Tarveselvitys, Puotilan ala-aste ja esikoulu
Osoitteeseen Klaavuntie 17 toteutettavan Puotilan ala-asteen korvaavan uudisrakennuksen ja esiopetustilojen tarveselvityksen hyväksyminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Klaavuntie 17 toteutettavan ala-asteen ja esiopetustilojen tarveselvityksen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Puotilan alueelle Vartiokylän peruspiiriin suunniteltu huonokuntoisen koulurakennuksen korvaava uudisrakennus sisältää ala-asteen ja esiopetustilat. Vuosina 2019–2029 Puotilan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella 7–12-vuotiaiden määrä pysyy varsin tasaisena ja on reilut 300 lasta / vuosi. Koulussa on lisäksi ruotsin kielikylpyopetusta, johon oppilaita tulee myös oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta. Ruotsinkielikylpyopetuksessa on noin 25 oppilasta 1–6 vuosiluokkaa kohden. Lisäksi koulussa on kolme alueellista erityisluokkaa. Koulun kokonaisoppilasmäärä on tällä hetkellä 448 oppilasta.
Hankkeessa toteutetaan tilat esiopetuksen ja perusopetuksen käyttöön. Nykyisen rakennuksen korvaavaan uudisrakennukseen toteutetaan tilat 70:lle esikoululaiselle ja 530:lle perusopetuksen oppilaalle luokka-asteella 1–6. Uudisrakennuksen oppimisentilat tukevat nykypäivän opetussuunnitelmia. Samaan rakennukseen toteutetaan tilat esiopetukselle.
Suunnitellut tilat Klaavuntie 17:ssä tarvitaan käyttöön 1.1.2022 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi tuoda lisäkustannuksia toimialalle. Puotilan ala-asteen toimipisteen uudisrakennushankkeelle on vuoden 2018 talousarvion investointiohjelmassa varattu määrärahat vuosille 2020–2021.
Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä
Kasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla.
Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Uudet korvaavat palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudet turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset Puotilan ala-asteen ja esiopetuksen toiminnalle sekä vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.
Puotilan hankkeessa esiopetuksen ja koulun tilat voidaan sijoittaa samaan kokonaisuuteen turvallisesti ja toimivasti. Tilojen toteutus samaan yhteyteen luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Tilat mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman toteuttamisen
Puotilan ala-asteen toimipisteen nykyiset tilat on rakennettu vuonna 1967. Rakennuksen on suunnitellut Osmo Sipari. Kaupunkisuunnitteluviraston Helsingin koulurakennusten suojelutarvetta selvittävässä Opintiellä-julkaisussa rakennus on luokiteltu luokkaan 2. Sitä ei ole suojeltu asemakaavalla.
Puotilan toimipisteen nykyiset tilat ovat huonokuntoiset eivätkä täytä kaikilta osin uuden opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia.
Hankkeessa toteutetaan tilat esiopetukselle ja ala-asteen koululle, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.
Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.
Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Piha-alueet peruskorjataan ja varustetaan uusin leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Pihan suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimisen tilana. Piha tarjoaa sekä rakennuksen käyttäjille, että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.
Peruskoulun toimipisteen ja esiopetuksen tilat ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Suunnittelussa varmistetaan turvalliset kulkuyhteydet koululle ja esiopetukselle.
Puotilan ala-asteen ja esiopetuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa. Alustavasti väistötilaksi on suunniteltu läheiselle Puotilan Leikkiniitylle tulevia viipalerakennuksia.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Arvio tarveselvityksen kokonaishinnasta on 18 milj. euroa. Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 5 417 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 19,34 euroa/m²/kk eli noin 1 257 288 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi. Siivouskustannusarvio on noin 38 004 euroa/vuosi.
Muuttokustannusarvio on noin 51 500 euroa ja käynnistämiskustannuksia varataan 532 900 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Toimintakustannukset nousevat tulevan hankkeen osalta 3,9 milj. euroa/vuosi. Monen yksikön yhteistilat ovat kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan yhteistyönä.
Hankkeesta on laadittu pedagoginen suunnitelma yhteistyössä henkilökunnan, oppilaiden ja vanhempien kanssa.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida lasten, oppilaiden ja opettajien näkemykset tilojen kehittämisessä. Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä aktiivisesti osallistumaan oman työn ja toimintaympäristönsä sekä asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Päätös tullut nähtäväksi 03.09.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 15124
Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 23148
Antti Lehto-Raevuori, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 62842