Tarveselvitys, lisätilat, Koskelan ala-asteen koulu

HEL 2019-010505
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 345 §

Koskelan ala-asteen koulun osoitteeseen Käpyläntie 8 toteutettavien lisätilojen tarveselvitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä tarveselvityksen (liite 1) osoitteeseen Käpyläntie 8 toteutettavista perusopetuksen lisätiloista, joiden pääkäyttäjä on Koskelan ala-aste.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Tarveselvitys koskee Koskelan ala-asteen lisätiloja, jotka rakennetaan osoitteessa Käpyläntie 8 sijaitsevan kiinteistön entisiin terveysaseman tiloihin. Tilat korjataan teknisesti ja toiminnallisesti koulukäytön vaatimusten mukaisiksi. Lisätilojen rakentaminen on käynnistynyt elokuussa 2019 ja ne valmistuvat tammikuussa 2020.

Koskelan ala-aste sijaitsee osoitteessa Juhana Herttuantie 13. Oppilaita koulussa on yhteensä 138 luokka-asteilla 1-4. Koulun tilojen kapasiteetti on mitoitettu 95 oppilaalle, joten jo nykyinen oppilasmäärä on liian suuri tiloihin nähden. Oppilasmäärä on kasvussa, koulussa tulee olemaan lisätilantarve 75 oppilaalle vuoden 2020 aikana. Kohteena oleva rakennus mahdollistaa tilakokonaisuuden suunnittelun 100 oppilaan käyttöön, mikä on tarkoituksenmukaista, sillä alueen oppilasmäärä on tulevina vuosina kasvava. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään hankkeessa rakennettavia lisätiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hankkeessa lisätilat rakennetaan kiinteistöön tilapäisenä käyttötarkoituksen muutoksena.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle lapsimäärälle

Väestöennusteiden mukaan Koskelan ala-aste tarvitsee lisäopetustilaa yhteensä 75 oppilaalle vuoden 2020 aikana.

Perusopetuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä perusopetusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata lähipalveluperiaatteella mahdollisimman hyvin.

Koskelan ala-aste tulee kasvamaan yhtenäiseksi peruskouluksi, jonka on investointiohjelmaehdotuksessa vuosille 2020-2029 suunniteltu valmistuvan vuonna 2027.

Hankkeessa rakennettavat lisätilat kattavat oppilasmäärän kasvusta johtuvan tilantarpeen ja tarjoavat terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön. Koskelan peruskoulun rakentamisen ajaksi tullaan tarvitsemaan täydentävä väistötilaratkaisu. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Strategian mukaiset ja riittävät lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Perusopetuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu. Perusopetuspaikkojen lisääminen vahvistaa strategian mukaisia lähipalveluja sekä tukee lasten ja nuorten arkea.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat tukevat opetussuunnitelmien toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan peruskoululle tilat, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Oppilaiden välituntiulkoilu tulee tapahtumaan Käpylän pelastusaseman kentällä, jonne järjestetään turvallinen kulkuyhteys. Ruokailut järjestetään läheisillä kouluilla Kottby lågstadiet ja Koskelan ala-asteen pääkoulu.

Lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 910 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 25,87 €/htm²/kk eli noin 282 500 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään viideksi (5) vuodeksi.

Muuttokustannusarvio on 12 300 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin varataan 99 000 euroa, alv 0 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Siivouskustannusarvio on 18 600 euroa vuodessa, sisältäen ylläpitosiivouksen, perussiivouksen ja mahdollisesti käyttöönottosiivouksesta aiheutuvia kuluja. Arvio vuosittaisista toiminnankustannuksista ilman henkilöstö- ja vuokrakustannuksia on 199 000 euroa.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Koulun henkilökunta on osallistunut hankkeeseen tuoden tilasuunnitteluun ja kalustamiseen pedagogisen ja toiminnallisen käyttäjänäkökulman. Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatus- ja koulutustoimialan yhteistyönä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493

ulla.k.manninen@hel.fi