirtämisen yhteydessä tilapäistä rakennuslupaa vuonna 1999. Rakennuslupa on tuolloin rakennuslautakunnan toimesta myönnetty vuoteen 2002 saakka. Tämän jälkeen rakennuslupaa on pätkittäin jatkettu useita kertoja, viimeksi vuonna 2010. Tämän viimeisimmän rakennuslupapäätöksen 30.3.2010 § 207 voimassaolo on päättynyt 10.6.2015.
Autogrillirakennuksella ei siten ole tällä hetkellä voimassaolevaa rakennuslupaa.
Tarkastuslausunto
Paikallakäynnillä 24.8.2018 on todettu, että kyseinen autogrillirakennus on edelleen paikoillaan ja että alue on epäsiisti. Tämän johdosta tarkastuslausunnossa on todettu, että jollei asiassa muuta ilmene, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle tullaan esittämään, että tontin haltijalle D7M Invest Oy:lle asetetaan velvoite ja sakon uhka poistaa ilman lupaa paikallaan pysytetty autogrillirakennus sekä siistiä rakennuspaikka.
Tarkastuslausunto on annettu tiedoksi yhtiölle 10.9.2018.
Vastine
D7M Invest Oy on antanut asiassa vastineen, jossa todetaan muun ohella seuraavaa.
Kohdetta ostaessa minulla ei ole ollut tietoa, että kyseisen autogrillirakennuksen rakennuslupa olisi vanhentunut. Vuokrasopimusta tehdessähän tuo asia olisi jo pitänyt olla tiedossa ja nyt tuo asia tuli täytenä yllätyksenä tarkastuslausunnon muodossa.
Nyt löysimme arkkitehdin, jolta löytyi aikaa ja autogrillirakennuksen paikallaan pysyttämiseen tehtävä lupahakemus etenee puoleltamme.
Autogrillirakennus on ollut remontin alla ja tästä syystä on ollut rakennusmateriaalia grillin pihassa (myös ohikulkijat ovat vieneet roskiaan kyseiseen paikkaan). Remontti alkaa olla loppusuoralla ja siivoamme ympäristön.
Pyydän kohteliaammin, että otatte huomioon ed. mainitut asiat ja annatte minun hoitaa lupa-asiat kuntoon.
Päätöksen perustelut
Autogrillirakennuksen rakennusluvan voimassaoloaika on päättynyt 10.6.2015. Rakennuslupahakemus rakennuksen paikallapysyttämiseksi on tullut vireille 16.4.2019. Lupaa haetaan grillirakennuksen pysyvälle sijoittamiselle paikalle. Hanke edellyttää kuitenkin poikkeamispäätöstä. Rakennus on siis tällä hetkellä rakennuspaikalla luvatta.
Paikallakäynneillä on myös huomattu, että rakennuksen ympäristöön on kertynyt ympäristöä rumentavaa jätettä ja roskaa. Toiminnanharjoittaja on siivonnut rakennuksen ympäristöä loppuvuoden 2018 aikana. Paikallakäynnillä on kuitenkin havaittu, että paikalla on edelleen ulkovarastointia. Tämän johdosta on perusteltua asettaa velvoite myös purkujätteen poistamisen sekä rakennuspaikan siistimisen osalta.
Velvoitteen asettaminen on tarpeen lisäksi sen johdosta, että mahdollisesti myönnettävän rakennusluvan mukaiset työt, muutokset, lupaehdot ja määräykset tulevat toteutetuiksi. Vastineessa ei ole tuotu esiin mitään sellaista asiaan vaikuttavaa, jonka johdosta velvoitetta ei tulisi asettaa.
Velvoitepäätöksen tekeminen ei estä rakennuspaikan haltijaa hakemasta rakennuslupaa. Velvoitepäätöksen tekeminen ei myöskään estä rakennusluvan myöntämistä, mikäli luvan myöntämisen edellytykset täyttyvät. Mikäli rakennuslupa myönnetään, sekä mahdollisessa rakennuslupapäätöksessä mainitut lupaehdot ja määräykset toteutetaan, tämän päätöksen mukainen velvoite sekä asetetut uhkasakot raukeavat.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 § 5 mom.
Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaista muuttamista varten tarvitaan rakennuslupa. Luvanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon käyttötarkoituksen muutoksen vaikutus kaavan toteuttamiseen ja muuhun maankäyttöön sekä rakennukselta vaadittaviin ominaisuuksiin.
[…]
Maankäyttö- ja rakennuslaki 167 § 1 mom.
Rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa.
Maankäyttö- ja rakennuslaki 182 §
Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen […] voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin.
Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. […]
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 07.05.2019
VALITUSOSOITUS
Pöytäkirjan 101 (Pääasian osalta) ja 111 §:t.
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 101 § (Valvontamaksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Kaisa Hongisto, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26404