Elokuva- ja AV-tuotantojen kehittämis- ja toimenpidesuunnitelma, elokuva-alan kehittämisen periaatteet ja elokuvatuotantojen houkuttelu Helsinkiin

HEL 2019-006516
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 31 §

Elokuva- ja AV-alan kehittämis- ja toimenpidesuunnitelma ja elokuvatuotantojen houkuttelu Helsinkiin

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti merkitä tiedoksi elokuva- ja AV-alan kehittämis- ja toimenpidesuunnitelman sekä suosittaa esitettyjen toimenpiteiden toimeenpanoa.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Taina Seitsara. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksessa 8.10.2018 annettiin tilannekatsaus elokuva- ja AV-alaan sekä siihen liittyviin kehittämistarpeisiin. Tuolloin esitettiin, että on tarpeen laatia kaupunkitasoinen toimenpidesuunnitelma suurten kotimaisten ja kansainvälisten AV-tuotantojen houkuttelemiseksi Helsinkiin. Helsingin kaupungilla ei ole aiemmin ollut aktiivista roolia sarjamuotoisen draaman ja elokuvatuotantojen yhteistyökumppanina, ja yhteistyöstä on päätetty tapauskohtaisesti tuotanto kerrallaan. Valtakunnallisen ja kansainvälisen kilpailutilanteen kovennuttua Helsingillä tulee olla selkeä toimenpidesuunnitelma tuotantojen palvelemiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää kahdeksan kehittämistoimenpidettä, joilla edistetään Helsingin erottautumista kiinnostavana ja toimivana kuvauspaikkakaupunkina, tuetaan kaupungin kansainvälistä markkinointia ja kehitetään ammattilaistapahtumayhteistyötä.

Sulje

AV-ala merkittävässä kansainvälisessä kasvussa

Olsberg SPI:n markkinaselvityksen (Market Study, Olsberg SPI, 2019) mukaan kuluttajien kysyntä AV-sisällölle on kasvanut dramaattisesti viime vuosina. European Audiovisual Observatory:n arvioiden mukaan vuosittain tuotettavien pitkien fiktioelokuvien määrä on kasvanut 22 % vuosien 2013–2017 välillä. FX Networks:n mukaan Yhdysvalloissa esitettyjen uusien alkuperäisten käsikirjoitettujen sarjojen määrä kasvoi 86 % vuosien 2011 ja 2018 välillä. Suurin osa tästä kasvusta syntyy suoratoistopalveluista, joiden kulutus ja näihin tarvittavien sisältöjen kysyntä ovat kasvussa.

Tällainen kasvu luo merkittävät taloudelliset mahdollisuudet maille houkutella kansainvälisiä tuotantoja. Kaliforniasta, Yhdysvalloista lähtevien ja muualla toteutettavien tuotantojen arvon on vuonna 2015 arvioitu olleen 4,6 miljardia dollaria (USD) (The Value of Global Footloose Production: An Estimate with Case Studies, 2018). Globaalin tuottamisen näkymät ovat tällä hetkellä erittäin vahvat. Arvioiden mukaan vuonna 2018 Netflix käytti 8 miljardia dollaria (USD) alkuperäissisältöihin ja Amazon USD käytti 5 miljardia dollaria (USD), joista 1 miljardia dollaria (USD) alkuperäissisältöihin. Ampere Analysis:n vuoden 2017 tutkimuksen mukaan Netflixin 65:stä tulevasta alkuperäissisällöstä 48 % oli Yhdysvaltojen ulkopuolisia tuotantoja, joista 21 % oli eurooppalaista alkuperää. Amazon ja HBO ovat myös aktiivisia Euroopassa, operoivat alueellisia toimistoja ja ovat sijoittaneet merkittävästi Euroopassa toteutettaviin tuotantoihin. Kansainvälinen AV-ala ja sen vahva kasvu tarjoaa merkittävän mahdollisuuden myös Suomelle ja Helsingille.

Helsingin kansainvälisen brändin tunnettuuden lisääminen yhteistyössä AV-alan kanssa

AV-alan tuotantoyhtiöt ja niille palveluja tuottavat yhtiöt muodostavat yhdessä laajoja ja monialaisia ekosysteemejä. AV-tuotannoilla on myös merkittäviä aluetaloudellisia merkityksiä. AV-alan tuotannot voivat onnistuessaan lisätä alueen houkuttelevuutta ja tunnettuutta ja siten nostaa sen matkailullista imagoa. Mielikuvien lisäksi kaupungin näkyminen suosituissa sarjamuotoisissa draama- ja elokuvatuotannoissa ovat elementtejä, joita voidaan hyödyntää matkailutulon kasvattamisessa, jos niihin liitetään suunnitelmallinen PR-työ ja markkinointi. Elokuvilla ja tv-sarjoilla tavoitetaan yleisöjä, joihin perinteinen markkinointi ei välttämättä toimi.

