Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Kuwano Oy

HEL 2019-008246
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 249 §

Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen Kuwano Oy:lle

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa koskien Kuwano Oy:n elintarvikelainsäädännön vastaista toimintaa.

Toimija

Kuwano Oy, Kampinkuja 2, 00100 Helsinki
y-tunnus 2783157-6

Elintarvikehuoneisto

Kuwano, Kampinkuja 2, 00100 Helsinki

Asiaan liittyvät taustatiedot

Kuwanoon on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 3.5.2019. Tällöin on havaittu, että buffetissa ei ole lainsäädännön mukaiset tarjoilulämpötilat (katkaravut 36 °C, paistetut lehtivihannekset 22 °C ja nuudelit 14 °C). Poikkeamat lämpötiloissa ovat nuudelikeittobuffetista, josta asiakkaat kokoavat raaka-aineet sekä kuuman liemen lautaselle. Toimijalla ei ollut jälkikäteen toimittaa omavalvontakirjauksia jäähdyttämisestä, kylmäbuffetista eikä vastaanottolämpötiloista. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 14.7.2019 mennessä. Tarkastuksen jälkeen toimijaa on lisäksi ohjeistettu sähköpostilla puuttuvien lämpötilakirjausten tekemiseen ja on lähetetty niiden kirjaamista varten lämpötilanseurantataulukot.

Kuwanoon on tehty uusintatarkastus 1.8.2019, jolloin on edelleen mitattu kylmäbuffetista lämpötiloja, jotka eivät ole lainsäädännön mukaisia tarjoilulämpötiloja (katkaravut 52 °C, paistetut lehtivihannekset 34 °C, kypsä liha 16 °C ja nuudelit 16 °C). Omavalvontakirjauksia ei ole ollut esittää jäähdytyksestä ja kylmäbuffetista. Vastaanottolämpötiloja oli nyt kirjattu säännöllisesti. Tarkastuksella annetun ohjeistuksen lisäksi toimijalle lähetettiin tarkastuksen jälkeen lämpötilaseurantaulukot jäähdytyksen ja tarjoilun kirjaamiseen.

Uusintatarkastuksen perusteella Kuwano Oy:tä kuultiin määräyksestä. Tämän jälkeen Kuwano Oy:lle annettiin elintarvikelain 55 §:n mukaisia määräyksiä, joiden mukaan nuudelikeittobuffetissa tarjolla olevien elintarvikkeiden lämpötilan tulee olla joko kylmänä enintään 12 °C tai kuumana vähintään 60 °C, kylmäbuffetin lämpötiloja tulee mitata ja kirjata, jäähdytyksen tulee tapahtua neljässä tunnissa vähintään 6 °C:een ja jäähdytyslämpötiloja – ja aikaa tulee kirjata omavalvonnassa.

Määräyksen jälkeinen tarkastus tehtiin 10.10.2019, jolloin todettiin, että kaikkia määräyksen kohtia ei ollut noudatettu. Katkaravut ja paistetut lehtivihannekset oli tuotu nuudelikeittobuffetiin edelleen kuumana keittiöstä ja niiden lämpötilat olivat 26,6 °C ja 32,5 °C. Omavalvonnan lämpötilamittauksia ja kirjauksia ei ollut esittää jäähdytyksestä eikä nuudelikeittobuffetista. Toimijaa opastettiin epäkohtien korjaamiseen tarkastuksella ja tarkastuksen jälkeen lähetettiin linkki Helsingin kaupungin omavalvontasivuille, jossa on saatavilla lämpötilan seurantalomakkeet.

Kuuleminen

Kuwano Oy:tä on kuultu elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta, asetettavasta määräajasta sekä uhkasakosta 15.10.2019 päivätyllä kirjeellä (liite 3). Kuwano Oy toimitti vastineen 7.11.2019 (liite 4). Vastineessa toimija lähetti omavalvontakirjauksia nähtäväksi. Kuwano ei lausunut asiasta muuta.

Päävelvoitteet

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto uudistaa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön Kuwano Oy:lle antaman elintarvikelain 55 §:n mukaisten määräyksien epäkohtien poistamiseksi (päävelvoitteet) uhkasakoilla asetettuina:

1. Nuudelikeittobuffetissa tarjolla olevien ruokien tulee olla joko kylmiä, enintään 12 °C, tai kuumia, vähintään 60 °C.

2. Jäähdytettävien ruokien tulee jäähtyä neljässä tunnissa 6 °C:een, tai sen alle.

3. Jäähdytyslämpötiloja ja –aikaa tulee mitata ja kirjata omavalvonnassa.

Uhkasakon asettaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan Ympäristö- ja lupajaosto asettaa elintarvikelain 68 §:n nojalla päävelvoitteiden tehosteeksi uhkasakot seuraavasti:

Päävelvoitteen 1 osalta uhkasakon suuruus on 1000 euroa

Päävelvoitteen 2 osalta uhkasakon suuruus on 1500 euroa

Päävelvoitteen 3 osalta uhkasakon suuruus on 1500 euroa

Uhkasakot voidaan tuomita uhkasakkolain (1113/1990) 10 §:n nojalla maksettavaksi, jos päävelvoitteita ei noudateta eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.

Määräaika

Määräyksiä on noudatettava 31.12.2019 mennessä.

