Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä 19.9.2019 § 516, Kampin tontti 157/8, Ruoholahdenkatu 16

HEL 2019-010527
Asialla on uudempia käsittelyjä
17. / 262 §

Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä 19.9.2019 § 516

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jättää tutkimatta rakennusvalvontapalveluiden viranhaltijan päätöksestä 19.9.2019 § 516 tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Rakennusvalvontapalvelujen viranhaltija on 19.9.2019 §516 tekemällään päätöksellä, lupatunnus 4-2106-19-D, myöntänyt hakijalle As Oy Ruoholahdenkatu 16:lle luvan seurakuntayhtymän kokoontumistilan muuttamiseksi asuinkäyttöön ja liiketilaksi. Piha-alueelle sijoittuvalle kokoontumistilan osalle rakennetaan viisi kellarillista asuinhuoneistoa sekä huoneistokohtaiset piha-alueet.

Hankkeeseen liittyen on toimitettu rakenteellisen turvallisuuden alustava riskiarvio, paloturvallisuuden riskiarvio, rakennusfysikaalisen toimivuuden riskiarvio, akustisen suunnittelun periaatteet sekä meluselvitys. Muutostyöt ja laajennus eivät heikennä kiinteistön tai sen rakennusten paloturvallisuutta.

Oikaisuvaatimus

Taloyhtiön osakas on 8.10.2019 rakennusvalvontaan saapuneella kirjelmällä vaatinut oikaisua mainittuun päätökseen.

Oikaisuvaatimuksessa on todettu muun ohella seuraavaa:

Olen osakas Ruoholahdenkatu 16 ja katson olevani oikeutettu tekemään kirjallisen oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle rakennuslupaan, joka koskee Ruoholahdenkatu 16:ssa tehtävää käyttötarkoituksen muutosta.

Tutkittuani saamaani rakennuslupa ja siihen kuuluvia liitteitä katson, että tässä kyseisessä rakennusluvassa ei ole esitetty lainkaan A- portaan pihanpuolisten yksiöiden ja muiden asuntojen pelastustietä, lähinnä erityisesti koskien huoneistoja A2, A5, A8, A11 ja A14. Näillä yksiöillä toimii vain pihanpuoleinen parveke ja ulko-ovi poistumistienä. Nykyisen voimassaolevan pelastussuunnitelman mukaan: http://pelsu.fi/u/pBTU

"Paloturvallisuus
Poistumistiet
Poistumisturvallisuuden periaatteena on, että asuinrakennuksen kaikista tiloista on joka hetki päästävä poistumaan vähintään kahta kulkureittiä pitkin ilman avainta tai muuta oven avausvälinettä. Poistumisen on voitava tapahtua myös pimeässä, joten kulkureittien on oltava joka hetki esteettöminä. Koska kiinteistössä on 7 kerrosta, pidetään varatienä ikkunaa tai huoneistokohtaista parveketta. Tällöin pelastuslaitos auttaa poistumaan rakennuksesta hätätilanteessa. Uloskäyntien edessä ei saa säilyttää tavaraa. (Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta.)

Autoilla ajo talojen välisillä kulkuväylillä on sallittua vain lyhytaikaisesti muutto- ym. tavarankuljetustarkoituksessa. Noudata tyhjäkäynnistä säädettyjä rajoituksia myös piha- ja paikoitusalueilla (Ruoholahdenkatu 16 pelastussuunnitelma)"

Tämän perusteella sekä kulloinenkin taloyhtiön hallitus, isännöitsijä sekä etenkin nykyinen hallituksen puheenjohtaja ovat omalta osaltaan painottaneet A-portaan pihanpuoleista kulkuväylää, joka rajoittuu Ruoholahdenkatu 14 olevaan aitaan pelastustienä. Tämän vuoksi kukaan talon asukas tai vieras ei ole saanut pysäköidä autoja A-portaan sisäpihalle.

Silloisen isännöitsijän mukaan pelastusviranomainen on jo ottanut aiemmin kantaa Ruoholahdenkatu 16 pelastustiehen puuttumalla kiinteistön eteläseinällä olleisiin roska-astioihin näiden tukkiessa pelastustietä jo vuonna 2004. Tämän vuoksi rakennettiin Hietalahdenkatu 9 kanssa yhteinen jätekatos sovittuun talojen tonttien rajalle.

Lisäksi MRL:n 117f §:ssä on todettu, että rakennus on suunniteltava ja rakennettava niin, että rakennuksessa tai naapurien piha-alueilla ei aiheudu vaaraa henkilöiden terveydelle, hyvinvoinnille tai viihtyisyydelle.

