Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2020
Täydennys kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluperiaatteisiin vuodelle 2020
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti
- valtuuttaa kulttuuritalojen johtajat soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin, kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, jolla pyritään lisäämään palveluiden käyttöastetta. Valtuutus on voimassa yhteiskunnassamme vallitsevassa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.
- että kulttuurin vuokraus-, palvelu- ja maksuhinnoittelussa hintoihin voidaan rajoitusperusteisiin ja haittoihin suhteutettuna myöntää tarveharkintaisesti korkeintaan 75 %:n alennus. Poikkeusjärjestely näillä perustein on määräaikainen ja sitä voidaan soveltaa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.
- valtuuttaa nuorisopalvelukokonaisuuden Tiivistämön toiminnanjohtajan soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan hinnoitteluperiaatteista vuosittain. Vuoden 2020 hinnoitteluperiaatteista päätettiin 20.8.2019, § 131. Päätöksessä palvelujen päälliköt, alueellisten kulttuuripalvelujen päällikkö, liikuntapalvelukokonaisuuden kumppanuusyksikön päällikkö, Savoy-teatterin johtaja ja kaupunginmuseon museokaupan ja HAM-kaupan myyntihenkilöstö valtuutettiin soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esim. kampanjat ja tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta.
Poikkeuksellinen koronauhka (covid19-virus) aiheuttaa sekä järjestäjissä että yleisössä epävarmuutta, joka vaikuttaa halukkuuteen tapahtumien järjestämiseen liittyvään riskinottoon ja/tai vaikuttaa yleisön määrään (myös oheispalveluihin). Vallitseva poikkeustilanne edellyttää, että tapahtumanjärjestäjillä on kohtuullinen sopimusasema olosuhteissa, joissa sovittu esitys voidaan ennakoimattomista syistä joutua peruuttamaan tai joudutaan rajoittamaan yleisömäärää ja/tai soveltamaan muita viranomaismääräyksiä tai turvaohjeita.
Kulttuurin vuokraus-, palvelu- ja maksuhinnoittelussa hintoihin voidaan rajoitusperusteisiin ja haittoihin suhteutettuna myöntää tarveharkintaisesti korkeintaan 75 %:n alennus. Alennusta ei sovelleta automaattisesti eikä mainittua määrää, vaan harkinnassa arvioidaan etu/haitta ja houkutetaan luoviin esitysratkaisuihin (esim. UMO:n konsertti Savoy-teatterissa 40 hengelle; sopeutetut käyntimäärät). Poikkeusjärjestely näillä perustein on määräaikainen ja sitä voidaan soveltaa, kunnes tilanteen vakiintuessa toisin päätetään.
Hinnan kohtuullistamisen ja dynaamisen hinnoittelun tavoite on mahdollistaa, ylläpitää ja elvyttää kulttuuritoimintaa tilanteessa, jossa kulttuurin harjoittamisen olosuhteet ovat olleet taiteen kentän toimeentulon kannalta erittäin vaikeat. Käytännön toiminnan ja dynaamisen hinnoittelun helpottamiseksi kulttuuritalojen johtajilla tulisi olla mahdollisuus hinnan kohtuullistamiseen ja dynaamiseen hinnoitteluun.
Nuorisopalveluiden Tiivistämössä on jatkuva tarve dynaamiseen hinnoitteluun, kuten Savoy-teatterissakin, jossa Savoyn johtajalle on jo aiemmin hinnoitteluperiaatteissa annettu päätösvalta kohtuullistaa hintoja ja hinnoitella dynaamisesti. Operatiivisen toiminnan sujuvoittamiseksi Tiivistämön toiminnanjohtajalla tulisi olla yhtäläinen oikeus.
Päätös tullut nähtäväksi 24.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Paiju Tyrväinen, päällikkö, alueelliset kulttuurikeskukset, puhelin: 09 310 29874
Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 09 310 71252