Helsingin kaupunki on tukenut osaltaan eri tavoin AV-alan tuotantojen toimintaedellytyksiä ja ammattilaisverkostoja. Esimerkiksi helsinkiläisiä tuotantopalveluita ja kuvauspaikkoja on markkinoitu yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Lisäksi kaupunki on mahdollistanut Helsingissä järjestettäviä kansainvälisiä AV-alan ammattilaisfoorumeita ja -liiketoimintatapahtumia, sujuvoittanut kuvauspaikkojen ja -lupien koordinointia sekä auttanut alan toimijoita verkostoitumaan muiden luovan teollisuuden toimijoiden kanssa.

Kaupunkitasoiset kehittämistoimenpiteet

Elokuva- ja AV-tuotantojen kehittämis- ja toimenpidesuunnitelman (liite 1) päätavoitteita ovat Helsingissä toteutuvien kansainvälisten AV-tuotantojen lisääminen ja suurten kansainvälisten AV-tuotantojen houkutteleminen Helsinkiin. Elinkeinopoliittisia tavoitteita ovat uusien AV-alan yritysten ja työpaikkojen synnyttäminen, alueen yritysten pääsy osaksi kansainvälistä arvoketjua (mm. jälkituotanto), alueen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen, alueen kehittyminen digitaalisten AV-alojen osaamis- ja yrityskeskittymänä ja muiden digitaalisten luovien alojen kytkeminen AV-alan kehitykseen (mm. XR-ja peliala).

Suunnitelmassa esitetään kahdeksan kehittämistoimenpidettä:

1. Toimiva kaupunkiorganisaatio ja ”In kind” -yhteistyötoiminta2. Erityiskohteiden hyödyntäminen kuvauspaikkoina Helsingissä  3. Alueellisen tuotantokannustin mallin pilotointi  4. Ammattilaistapahtumayhteistyö Helsingissä  5. Osaajien houkuttelu Helsinkiin  6. North Star Film Alliance -hankkeen toteuttaminen  7. Yhteistyö AV-alan ja siihen linkittyvien toimijoiden kanssa  8. Yhteistyö digitaalisten liitännäistoimialojen kanssa.

Toimenpidepäätösten arvioimiseksi ja valintojen tueksi määritetään soveltuvat arviointikriteerit kaikkien toimenpiteiden osalta. Toimenpidesuunnitelman toteuttamiselle on tarkoituksenmukaista määrittää selkeät periaatteet ja laatia yhteistyön sopimusmallit.

Elokuva- ja AV-alan kehittämis- ja toimenpidesuunnitelman hyödyt Helsingin kaupungille

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston 28.5.2018 § 32 hyväksymien Helsingin elinkeinopolitiikan painopisteiden 2018–2021 mukaan Helsingin kansainvälistä tunnettuutta vahvistetaan ja helsinkiläisen osaamisen vientiä maailmalle edistetään. Helsinki hyödyntää pitkän aikavälin elinkeinopolitiikassaan toimivan kaupungin mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Kaupungin pysyvänä tehtävänä on kehittää yritysten toimintaympäristöä, edistää helsinkiläisten työllistymistä ja mahdollistaa kestävä ja osaamiseen perustuva taloudellinen kasvu.

AV-ala on muuttunut yhä kansainvälisemmäksi, ja kansainvälisyys näkyy AV-tuotantojen rahoituksessa ja jakelussa. Toimialalla pärjääminen edellyttää jatkuvaa kansainvälistä vuorovaikutusta, ja myös Suomessa yhteistuotannot ovat yleistyneet ja monet suomalaiset tuotantoyhtiöt suuntautuvat yhä useammin kansainvälisille markkinoille. AV-alan elinvoimaisuuteen ja kilpailukykyyn vaikuttavat mm. tukijärjestelmien volyymi ja toimivuus, tuotantobudjettien koko, tuotantoinfrastruktuuri, yksityisen rahoituksen investoinnit, kansainväliset yhteydet ja verkostot, monipuolinen tarjonta sekä osaamisen ja koulutuksen taso.

Business Finlandin hallinnoiman kansallisen AV-tuotantokannustimen myötä suurten budjettien kotimaisten ja ulkomaisten AV-tuotantojen yhteydenotot ja kuvauspaikkakyselyt ovat lisääntyneet Helsingissä merkittävästi. Samanaikaisesti AV-tuotantojen kokonaisresurssit ovat kasvaneet, jolloin tuotannot toteutetaan aiempaa isommin ja ammattimaisemmin. Helsinkiin on myös syntymässä uusia kansainvälisiä elokuva-alan yhteistyömuotoja ja ammattilaisverkostoja. Tämän seurauksena alueelle on syntymässä uusia liiketoiminnan ja kasvun mahdollisuuksia.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista ja päättää kansainvälisiä asioita ja kaupunkimarkkinointia koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.

Elinkeinojaoston kokouksessa asian esittelee innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikön erityissuunnittelija Taina Seitsara.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.08.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Lisätietojen antaja

Taina Seitsara, erityissuunnittelija, puhelin: 093102505

taina.seitsara@hel.fi