Vahingonkorvaus, julkisen vallan käyttö, As Oy Helsingin Lärkaninpolku, NCC

HEL 2019-009413
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 29
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, julkisen vallan käyttö

Hallintojohtaja

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 16064,82 euroa. Vaatimus arvonlisäveron korvaamisesta hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakija on 24.5.2019 esittänyt kaupungille 19366,84 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen (sis. alv. 24 %). Hakija on täsmentänyt vaatimustaan 28.6.2019 ja 9.10.2019. Vaatimuksen mukaan Helsingin kaupungin mittauslaitoksen 27.2.2019 suorittama rakennuspisteiden maastoon merkintä on 22.3.2019 osoittautunut virheelliseksi. Mittavirhe on vaikuttanut muun muassa rakentamiseen, paalumääriin, perustusten määrään ja kokoon, ja virheestä on aiheutunut hakijalle ylimääräisiä kustannuksia muun muassa työ- materiaali- ja suunnittelukustannusten muodossa. Hakija on tukenut vaatimustaan asiakirjanäytöllä.

Hakijan uudisrakennuskohteelle tehtiin 27.2.2019 Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittaus-palveluiden maastomittausyksikön läntisen tiimin mittausryhmän toimesta lakisääteisiin rakennusvalvontamittauksiin kuuluva rakennusten maastoon merkintä sekä annettiin hakijan mittamiehelle apupisteiden koordinaatit työmaalla jatkossa tehtävien mittausten lähtöpisteiksi. Helsingin kaupungin maastomittausyksikön mittausryhmä on 22.10.2019 vahvistanut, että 27.2.2019 maastoon merkinnässä on tapahtunut mittavirhe. Mittausryhmän antamassa selvityksessä on kerrottu, että tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettuja vaatimuksia on noudatettu, mutta kyseinen virhe on tapahtunut tästä huolimatta. Mittaus on jouduttu aloittamaan eri kadun puolelta kuin missä työmaa on sijainnut. Mittaus on pyritty tekemään vallinneissa hankalissa työmaaolosuhteissa mahdollisimman huolellisesti, mutta kyseinen virhe on tapahtui tästä huolimatta epäsuotuisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Mittausraporteissa ei ole näkynyt mitään normaalista poikkeavaa eikä mikään ole tällöin viitannut virheen mahdollisuuteen, joten työssä ei ole epäilty olevan virhettä.

Rakennusvalvontamittausten suorittaminen on julkisen vallan käyttämistä.

Maankäyttö -ja rakennuslain 149 §:n mukaan rakennustyön viranomaisvalvonta alkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Maankäyttö-ja rakennuslain 149 b §:n mukaan rakennusvalvontaviranomaisen on tarvittaessa määrättävä rakennusluvassa, että ennen rakentamisen aloittamista kunnan asianomaisen viranomaisen on huolehdittava rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä hyväksyttyjen piirustusten mukaisesti.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 2 §:n mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon, milloin toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettavia vaatimuksia ei ole noudatettu. Vahingon korvaaminen edellyttää lisäksi syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä.

Hakija, jolla on lähtökohtaisesti todistustaakka vastuuperusteesta, on näyttänyt, että mittauksessa on tapahtunut virhe Helsingin kaupungin maastomittausyksikön mittausryhmän puolelta. Hakija on myös asiakirjanäytöllä osoittanut, että aiheutunut vahinko (jokainen kustannuserä erikseen) on syy-yhteydessä mittavirheeseen.

Edellä esitetty huomioon ottaen on osoitettavissa, että hakijalle aiheutunut vahinko on aiheutunut Helsingin kaupungin maastomittausyksikön mittausryhmän mittavirheestä.

Hakijalla on ollut oikeus luottaa siihen, että lakisääteisessä tehtävässä annetut mittatiedot ovat oikeat.

Mittausolosuhteet ovat olleet mittausryhmän mukaan hankalat. Rakennuspisteiden maastoon merkinnässä tulee kuitenkin noudattaa erityistä huolellisuutta, koska virheellisestä merkinnästä aiheutuvat seuraamukset saattavat olla erittäin suuret. Koska tässä tapauksessa merkintä on tapahtunut virheellisesti, siitä voidaan päätellä, että olosuhteetkin huomioiden riittävää huolellisuutta maastoon merkinnässä ei ole noudatettu. Ei ole myöskään kohtuullista, että virheellisestä merkinnästä aiheutuneet kulut jäävät toisen osapuolen maksettavaksi.

Kaupunki korvaa hakijalle mittavirheestä aiheutuneen vahingon. Kaupunki ei korvaa hakijalle arvonlisäveroa, sillä hakija harjoittaa arvonlisäverovelvollista toimintaa, jolloin hakija saa toiminnassaan vähentää kustannuksiin sisältyvät arvonlisäverot. Arvonlisävero ei ole tässä tapauksessa luonteeltaan hakijalle aiheutunutta vahinkoa.

Hakijalle korvataan 16064,82 euroa. Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (31.5.1974/412) 2:1 §, 3:2 §.

Maankäyttö-ja rakennuslaki (5.2.1999/132) 149 §, 149 b §.

Päätös tullut nähtäväksi 27.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093

liisa.makela@hel.fi

Päättäjä

Silja Hyvärinen
hallintojohtaja