Täytäntöönpano

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti elintarvikelain 78 §:n nojalla, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Perustelut määräykselle

Ympäristöpalvelut on todennut Kuwano Oy:n elintarvikehuoneistoon tehdyillä tarkastuksilla, että toimija ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska toimija ei ole itse ryhtynyt toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi kehotuksesta ja määräyksistä huolimatta, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:n mukaiset määräykset uhkasakolla asetettuina.

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muuten elintarvikemääräysten vastaisia. Määräysten vastaisuus on määrättävä poistettavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Elintarvikelain(23/2006) 16 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Työnantajan eli toimijan velvollisuutena on opastaa ja neuvoa sekä tarvittaessa kouluttaa kaikkia elintarviketyöntekijöitä elintarvikehygieniassa.

Vastineeksi kuulemiseen toimija lähetti 7.11.2019 omavalvontakirjauksia jäähdytyksestä, nuudelikeittobuffetista ja salaattibuffetista. Toimijalla ei ollut esittää tarkastuksella 10.10.2019 jäähdytyskirjauksia eikä nuudelikeittobuffetista lämpötilakirjauksia. Kuulemisen vastineena lähetettyjen kirjausten perusteella jäähdytys- ja nuudelikeittobuffetin kirjaukset oli kuitenkin aloitettu jo 22-25.9.2019. Omavalvontakirjauksissa jäähdytyslämpötila oli jäänyt liian korkeaksi (15-17 °C). Lisäksi jäähdytyksestä ei ollut kirjattu kellonaikoja, joten jäähdytyskirjausten perusteella ei ole varmuutta että ruoka jäähtyy lainsäädännön vaatimukseen eli neljässä tunnissa 6 °C:een, tai sen alle. Toimijalla ei ole käytössä jäähdytyskaappia.

Elintarvikelain 10 §:ssä todetaan, että elintarvikehuoneisto on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet ja elintarvikehuoneistot myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset.

Elintarvikelain 20 §:ssä todetaan, että elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta, noudatettava sitä ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 5 §:n mukaan omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvä kirjanpito, jotka voivat olla kokonaan tai osittain sähköisiä asiakirjoja, on säilytettävä siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Omavalvonnan kirjanpitoa on säilytettävä elintarvikkeen käsittelystä tai siihen merkityn vähimmäissäilyvyysajan päättymisestä vähintään yksi vuosi.

Maa- ja metsätalousministeriön ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta antaman asetuksen (1367/2011) 8 §:n mukaan kuumana tarjoiltavan ruoan lämpötila on oltava vähintään 60 °C. Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila saa tarjoilun aikana nousta enintään 12 °C:een. Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa pitää tarjolla enintään neljä tuntia, ja ne on tarjoilun jälkeen hävitettävä. Kylmäbuffetissa elintarvikkeita säilytettiin lainsäädännön vastaisissa lämpötiloissa, katkaravut 27 °C ja paistetut lehtivihannekset 33 °C.

Maa- ja metsätalousministeriön ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta antaman asetuksen (1367/2011) 9 §:n mukaan kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu elintarvike on välittömästi valmistuksen jälkeen enintään neljässä tunnissa jäähdytettävä 6 °C:n lämpötilaan, tai sen alle. Jos elintarvike huoneistossa säännöllisesti harjoitettavaan toimintaan kuuluu kuumentamalla valmistettujen elintarvikkeiden jäähdyttäminen, siihen käytettävän kylmälaitteiston kapasiteetin ja tehon on oltava tuotantoon nähden riittävä. Jäähdytyksen lainsäädännön mukaisuudesta ei voi varmistua, koska toimijan vastineessa esittämä jäähdytyksen kirjaukset on tehty puutteellisesti ja niistä ei käy ilmi lainmukainen aika ja lämpötila.

Perustelut uhkasakon asettamiselle

Elintarvikelain 68 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- ja keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n mukaan kunkin päävelvoitteen tehosteeksi on asetettava eri uhkasakko. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettavan huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Kaupunkiympäristölautakunnan Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että epäkohtien poistamiseksi on tarpeen asettaa Kuwano Oy:lle päävelvoitteiden tehosteeksi uhkasakot, koska toimija ei ole noudattanut elintarviketurvallisuuspäällikön sille asettamaa elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä.

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (23/2006) 1, 10, 16, 32, 55, 68, 74, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 7, 8, 10, 22, 23, 24 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 5, 8, 9 §

Ruokaviraston ohje ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 16025/6

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta (882/2004) 54 artikla

Muutoksenhaku

Valitusosoitus Helsingin hallinto-oikeuteen on liitteenä.

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote toimitetaan Kuwano Oy:lle haastetiedoksiantona.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Ympäristöpalvelut Elintarviketurvallisuusyksikkö Yksikön päällikkö 10.09.2019 § 31

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Lisätietojen antaja

Paula Saarijärvi, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 34473

paula.saarijarvi@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Kuwano Oy/Kuwano 10.9.2019
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Tarkastuskertomus 10.10.2019
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Kuwano Oy/Kuwano, kuuleminen elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta, määräajasta ja uhkasakosta 15.10.2019
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Kuwano Oy:n vastine kuulemiseen 7.11.2019
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Kuwano Oy:n vastineen 7.11.2019 kuva 1
Liitettä ei julkaista internetissä.
6. Kuwano Oy:n vastineen 7.11.2019 kuva 2
Liitettä ei julkaista internetissä.
7. Kuwano Oy:n vastineen 7.11.2019 kuva 3
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.