Vahingonkorvaus, esinevahinko, 9.9.2019 Latokartanon peruskoulu
Vahingonkorvausvaatimus oppilaan rikkoutuneista silmälaseista
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen oppilaan rikkoutuneista silmälaseista.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 13.9.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 137,25 euron suuruisen korvausvaatimuksen oppilaan (3. vuosiluokka) rikkoutuneista silmälaseista perusopetuksessa. Liitteenä on tilausvahvistustosite silmälasien oikeanpuoleisen linssin uusimisesta. Veiston tunnilla oppilaan laseihin oli tullut viiltonaarmu näkemisen alueella, koska toinen oppilas jahtasi häntä vasaran ja sahan kanssa. Saha osui oikeaan linssiin, joka on vaihdettava. Henkilökunnan määrä tai valvonta on ollut riittämätön, kun tapahtuma on päässyt käymään. Oppilas ehti juosta karkuun tapahtuman aikana, joka kertoo siitä, ettei lähettyvillä ollut ketään.
Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan oppitunti 9.9.2019 (käsityötunti, kovat materiaalit) alkoi normaaliin tapaan kysymyksin oppilaiden seuraavista työvaiheista ja keskeneräisten töiden hakemisin kaapista. Tämän jälkeen osa oppilasta aloitti töittensä maalaamisen, osa jatkoi puutyösalissa ja isoimman ryhmän kanssa opettaja jatkoi naulakkokoukkujen taivuttelua metallityöhuoneessa. Eri työvaiheille on omat työskentelypaikkansa, jotka sijaitsevat siten, että niihin on näkö- ja kuuloyhteys. Hiukan ennen välipalataukoa oppilas tuli rauhallisesti kertomaan, että silmälaseihin oli tullut naarmu, kun toinen oppilas oli osunut laseihin sahalla. Opettaja keskusteli oppilaan kanssa tapahtuneesta, minkä jälkeen opettaja oli kuullut toista oppilasta. Molemmat oppilaat kuvailivat tilannetta hyvin yhteneväisesti.
Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan oppilas oli tanssinut toisen oppilaan edessä, mikä oli ärsyttänyt toista oppilasta, joka oli pyytänyt tanssimisen lopettamista. Oppilas ei kuitenkaan lopettanut, mikä johti siihen, että toinen oppilas kulki oppilaan perässä ensin vasaran ja myöhemmin sahan kanssa leikkimielisesti uhaten. Sahaa heiluttaessaan toinen oppilas osui vahingossa oppilasta silmälaseihin saaden aikaiseksi naarmun toiseen linssiin. Toinen oppilas vakuutti, ettei tarkoitus ollut osua, eikä vahingoittaa. Tässä vaiheessa opettaja keskusteli kumminkin oppilaan kanssa. Työskentely jatkui keskustelun ja välipalatauon jälkeen normaalisti rauhallisissa merkeissä. Tunnin loputtua opettaja vielä keskusteli tapahtuneesta molempien osapuolten kanssa. Molemmat olivat tapahtuneesta pahoillaan ja ymmärsivät rikkoneensa hyvän ja turvallisen käyttäytymisen odotuksia sekä luokan turvallisuussääntöjä. He pyysivät anteeksi toisiltaan ja opettajalta toimintaansa. Käsityöluokan säännöt ja toimintaohjeet on käyty yksityiskohtaisesti lävitse käsityöjakson alussa noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Käsityöluokassa työskentely perustuu luottamukseen siitä, että oppilas ymmärtää ja noudattaa koulun ja käsityöluokan sääntöjä. Opettaja on käsityöluokassa joka hetki paikalla, mutta hän ei välttämättä havaitse heti mahdollista väärin toimimista.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Oppilas on vahingonkorvauslain mukaan vahingonkorvausvelvollinen, mikäli hän tahallisesti tai tuottamuksellisesti tekee jotain tai laiminlyö hänelle kuuluvan tehtävän ja näin aiheuttaa vahingon. Lähtökohtana on, että vahingonkorvausvastuu koskee kaikenikäisiä oppilaita. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Saman lain 3 luvun 2 §:n mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käyttäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon.
Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Saadun selvityksen perusteella oppilaat ovat käsityöluokassa työskennelleet opettajan valvonnan ja ohjauksen alla. Opettaja on ollut käsityöluokassa saatavilla, mutta sääntöjen vastaista toimintaa ei ole tilanteiden nopeasti vaihtuessa ollut mahdollista hetimmiten havaita. Turvallinen työskentely käsityöluokassa perustuu yhteisten sääntöjen noudattamiseen. Toisen oppilaan tuottamuksellinen toiminta on johtanut vahingon syntymiseen ja vahingonkärsijän omalla käyttäytymisellä on ollut merkittävä vaikutus vahingon syntymiseen.
Päätös tullut nähtäväksi 10.12.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036