Puistosuunnitelman hyväksyminen, Kellotorninrinteen peruskorjaus, Kulosaari, nro VIO 5986/1

HEL 2019-003173
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 24

Kellotorninrinteen peruskorjaus, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5986/1, Kulosaari

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Kellotorninrinteen peruskorjauksen puistosuunnitelman nro VIO 5986/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Kulosaaressa sijaitseva, peruskorjattava Kellotorninrinne. Voimassa olevassa, vuoden 1966 asemakaavassa Kellotorninrinne on merkitty puistoalueeksi (P). Suunnittelualueen eteläosa kuuluu Kulosaarentien varren katualueeseen, jonka voimassa oleva asemakaava on vuodelta 1985. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 0,2 ha. Suunnittelualue kuuluu Kulosaaren huvilakaupunginosaan, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY).

Kellotorninrinne on pitkänomainen, suorakaiteen muotoinen puistikko. Se on osa puistoakselia, joka alkaa Armas Lindgrenin piirtämän kellotornin takana olevilta kallioilta ja jatkuu Ribbinginhovin ja Eugen Schaumanin puiston kautta merelle. Bertel Jungin piirtämän kirkon lähiympäristössä tehtiin istutuksia, maastonmuotoilua ja käytäviä 1930-luvun lopussa, jolloin todennäköisesti myös Kellotorninrinteen puistikon rakentaminen alkoi. Bengt Schalin laati puistikon kunnostussuunnitelman vuonna 1947, minkä jälkeen puistikko ei ole kokenut suuria muutoksia.

Kellotorninrinne sijaitsee etelään viettävässä rinteessä. Kaksi suoraa asvalttipintaista käytävää jakaa puistikon leveyssuunnassa kolmeen osaan. Matalat tukimuurit rajaavat käytäviä ja istutusalueita. Tukimuurit on päällystetty tummalla liuskekivellä. Noin 1,6 metrin korkuiset portinpylväät korostavat muurin kulmia Kulosaarentien varrella. Valaistus on uusittu viime vuosina.

Istutetuilla alueilla kasvaa vapaamuotoisia puu ja -pensasryhmiä. Puusto koostuu lähinnä vanhasta luonnonpuustosta; koivuista ja männyistä. Huonokuntoisia koivuja on jouduttu poistamaan, mutta männyt ovat komeita ja elinvoimaisia. Alarinteeseen on viime vuosina istutettu muutamia pilvikirsikoita. Puistikossa on muutamia vanhoja koristepensaita. Luonnontilaiset kalliopaljastumat hallitsevat keskiakselin yläosaa.

Suunnitelman tavoitteena on alkuperäisen, 1940-luvulta peräisin olevan puistokokonaisuuden perushahmon säilyttäminen ja kadonneiden osien palauttaminen. Puistikon rakenteita, kasvillisuutta ja pintamateriaaleja korjataan sekä osittain uusitaan.

Suunnitelman sisältö

Puistikkoa kunnostetaan ottamalla esiin sen 1940-luvun asua ja palauttamalla sen kadonneita osia. Käytäviä rajaavat, liuskekiviverhoillut muurit, kadun varren portinpylväät sekä kolmiaskelmaiset liuskekivipintaiset portaat kunnostetaan. Yhden pylvään hattu joudutaan kokonaan uusimaan. Keskialueelle johtaneita portaita on yhdistänyt liuskekivikäytävä, jonka liuskekiviä on löytynyt nurmikon alta. Peruskorjauksessa kaareva liuskekivikäytävä palautetaan. Puistikon keskelle sijoitetaan kaksi tuolia.

Puistokäytävien asvalttipinnoite on hiljattain uusittu. Sitä joudutaan paikoitellen paikkaamaan muurien korjauksen yhteydessä.

Vanhat komeat männyt säilytetään. Puistikosta kaadetaan muutama huonokuntoinen vanha koivu. Kalliolla kasvavia huonokuntoisia ja itsestään kylväytyneitä puita, pensaita sekä uudempia istutuksia poistetaan. Kulosaarentien varteen istutetut nuoret pilvikirsikat siirretään puistikon itäreunaan pois näköakselin keskeltä. Pensassommitelmia palautetaan Bengt Schalinin hengen mukaisesti puistokäytävien varsille. Nykyisin asuinkäytössä olevalle entiselle kirkkoherranvirasto-rakennukselle johtavan käytävän varren kitukasvuiset perennaistutukset poistetaan. Kulosaarentien varrelle palautetaan perennaistutukset.

Puistikon valaistus on jo aiemmin uusittu. Entisen kirkkoherranviraston ilmajohtopylväs, kohdevalaisin ja pihan läpikulun kieltokyltti poistetaan/siirretään puistikosta tontin puolelle.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelma on laadittu Helsingin kaupunkiympäristön toimeksiantona.

Puistosuunnitelmasta on ollut yhteydessä Kulosaaren kirkkoon, joka toimii puiston pohjoispuolella.

Puiston peruskorjauksen toimenpiteet ovat vähäisiä, nykytilannetta ylläpitäviä ja koskevat puiston rakenteiden korjausta, minkä vuoksi puistosuunnitelmaa ei ole asetettu esille.

Kustannukset ja aikataulu

Kellotorninrinteen kokonaispinta-ala on yhteensä n. 2 100 m².

Kellotorninrinteen yhteenlasketut ympäristörakentamisen kustannukset ovat noin 178 000 euroa, 85 euroa/m² (alv. 0 %). Vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat n. 5 000 euroa.

Puistoalue säilyy nykyisessä hoitoluokassa A2. Katualueeseen kuuluva Kello-torninrinne kuuluu nurmialueiden ja matalien muurien osalta suurimmaksi osaksi KA2 keskustavihreään ja reunoiltaan KA3 yleiskatuvihreään, sekä käytävien ja korkeiden muurien osalta II kokoojakatuihin ja vilkasliikenteisiin kevyen liikenteen väyliin. Myös nämä ylläpitoluokat säilyvät nykyisellään.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaukset.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Päätös tullut nähtäväksi 27.03.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Lisätietojen antaja

Raija Holopainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38639

raija.holopainen@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
vs. maankäyttöjohtaja