Lausuntopyyntö talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta vuosiksi 2020-2029

HEL 2019-005491
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 118 §

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunkiympäristön toimialalle talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta vuosiksi 2020–2029

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla laaditaan olosuhteiden suunnitteluperiaatteita, joissa määritellään linjaukset vapaa-ajan toiminnan ja palvelujen olosuhteiden kehittämiseksi kasvavassa kaupungissa. Olosuhteilla tarkoitetaan tiloja ja alueita, joissa on kulttuurin ja vapaa-ajan toimintaa ja palveluja joko kaupungin itsensä tai muiden järjestäminä. Olosuhteiden suunnitteluperiaatteiden avulla tullaan jatkossa arvioimaan tilahankkeita osana palvelutilaverkkoa. Olosuhdetyön tavoitteena on päästä yksittäisiä alueita koskevasta tapauskohtaisesta ongelmanratkaisusta tilanteeseen, jossa strategian ja hyvän tietopohjan avulla voidaan laittaa kehittämis- ja korjaustarpeet tärkeysjärjestykseen.

Paineita tarkempaan palvelutason arviointiin on muun muassa seuraavilla alueilla: Laajasalo, Kalasatama, Lauttasaari, Pukinmäki ja Puistola-Tapulikaupunki. Mainittujen alueiden ja muiden alueiden osalta tarpeita voidaan tarkentaa, kun olosuhdetyö etenee.

Kaupunkiympäristön toimialan laatima talonrakennusohjelmaluonnos ja ehdotus vuokra- ja osakekohteista sisältää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kannalta keskeisiä hankkeita, joihin voidaan sitoutua.

Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelujen näkökulmasta on merkittävää, että talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman listalla ovat esimerkiksi Itäkeskuksen ja Oulunkylän urheilupuiston perusparannukset. Palvelujen uudistamisen näkökulmasta Töölön kisahallin ja Yrjönkadun uimahallin perusparannus edistävät strategiaa liikkumiseen kannustavasta kaupungista. Kruunuvuorenrannan merellinen tukikohta luo paremmat edellytykset merellisten palvelujen ja saariston kehittämiselle. Pirkkolan purettavan jäähallin korvaaminen uudella varmistaa hyvät jääurheilun harrastamisen mahdollisuudet myös jatkossa.

Suvilahden kaasukellojen kuntoselvitykset valmistuvat kesän 2019 aikana. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta haluaa kiinnittää huomiota kaupungin tavoitteeseen kehittää Suvilahden alueesta vetovoimainen kulttuurin ja vapaa-ajan kohde. Toimiala on suunnittelun eri vaiheissa esittänyt ajatuksia siitä, miten kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus voidaan saada kaupunkilaisia ja matkailijoita ilahduttavaan käyttöön. Mikäli kuntotutkimukset osoittavat rakennuksen soveltuvan kokoontumiskäyttöön, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää tärkeänä toimialan osallistumista käyttötarkoituksen suunnitteluun.

Ohjelmaluonnokseen on lisätty tarvittavia pitkän aikavälin perusparannuskohteita, kuten Itäkeskuksen monitoimitalon Stoan perusparannus, Pasilan pääkirjaston perusparannus, Munkkiniemen nuorisotalon perusparannus ja Etelä-Haagan kirjaston perusparannus.

Itäkeskuksen Stoan perusparannus kytkeytyy alueesta käynnistymässä olevaan suunnittelukilpailuun. Talonrakentamisohjelmassa jo mainittujen ja lisättäväksi ehdotettavissa hankkeissa tilojen toimintamallia on mahdollista päivittää, ottaa paremmin huomioon joukkoliikenneinvestointien tuottamat uudet mahdollisuudet sekä parantaa kansalais- ja kulttuurikäytön mahdollisuuksia.

