Virkasuhteen täyttäminen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, kampus 5, koulutuspäällikön virka, työavain 5-1569-19
Oikaisuvaatimus koulutuspäällikön viran täyttämisestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hylkäsi ammatillisen koulutuksen päällikön 13.6.2019 (§ 58) tekemää päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta yhtyy ensivaiheen lopputulokseen ja viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös, johon vaaditaan oikaisua
Ammatillisen koulutuksen päällikkö päätti 13.6.2019 ottaa kasvatustieteen maisteri ********** Stadin ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikön toistaiseksi voimassa olevaan virkaan 22.7.2019 alkaen. Varasijalle valittiin yhteisöpedagogi (AMK) **********
Toimialajohtajan delegointipäätöksen (15.6.2018 § 46) mukaan koulutuspäällikön ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää ammatillisen koulutuksen päällikkö.
Oikaisuvaatimuksen tekijä ********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen 21.6.2019.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston Stadin osaamiskeskukseen osoitettu koulutuspäällikön virka (vakanssinumero 422531) oli julkisessa haussa 27.4.–10.5.2019. Määräaikaan mennessä tehtävää haki 29 henkilöä, joista haastatteluun kutsuttiin seitsemän hakijaa. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.
Hakuilmoituksessa koulutuspäällikön kelpoisuusehtona oli opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa (986/1998) opettajalta vaadittava kelpoisuus, soveltuva korkeakoulututkinto sekä johtamiskokemus ja ammatillisen koulutuksen tuntemus.
Hakuilmoituksessa kelpoisuusehtojen lisäksi katsottiin eduksi vahva pedagoginen osaaminen, valmentava ote johtamiseen sekä erinomainen tiimityöskentelykyky, muutosketteryys ja paineensietokyky, kokemus asiantuntijatiimin toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta, oppilaitoksen rahoituksen ja viranomaismääräysten tunteminen, ymmärrys itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista sekä kyky soveltaa niitä omaan työhönsä.
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai kunta erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää.
Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hallituksen esityksen (HE 1/1998 vp.) mukaan taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja tai taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.
Oikaisuvaatimus
Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii virkaan ottamista koskevan päätöksen oikaisua, koska katsoo, että hänen hakemuksessaan esittämiä tietoja johtamiskokemuksesta ja ammatillisen koulutuksen tuntemuksesta ei ole otettu tasavertaisesti huomioon laadittaessa päätöstä haastatteluun kutsuttavista ja viran täyttämisestä. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hänen koulutukseen perustuva osaamisensa ja työkokemuksensa on laajempi kuin haastatteluun kutsutuilla hakijoilla. Oikaisuvaatimuksen tekijä kokee, että hänet olisi pitänyt kutsua haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan päätöksestä ei käy ilmi, millä perusteella virkaan ja varasijalle valituilla on paremmat koulutukseen ja työkokemukseen perustuvat edellytykset koulutuspäällikön tehtävään kuin hänellä.
Lähemmin muutoksenhakijan perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Perustelut
Hakuilmoituksessa koulutuspäälliköltä edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa (986/1998) opettajalta vaadittavaa kelpoisuutta, soveltuvaa korkeakoulututkintoa sekä johtamiskokemusta ja ammatillisen koulutuksen tuntemusta. Hakijoista 14 henkilöä (ml. oikaisuvaatimuksen tekijä) täyttivät hakuilmoituksessa edellytetyt kelpoisuusvaatimukset. Näistä edellytykset täyttävistä hakijoista seitsemän kutsuttiin haastatteluun.
Oppilaitoksesta saadun selvityksen mukaan kelpoisuusvaatimusten lisäksi painotettiin hakuilmoituksessa eduksi katsottavia seikkoja. Haastatteluun kutsuttavat valittiin hakemuksen ja ansioluettelon perusteella. Huomiota kiinnitettiin kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakemuksen selkeyteen, virheettömyyteen ja hakuilmoituksessa mainittujen eduksi katsottavien ominaisuuksien esiin tuomiseen. Näitä ominaisuuksia olivat vahva pedagoginen osaaminen, valmentava ote johtamiseen, erinomainen tiimityöskentelykyky, muutosketteryys, paineensietokyky, kokemus asiantuntijatiimin toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta, oppilaitoksen rahoituksen ja viranomaismääräysten tunteminen sekä ymmärrys itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista ja kyky soveltaa niitä omaan työhönsä.
Virkaan ja varasijalle valittujen ansioluettelot olivat moitteettomia. Oikaisuvaatimuksen tekijän ansioluettelo oli puolestaan vaikeaselkoinen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ilmoitti samojen palvelussuhteiden sisällä eri tasoisia tehtäviä. Lisäksi ansioluettelossa oli virheellisyyksiä palvelussuhteen keston laskennassa. Virkaan ja varasijalle valitut sen sijaan ilmoittivat saman työnantajan palveluksessa tehdyt eri tasoiset palvelussuhteet ja niiden kestot erikseen.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessaan väittänyt, että hänen hakemuksestaan ilmenee 6 vuoden johtamiskokemus. Oppilaitos on kuitenkin laskenut johtamiskokemukseksi vain noin neljä vuotta, koska oikaisuvaatimuksen tekijän ansioluettelosta puuttui työkokemus koulunkäyntiavustajalinjan johtajana ja tuntiopettajien lähiesimiehenä. Näistä oikaisuvaatimuksen tekijä on kertonut vasta oikaisuvaatimuksessaan. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta käy ilmi, että hän on toiminut 1.8.2007–31.8.2011 tiimikoordinaattori / opettajien lähiesimiehenä, josta hän on ollut yhden vuoden ja neljä kuukautta virkavapaalla (19.04.2010–18.04.2011) hoitaen sosiaali- ja terveysalan kouluttajan tehtäviä Edupolissa. Kuitenkin oikaisuvaatimuksessaan hän ilmoittaa koko tämän ajan (1.8.2007–31.8.2011) johtamiskokemuksekseen tiimikoordinaattori/koulutusosaston esimies neljä vuotta, jättäen huomiotta virkavapaan.
