Ruokamyrkytys- ja vesiepidemioiden selvitystyöryhmän kokoonpanon vahvistaminen

HEL 2019-004928
Asialla on uudempia käsittelyjä
18. / 130 §

Ruokamyrkytys- ja vesiepidemioiden selvitystyöryhmän kokoonpanon vahvistaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti nimetä Helsingin kaupungin ruokamyrkytys- ja vesiepidemioiden selvitysryhmään seuraavat jäsenet ja varajäsenet.

Kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöpalvelut ja viestintä:
  • yksikön päällikkö (elintarviketurvallisuusyksikkö) Riikka Åberg, varalla kaupungineläinlääkäri Minna Ristiniemi (elintarvikevalmistus- ja eläinsuojelutiimi)
  • tiimipäällikkö (ravintolat-tiimi) Mia Degerlund, varalla tiimipäällikkö (elintarvikemyymälät-tiimi) Anne Kärnä
  • kaupungineläinlääkäri Minna Ristiniemi, varalla hygieenikkoeläinlääkäri Karoliina Kettunen
  • elintarviketarkastaja Pirkko Hokkanen, varalla ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski
  • yksikön päällikkö (mediaviestintä) Virve Kuusi, varalla viestintäsuunnittelija Matti Miinalainen
Sosiaali- ja terveystoimiala, epidemiologinen toiminta:
  • ylilääkäri Hannele Kotilainen, varalla ylilääkärin sijainen
  • terveydenhoitaja Riitta Rasmussen, varalla terveydenhoitaja Suvi Godbole
HSY Vesihuolto:
  • osastonjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto, varalla kemisti Kirsi Hiillos

Käsittely

Esteelliset: Riikka Åberg

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingissä on toiminut 1980-luvun alusta alkaen työryhmä, joka on selvittänyt ruokamyrkytysten ja vesiepidemioiden aiheuttajia ja ryhtynyt niiden suhteen tarvittaviin toimenpiteisiin. Ryhmä toimi aluksi terveysviraston valvontaosastolla ja organisaatiomuutosten jälkeen vuodesta 1991 ympäristökeskuksessa. Epidemiaselvitysryhmän kokoonpano on viimeksi vahvistettu ympäristölautakunnassa 10.11.2015 (§ 355).

Epidemiaselvitysryhmän kokoonpanoa on tarpeen tarkistaa henkilövaihdosten vuoksi ja samalla vastaamaan nykyistä kaupungin organisaatiota. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii terveydensuojelu- ja elintarvikelain mukaisena kunnan valvontaviranomaisena.

Epidemiaselvitysryhmän kokoonpanosta ja tehtävistä on säädetty valtioneuvoston asetuksessa elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämisestä (1365/2011).

Asetuksen 4 §:n pykälän mukaan kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen ja terveydensuojeluviranomaisen tulee yhdessä nimetä epidemioiden selvittämistä varten työryhmä. Selvitystyöryhmään tulee kuulua 1) johtava terveyskeskuslääkäri tai terveyskeskuksen johtosäännössä määrätty tartuntataudeista vastaava lääkäri, 2) terveyskeskuksen tartuntatautiyhdyshenkilö, 3) elintarvikelaissa ja terveydensuojelulaissa tarkoitettua valvontaa johtava viranhaltija, 4) kunnan virkaeläinlääkäri, 5) kunnan elintarvikkeiden, talousveden ja uimaveden laatua valvova viranhaltija sekä 6) alueen vesihuollosta vastaavan tahon edustaja. Työryhmää on tarvittaessa täydennettävä riittävän asiantuntemuksen varmistamiseksi. Helsingissä työryhmän kokoonpanoa on laajennettu viestinnän edustajalla.

Työryhmän tehtävinä on huolehtia, että epidemian selvittämiseksi vaadittavat epidemiologiset ja laboratoriotutkimukset suoritetaan, huolehtia epidemian hallintaan tähtäävien toimenpiteiden yhteensovittamisesta, vastata tiedonkulusta tutkimuksia tekevien viranomaisten ja laboratorioiden välillä, huolehtia tarvittaessa yhteydenpidosta sairaanhoitopiiriin, asiantuntijoihin ja viranomaisiin, tiedottaa epidemiasta väestölle ja tiedotusvälineille sekä tehdä lainsäädännön mukaiset ilmoitukset muille viranomaisille ja tehdä muut tarvittavat selvitykset.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.05.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

ympäristöjohtaja
Esa Nikunen

Lisätietojen antaja

Riikka Åberg, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 32010

riikka.aberg@hel.fi