Toimialan palveluihin liittyen uudisrakennukseksi ohjelmaluonnokseen on lisätty Tapulikaupungin ja Puistolan alueelle Suuntimopuiston monitoimitalo, johon koottaisiin alueen nuoriso- ja kirjastotilat. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala näkee perusteltuna, että alueen nykyisen osittain heikkokuntoisen ja hajanaisen palveluverkon sijaan olisi viisaampaa toteuttaa asukkaiden kanssa yhdessä korkealaatuinen monitoimitalo, joka palvelee sekä Tapulikaupungin että Puistolan asukkaita juna-aseman yhteydessä.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esittää huolensa Maunulan väestönsuojan sisäilmakorjausten suunnitelmasta, jonka kustannusarvio on aiemmasta arviosta kaksinkertaiseksi. Nousseet rakentamiskustannukset vaikuttavat tiloista maksettaviin vuokriin ja kaventavat siten mahdollisuuksia parantaa palveluja muualla. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää tärkeänä, että Maunulan väestönsuojan korjaamiseen löytyy ratkaisu, jonka kustannusarvio on alkuperäisen, noin kahden miljoonan euron tasolla. Mikäli kustannusarvio nousee merkittävästi alkuperäisestä, lautakunta näkee perusteltuna pohtia, tulisiko alueen liikuntapalvelut tuottaa tehokkaammilla keinoilla kuin vaikeasti kunnostettavassa kalliosuojassa. Lautakunta kiinnittää huomiota siihen, että samanaikaisesti Maunulan, Länsi-Pakilan ja Kaarelan alueilla on suunnitteilla liikunnan ja harrastustoiminnan kannalta useita hankkeita, jotka tulevat hakemaan toimintaansa kaupungin lainaa tai tilankäyttöavustusta. Mikäli Maunulan väestönsuojan korjaamiskustannukset nousevat valtavasti, lautakunta näkee tarpeelliseksi selvittää, olisiko esimerkiksi Pirkkolan liikuntapuiston palvelujen monipuolistaminen toimivampi ratkaisu merkittävästi Maunulan liikuntahallia pienemmällä investoinnilla. Mikäli väestönsuojan korjaamisen kustannusnousu johtuu tilan erityisolosuhteista, lautakunta pitää tärkeänä, että rajoitteet otetaan huomioon tilan vuokraa määritettäessä. Lautakunta näkee tärkeänä, että samaa arviointia tehdään myös Itäkeskuksen uimahallin peruskorjauksen yhteydessä.

Lautakunta kiinnittää huomiota, että hankkeiden nimeämiskäytännöistä johtuen kaikki kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tilahankkeet eivät ole luettavissa ohjelmasta. Tällaisia hankkeita ovat Puistolan liikuntahallin ja liikuntapuiston huoltotilojen peruskorjaus Puistolan peruskoulun perusparannus ja laajennus hankkeen yhteydessä, Kruunuvuorenrannan nuorisotilat Kruunuvuorenrannan keskuskoulun yhteydessä, Suutarila-Siltamäki-alueen kirjasto- ja nuorisotilahankkeet Kaskon Suutarilan-Siltamäki-alueen tilahankkeiden yhteydessä. Esitetyt hankkeet edistävät kuntalaisten hyvinvointia ja torjuvat eriarvoisuutta. Lisäksi kaupungin talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman ja vuokra- ja osakeohjelman ulkopuolelta tullaan toteuttamaan Viikin kirjaston perusparannus Helsingin yliopiston rahoituksella.

Edellä kuvattujen lisäksi lautakunta pitää tärkeänä, että alla mainitut hankkeet lisätään talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan tai vuokra- ja osakeohjelmaan:

  • Latokartanon liikuntahalli: ilmanvaihdon perusparannus peruskoulun ilmanvaihdon toteutuksen yhteydessä
  • Kaupunginmuseon Hakasalmen huvila: peruskorjaus olisi toiminnallisesti järkevintä toteuttaa Finlandia-talon peruskorjauksen aikaan
  • Kaupunginmuseon Sederholmin talo: peruskorjaus ohjelman loppupuolelle
  • Kaupunginkirjaston Rikhardinkadun kirjasto: peruskorjaus ohjelman loppupuolelle
  • Kruunuvuorenrannan uimarannan huoltorakennus: uimarannan toteutuksen aikataulun mukaisesti
  • Pirkkolan urheilupuisto: viemärirunkovesijohdon ja pohjaviemäreiden peruskorjaus mahdollisimman pian
  • Nuorisopalveluiden Narrin näyttämö: vuokrahanke on tarpeellinen toiminnan välittömän jatkon kannalta, mutta pidemmän aikavälin tarkastelussa olisi selvitettävä toteutus jonkun kouluhankkeen yhteydessä

Kaavoituksen yhteydessä on lisäksi varmistettava että:

  • Kontulan nuoriso-, kirjasto ja liikuntatilat ovat erittäin tarpeellisia jatkossakin ja tarvitsevat kunnianhimoisen ja tasokkaan alueen asukkaiden kanssa yhdessä suunnitellun alueen luonteeseen sopivan tilaratkaisun Kontulan ostoskeskuksen alueen mahdollisen kaavoituksen yhteydessä
  • Oulunkylän nuoriso- ja kirjastopalvelut ovat tarpeellisia jatkossakin

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää tärkeänä, että liikuntapaikkojen kiireellisiin ja erittelemättömiin peruskorjauksiin sekä koko toimialan asiakaskokemusta parantaviin toiminnallisiin muutoshankkeisiin on varattu riittävästi rahoitusta tulevina vuosina. Ohjelmaluonnoksessa kohdentamattomien korjaushankkeiden rahoitusvaraus on riittämätön tulevina vuosina, kun samasta kohdasta rahoitetaan väistötilat sekä liikunnan palvelukokonaisuuden isännöinnin ja kaupunkiympäristön isännöinnin tarpeet.

Käsittely

Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lautakunta pyytää selvitystä siitä, että paljonko Tapulikaupungin kirjaston ja nuorisotalon, sekä Puistolan Nurkan perusparannus kustantaisi verrattuna monitoimitalon kustannuksiin.

Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lautakunta esittää, että tutkitaan myös mahdollisuutta sijoittaa uudisrakennus Tapulikaupungin puolelle.

Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lautakunta pitää tärkeänä, että nuorisotyö turvataan Tapulin alueella.

Sami Muttilaisen vastaehdotuksia ei kannatettu, joten ne raukesivat.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallintapalvelu pyytää lautakuntien lausuntoa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta vuosiksi 2020–2029 ja ehdotuksesta vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevista uudis- ja peruskorjaushankkeista vuosiksi 2020–2022.

Lausuntoasialla on määräaika 20.6.2019 mennessä.

Esitettyjen lausuntojen pohjalta kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallintapalvelu laatii kaupunkiympäristölautakunnalle esityksen talonrakennuksen rakentamisohjelmaksi vuosiksi 2020–2029.

Rakentamisohjelmaluonnos vuosiksi 2020–2029 pohjautuu vuoden 2019 talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan. Rakentamisohjelmassa olevat hankkeiden toteutusaikataulut ja rakentamiskustannukset on päivitetty vastaamaan nykyhetken tietoa ja ohjelmaan on lisätty uudisrakennushankkeita toimialojen hanke-esitysten perusteella ja korjaushankkeita sekä Rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden pitkän tähtäimen korjausohjelmasta, että toimialojen hanke-esitysten perusteella.

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnos vuosiksi 2020–2029 on mukana liitteenä 1, ehdotus vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevista uudis- ja peruskorjaushankkeista on mukana liitteenä 2.

Lausunnon yhteisvalmisteluun ovat osallistuneet kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan palvelukokonaisuudet ja toimialan sisäilmaryhmä. Yhteisvalmistelun yhteydessä esitettiin hanke-ehdotuksia, jotka priorisoitiin toimialan johtoryhmässä.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 04.06.2019 § 107

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja
Tommi Laitio

Lisätietojen antaja

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87783

matti.kuusela@hel.fi