Lapsiperheiden kotipalvelun järjestäminen palvelusetelillä erityisryhmille

HEL 2019-010063
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 235 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Lapsiperheiden kotipalvelun järjestäminen palvelusetelillä erityisryhmille

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

A Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että palveluseteli on 1.11.2019 alkaen yksi järjestämistapa lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelussa.

B Samalla lautakunta vahvisti palvelusetelin arvoksi 1.11.2019 alkaen:

Arkisin klo 6‒18 hinta 32,00 euroa / tunti (alv 0 %)
Arkisin klo 18‒21 hinta 37,00 euroa / tunti (alv 0 %).

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että asiakkaalta ei peritä omavastuuta palvelusetelin yhteydessä ja palveluntuottajan on hinnoiteltava palvelunsa siten, että palvelusetelin arvo kattaa palvelun koko hinnan.

Käsittely

Neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Lapsiperheiden kotipalvelun hankkiminen erityisryhmille sosiaali- ja terveystoimialalla

Koska nykyisessä lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelissä on omavastuuosuus, sitä ei ole voitu myöntää lastensuojelua tai erityistä tukea tarvitseville lapsiperheille, joille palvelu on maksutonta. Jotta erityisryhmillä olisi mahdollisuus palvelusetelin käyttöön, ehdotetaan uuden näille kohderyhmille suunnatun palvelusisällön perustamista nykyisen lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin rinnalle. Uusi palvelusisältö toisi tasavertaisuutta erityisryhmille suhteessa muihin lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaisiin.

Erityisryhmien lapsiperheille kotipalvelua on tähän asti tarjottu asiakkaille ostopalveluna sekä kaupungin omana palveluna. Erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaille ei ole aiemmin tarjottu mahdollisuutta palveluseteliin. Palvelusetelin käyttöönotto muuttaa palveluntuotantoa siten, että jatkossa osa ostopalvelulla ostetusta erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelusta tuotetaan palvelusetelillä. Omaan palvelutuotantoon palvelusetelillä ei ole vaikutusta.

Vuonna 2018 lapsiperheiden erityisryhmille tarkoitettua ostopalvelua on hankittu 40 asiakkaalle. Vuonna 2019 heinäkuun lopussa asiakkaita oli jo 59.

Perustelut palvelusetelin käytölle

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 2.5.2017 § 122, että lapsiperheiden kotipalvelu on jatkossa maksutonta lastensuojelun asiakasperheiden lisäksi myös seuraaville ryhmille:

- sosiaalihuoltolain mukaisen sosiaalityön asiakkuudessa olevien erityistä tukea tarvitsevien lasten perheille, joille kotipalvelun tarve on kirjattu asiakassuunnitelmaan
- monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin jakson ajaksi asiakasperheille (maksimissaan kolme kuukautta).

Erityisryhmät ovat lautakunnan päätöksen jälkeen olleet eriarvoisessa asemassa muihin lapsiperheiden kotipalveluiden käyttäjiin asiakkaiden valinnanvapauden osalta.

Palvelusetelin käyttöönotolla tavoitellaan lapsiperheiden kotipalveluiden asiakkaiden yhdenvertaisuutta, asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä ja palvelun saatavuuden parantamista.

Palvelusetelin arvo

Palvelusetelin arvoksi esitetään tämänhetkisten Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan oman toiminnan, palveluntuottajien kanssa neuvoteltujen hintojen ja nykyisen lapsiperheiden kotipalvelun hintojen pohjalta seuraavia arvoja:

Arkisin klo 6-18 hinta 32,00 euroa / tunti (alv 0 %)
Arkisin klo 18-21 hinta 37,00 euroa / tunti (alv 0 %).

Kustannukset

Vuonna 2018 erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelua on hankittu ostopalveluna noin 300 000 eurolla. Vuonna 2019 heinäkuun lopussa lapsiperheiden kotipalvelua oli hankittu jo 210 000 euron arvosta. Ennuste on, että vuonna 2019 lapsiperheiden kotipalvelun ostopalvelun kustannukset tulevat olemaan arviolta noin 400 000 euroa ja näin ollen kustannukset kasvavat vuoteen 2018 nähden.

Erityisryhmille tarkoitetun lapsiperheiden kotipalvelun kustannukset ostopalveluna ovat olleet keskimäärin 154 euroa käyntiä kohden. Palveluseteli tulee edullisemmaksi, koska palvelusetelin kustannukset tulevat korkeimmillaan olemaan 111 euroa käyntiä kohden. Yksi käynti on kolme tuntia. Palveluntuottaja saa laskuttaa palvelusta vain lautakunnan päättämän palvelusetelin arvon.

Palvelusetelin arvo kattaa koko palvelun hinnan, eikä asiakkaalle koidu palvelusta muita kustannuksia. Asiakkaalla on myös oikeus olla käyttämättä palveluseteliä, jolloin palvelu toteutetaan omana toimintana tai hankitaan ostopalveluna maksusitoumuksilla.

Palvelusetelistä päättäminen Helsingissä

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain 4 §:n mukaan kunta päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä.

Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä palvelusetelin arvon vahvistamisesta.

Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan sosiaali-ja terveystoimialan toimialajohtaja päättää palveluntuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Palvelusetelitoiminta vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin parantamalla asiakkaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kenen tuottamaa palvelua hän haluaa käyttää. Valinnanvapauden mahdollistamisella on merkitystä asiakkaan psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen toimintakykyyn.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.10.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 231, 232, 233 (A), 234, 235 (A), 236, 237 ja 238 §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 233 (B) ja 235 (B) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 09 310 58352

monica.lindberg@hel.fi