Puistosuunnitelman hyväksyminen, Kramerinlehdon peruskorjaus, Kulosaari, nro VIO 5473/1
Kramerinlehdon peruskorjaus, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5473/1, Kulosaari
Päätös
Maankäyttöjohtaja päättää hyväksyä Kramerinlehdon peruskorjauksen puistosuunnitelman nro VIO 5473/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Kulosaaressa sijaitseva Kramerinlehto on keskeinen Kulosaarentien, Bertel Jungin tien, Marsalkantien ja asuinalueen väliin sijoittuva puistoalue. Puisto esiintyy ensimmäisen kerran Bertel Jungin laatimassa Kulosaaren asemakaavassa vuodelta 1917 ja sen kunnostuksen on suunnitellut kaupunginpuutarhuri Bengt Schalin vuonna 1954. Vuonna 2008 laaditussa puistohistoriallisessa katsauksessa Kramerinlehto on todettu alkuperäisyytensä, historiansa, kaupunkikuvansa ja kasvilajistonsa johdosta arvokkaaksi puistoksi. Nykytilaltaan puiston 1950-luvun suunnitelman perushahmo on pääpiirteissään säilynyt, mutta puisto on kuitenkin kunnostuksen tarpeessa. Istutukset, jäljellä oleva puusto sekä kalusteet ovat pääosin huonokuntoisia ja puistossa sijaitseva Raivaajain kaivo -suihkulähde ei ole toiminnassa. Puistosuunnitelman lähtökohtana on palauttaa Kramerinlehto 1950-luvun asuun viihtyisäksi kaupunginpuutarhuri Bengt Schalinin suunnitteluihanteita vastaavaksi oleskelu- ja edustuspuistoksi puistohistoriallisessa katsauksessa esiin nousseet arvot säilyttäen ja niitä vahvistaen.
Suunnitelman sisältö
Puiston pohjoispäädystä Kulosaarentielle rakennetaan uusi puistokäytävä. Muut puistokäytävät kunnostetaan. Puistokäytävät rakennetaan murskepintaisina. Portaat ja liuskekiveykset kunnostetaan. Kentän reunoille sekä kunnostettavan suihkulähteen läheisyyteen sijoitetaan lisää penkkejä. Puistoon on suunniteltu myös lisää roska-astioita.
Kasvilajistossa suositaan puiston aikakaudelle ja tyylille ominaisia lajeja. Puiston keskiosa säilytetään avoimena ja istutukset tehdään Schalinin 1950-luvun sommitelmaa mukaillen. Huonokuntoiset puut ja pensaat sekä haitalliset vieraslajit poistetaan. Puustoa täydennetään luonnonpuilla ja kukkivilla pienpuilla. Kenttää rajaava orapihlaja-aita uusitaan. Kentän lounaispuolelle on suunniteltu perennaistutus Schalinin suunnitelmaa mukaillen. Kookkaiksi kasvaneiden puiden ja pensaiden alle istutetaan maanpeiteperennoja. Puistoon on suunniteltu myös sipulikasveja.
Puiston keskellä oleva hiekkakenttä palautetaan muotoonsa ja sen korko lasketaan alkuperäiseen tasoon.
Puistossa oleva kenttä valaistaan uusilla pylväsvalaisimilla.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelma on laadittu Helsingin kaupunkiympäristön toimeksiantona.
Puistosuunnitelmaluonnos on laadittu jo noin 10 vuotta sitten. Suunnitelmaluonnos oli nähtävillä silloisen Helsingin kaupungin rakennusviraston internetsivuilla ja Kulosaaren kirjastossa huhtikuussa 2008. Lisäksi suunnitelmaluonnos esiteltiin Kulosaarelaiset lehdessä. Suunnitelmaan saatiin tuolloin ainoastaan yksi palaute päiväkoti Domuksen vanhempainyhdistykseltä.
Vuonna 2008 suunnitelman lautakuntakäsittelyn esti Kramerinlehdon leikkipaikan poistamisesta syntynyt keskustelu. Helmikuussa 2009 päädyttiin ratkaisuun, että silloinen sosiaalivirasto rakennutti päiväkodille oman leikkipaikan Domuksen päädyssä olevalle puistoalueelle.
Kustannukset ja aikataulu
Kramerinlehdon kokonaispinta-ala on yhteensä 3 700 m².
Kramerinlehdon yhteenlasketut ympäristörakentamisen kustannukset ovat noin 400 000 euroa, 108 euroa/m² (alv. 0 %). Vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat n. 15 500 euroa (alv. 0 %).
Puiston hoitoluokat ovat A1 ja A2.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaukset.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.
Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.
Päätös tullut nähtäväksi 22.03.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Raija Holopainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38639