Oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2020 alkaen, Jätkäsaaren peruskoulu, Ruoholahden ala-asteen koulu ja Taivallahden peruskoulu
Jätkäsaaren peruskoulun ja Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2020 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti
1
Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeksi 7-8 luokkien osalta 1.8.2020 alkaen ja 9 luokkien osalta 1.8.2021 alkaen seuraavaa:
Oppilaaksiottoalueen raja kulkee Jätkäsaarenlaiturin ja Hietalahdenrannan risteyksestä Mechelininkatua pitkin siten, että Mechelininkatu 1, 1a, 1b ja 1c eivät kuulu Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Raja kääntyy Mechelininkadun ja Lapinlahdentien risteyksestä Lapinlahdentielle ja kulkee Lapinlahden sairaalapuiston läpi kohti merta. Lapinlahdenpolku 2, 4 ja 6 eivät kuulu Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Merellä raja kulkee Lauttasaaren ja Ruoholahden välissä ja palaa manterelle Hernesaaren ja Jätkäsaaren välistä. Raja kulkee pitkin Hietalahdenrantaa Jätkäsaarenlaiturin risteykseen.
2
Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeksi 7-8 luokkien osalta 1.8.2020 alkaen ja 9 luokkien osalta 1.8.2021 alkaen seuraavaa:
Taivallahden peruskoulun 1-9 luokkien oppilaaksiottoalueen raja kulkee siten, että Mechelininkadulta raja kääntyy Lapinlahdenkadulle ja siitä Eteläinen Rautatienkadulle. Lapinlahdenkatu 33 kuuluu Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Runebergin kadun kohdalta raja kääntyy kulkemaan pitkin Pohjoinen Rautatiekatua kunnes kääntyy kulkemaan Mannerheimintie 30 rakennuksen edestä. Eduskuntapuiston kohdalta raja kääntyy kulkemaan Töölönlahdenkatua ja siitä kääntyy kulkemaan Karamzininrantaa pitkin Töölönlahdelle. Töölönlahdelta raja palaa Hakasalmen puiston kohdalta Mannerheimintielle ja kääntyy Dunckerinkadulle. Dunckerinkatu 2, 4 ja 6 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Dunckerinkadulta raja kääntyy Töölönkadulle siten, että Töölönkatu 28, 30a-30c kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Töölönkadulta raja kääntyy Tykistönkadulle ja kulkee Runeberginkadun yli ja kääntyy risteyksessä Sandelsinkadulle. Tykistönkatu 7, 9, 11 ja 13 eivät kuulu Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Sandelsinkatu 8 ja 10 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Sandelsinkadulta raja kääntyy Välskärinkadulle siten, että Välskärinkatu 6, 8, 10,12 ja 14 kuuluvat alueeseen. Välskärinkadulta raja kääntyy Sibeliuksenkadulle ja kulkee Mechelininkadun yli Sibeliuksen puiston reunaa pitkin. Siitä raja kääntyy Kesäkadulle ja Soutustadionin kohdalta merelle. Mereltä raja palaa mantereelle Lapinlahden sairaalapuiston kohdalta siten, että Lapinlahdenpolku 2, 4 ja 6 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilakasiottoalueeseen.
Oppilaaksiottoalueet on kuvattu karttaliitteessä 1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen koulupolku 7. luokalta alkaen jatkuu nykyisin Taivallahden peruskouluun.
Ehdotuksessa esitetään tähän muutosta siten, että Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien koulupolku jatkuisi 7. luokalta alkaen Jätkäsaaren peruskoulussa. Muutos tapahtuisi porrastaen siten, että lukuvuonna 2020-2021 Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiotttoalueella asuvien 7-8 luokkalaisten lähikoulu olisi Jätkäsaaren peruskoulu ja 9. luokkalaisten lähikouluna jatkaisi Taivallahden peruskoulu. Lukuvuonna 2021-2022 Jätkäsaaren peruskoulu olisi kaikkien 7-9 luokkaisten Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen lähikoulu.
Vaikutusten arviointi
Palveluverkkotarkastelu käynnistyi Ruoholahden alueen asukkaiden palautteen pohjalta. Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueen asukkaiden näkökulmasta on luonnollista, että koulupolku jatkuisi Ruoholahden ala-asteen koulusta Jätkäsaaren peruskouluun 7-9 luokille.
Oppilaaksiottoalueen muutos tukee lasten alueella muodostuneiden kaverisuhteiden säilymistä. Lisäksi oppilaiden koulumatka on lyhyempi Ruoholahdesta Jätkäsaaren peruskouluun kuin Taivallahden peruskouluun. Tämän seurauksena lapsilla jää vapaa aikaa enemmän käytettäväksi esimerkiksi harrastuksiin koulupäivän jälkeen.
Muutoksella ei ole merkittävää vaikutusta Taivallahden peruskoulun oppilasmäärään. Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaat ovat hakeutuneet 6. luokan jälkeen useisiin alueen kouluihin.
Jätkäsaaren peruskoulun oppilasmäärä kasvaa muutoksen johdosta. Investointiohjelmassa on hyväksytty Jätkäsaareen toinen peruskoulu. Alustavien ennusteiden mukaan alueen oppilaat tulevat mahtumaan Jätkäsaari-Ruoholahden alueella tulevaisuudessa kolmeen koulurakennukseen.
Kuuleminen
Perusopetusjohtaja pyysi lausuntoa Jätkäsaaren peruskoulun johtokunnalta, Ruoholahden ala-asteen koulun johtokunnalta ja Taivallahden peruskoulun johtokunnalta 7.10.2019 mennessä. Lausuntopyynnössä pyydettiin johtokuntaa kuulemaan lausuntoa antaessaan koulun oppilaskuntaa.
Lausunnoissa koulujen johtokunnat sekä oppilaskunnat puoltavat esitettyä oppilaaksiottoalueen muutosta.
Asukkailla oli mahdollisuus kommentoida ehdotusta Kerrokantasi- palvelussa ajalla 18.9.- 4.10. 2019. Kommenttien perusteella alueen asukkaat ovat tyytyväisiä esitettyyn muutokseen. Kommentit ovat luettavissa:
Kerrokantasi -palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Päätösprosessi
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perustesta tai hyväksyä rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).
Päätös tullut nähtäväksi 13.11.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227
Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012