Lisäksi haastateltavia valittaessa otettiin huomioon hakemukseen kirjoitettu oma esittely. Huomiota kiinnitettiin erityisesti hakuilmoituksessa lueteltujen eduksi katsottavien ominaisuuksien esiin tuomiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ota hakemuksessaan suoraan kantaa kokemukseen asiantuntijatiimin toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta, ymmärryksestä itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista tai kyvystä soveltaa niitä käytäntöön. Oikaisuvaatimuksen tekijä tuo hakemuksessaan esiin ainoastaan vahvan pedagogisen osaamisensa ja mainitsee lyhyesti tiimityötaidot sekä valmentavan johtamisen, rahoituksen ja viranomaismääräysten tuntemuksen.
Virkaan valittu tuo hakemuksessaan esiin vahvan pedagogisen osaamisensa, valmentavan otteen johtamisessa, ymmärryksen itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista ja kykynsä sen soveltamiseen, tiimityöskentelytaitonsa, kokemuksensa asiantuntijatiimien toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta sekä mainitsee oppilaitoksen rahoituksen ja viranomaismääräysten tuntemuksen. Myös varasijalle valittu tuo hakemuksessaan esiin edellä mainitut kriteerit.
Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus ja ansioluettelo eivät puoltaneet hänen kutsumistaan haastatteluun, kun niitä verrataan virkaan ja varasijalle valittujen hakemukseen ja ansioluetteloon.
Esittelijä toteaa, että oikaisuvaatimuksen tekijää on kohdeltu tasavertaisesti koulutuspäällikön virkaa täytettäessä. Virkaan valittu täytti kaikki kelpoisuusehdot ja eduksi katsottavat seikat. Hän on kokonaisarvioinnin perusteella hakijoista soveltuvin hoitamaan koulutuspäällikön virkaa.
Johtopäätös
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Ammatillinen koulutus Ammatillisen koulutuksen päällikkö 13.06.2019 § 9
Päätös
Ammatillisen koulutuksen päällikkö päätti valita Stadin ammatti- ja aikuisopistoon koulutuspäällikön virkaan (vakanssinumero 422531) 22.7.2019 alkaen **********
Päätös on tehty ehdolla, että virkaan valittu esittää hyväksyttävän työterveyshuollon arvion edellytyksistään hoitaa virkaa ja että virkaan valittu esittää lasten kanssa työskentelevien rikostausta selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterialain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen. Työhöntulotarkastuslausunto on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Virkaan valitulle määrätään virantoimituksen alkamisesta kuuden (6) kuukauden koeaika.
Päätöksen perustelut
Haku koulutuspäällikön virkaan oli avoinna 26.4. - 10.5.2019 välisenä aikana Helsingin kaupungin rekrytointijärjestelmässä sekä työ- ja elinkeinopalveluiden mol.fi internet -sivuilla. Virkaa haki 29 hakijaa. Hakijoista 26 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 (muutettu 1150/2017) mukaisen kelpoisuusvaatimukseen. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa vaadittiin johtamiskokemusta ja ammatillisen koulutuksen tuntemusta.
Kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa ilmoitettiin katsottavan eduksi vahva pedagoginen osaaminen, valmentava ote johtamiseen sekä erinomainen tiimityöskentelykyky, muutosketteryys ja paineensietokyky, kokemus asiantuntijatiimin toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta, oppilaitoksen rahoituksen ja viranomaismääräysten tunteminen, ymmärrys itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista ja kykyä soveltaa niitä omaan työhönsä.
Toimialajohtajan delegointipäätöksen (15.6.2018 § 46) mukaan koulutuspäällikön ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää ammatillisen koulutuksen päällikkö.
Viranhaltijan tehtävänä on koulutuspäällikön tehtävät Stadin ammatti-ja
aikuisopistossa.
Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Haastattelut pidettiin 16.- 24.5.2019 ja haastattelijoina toimivat ammatillisen koulutuksen päällikkö **********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
Kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa ilmoitettiin katsottavan eduksi vahva pedagoginen osaaminen, valmentava ote johtamiseen sekä erinomainen tiimityöskentelykyky, muutosketteryys ja paineensietokyky, kokemus asiantuntijatiimin toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja johtamisesta, oppilaitoksen rahoituksen ja viranomaismääräysten tunteminen, ymmärrys itseohjautuvan organisaation toiminnan periaatteista ja kykyä soveltaa niitä omaan työhönsä.
**********
**********
**********
**********
Päätös annetaan tiedoksi virkaa hakeneille. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Lisätiedot
Maria Sarkkinen, ammatillisen koulutuksen päällikkö, puhelin: 050 337 1956
Päätös tullut nähtäväksi 19.08.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 09 310 86235