Mikäli rivitalohuoneistot toteutetaan myönnetyn rakennusluvan suunnitelmien mukaisesti, yllä mainituilla huoneistoilla, jotka ovat yksiöitä ja sijaitsevat kerroksissa 2-7, ei ole pelastuslaissa eikä pelastussuunnitelmassa osoitettua pelastustietä. Hyppääminen korkealta johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

Tämä käy ilmi myös viranomaiselle toimitetuissa rivitalohuoneistoja koskevissa havainnekuvissa: ARK 09-05: julkisivu etelään ja itään ja ARK 09-03 1.kerros, sekä yhdistelmäkuvassa LP-09-2018-05309.
Vaadin, että tämän nykyisen voimassaolevan pelastussuunnitelman pelastustie pidetään myös voimassa nykyisenlaisena ja määräisenä, eli pelastustiehen ja – alueeseen ei tehdä minkäänlaisia muutoksia ihmisen hengen, terveyden ja turvallisuuden vuoksi, ts. piha-alue voidaan parantaa ns. open-concept -tyylillä. Tällöin ei asukkaiden turvallisuus eikä terveys ole uhattuna. Haluan myös korostaa, että tätä rakennuslupaa, suunnittelua tai mitään muuta tätä projektia koskevia asioita ei ole esitetty Ruoholahdenkatu 16 asunto-osakeyhtiön yhtiökokousten esityslistoilla.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on myöhemmin täsmentänyt näkemystään sähköpostitse tuoden esille muun ohella sen, että piha-alueen toteutus open concept -tyylillä johtaa sekä paloturvallisuuden että asumismukavuuden kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Vastine

Hankkeeseen ryhtyvä on toimittanut vastineenaan muistion Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa käydystä keskustelusta koskien Ruoholahdenkatu 16:n pelastusreittejä.

Muistion mukaan nostoautokalusto ei mahdu korkeutensa puolesta talon sisäpihalle omasta porttikongista. Nostoauto ei myöskään mahdu tälläkään hetkellä toimimaan oikaisuvaatimuksessa esitetylle pihalle väylän kapeuden, pihan autopaikkojen, tikasauton koon sekä pihalla olevien täysikasvuisten puiden takia. Molemmat asuntolinjat pystytään pelastamaan isomman pihan puolelta. Pelastaminen naapuripihojen kautta voisi olla mahdollista järjestää, mutta tämäkään ei ole virallinen pelastustie ellei siitä ole rasitesopimusta naapuritaloyhtiöiden kanssa. Toisin sanoen taloyhtiölle Ruoholahdenkatu 16 ei ole järjestetty nykyisen E1:n mukaista toista uloskäytävää tai sitä korvaavaa pelastuslaitoksen mahdollisuutta pelastaa. Tämä piirre on yleinen esimerkiksi 60-luvulla rakennetuissa tai sitä vanhemmissa kerrostaloissa.

Päätöksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennuslupapäätöksestä on: 1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla; 2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa; 3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; sekä 4) kunnalla.

Hallintolainkäyttölain 51 §:n mukaan jos valitusta ei ole tehty määräajassa tai jos asian tai siinä esitetyn vaatimuksen ratkaisemiselle on muu este, valitus tai vaatimus jätetään tutkimatta.

********** ei ole rakennuspaikan viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja tai haltija. Hän ei ole sellaisen kiinteistön omistaja tai haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa.

As Oy Ruoholahdenkatu 16 omistaa ja hallitsee tonttia sekä sillä sijaitsevaa asuinrakennusta ja pihasiipeä. ********** on kertomansa mukaan asunto-osakeyhtiön osakas ja asuu puheena olevan asunto-osakeyhtiön hallinnoimassa asuinrakennuksessa.

Hakijan pääsuunnittelija on yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa selvittänyt tontin pelastusreittejä ja sitä, onko muutostyöllä ja myönnetyllä rakennusluvalla vaikutusta asuinrakennuksen pelastusreitteihin tai paloturvallisuuteen ja siten oikaisuvaatimuksen tekijän oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun. Selvityksen perusteella on varmistunut, etteivät myönnetyn rakennusluvan mukaiset työt aiheuta muutoksia pelastusreitteihin eikä myönnetty muutoslupa aiheuta muutoksia rakennuksen paloturvallisuuteen tai heikennä sitä.

Ottaen huomioon oikaisuvaatimuksen sisällön ja sen, ettei myönnetty rakennuslupa vaikuta asuinrakennuksen, tontin tai oikaisuvaatimuksen tekijän asuinhuoneiston pelastusreitteihin tai aiheuta niihin muutoksia tai heikennyksiä, rakennuslupapäätöksen ei voida katsoa vaikuttavan sillä tavoin välittömästi ********** oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun, kuin maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:ssä tarkoitetaan.

Oikaisuvaatimus tulee jättää tutkimatta.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 187 §, 192 §

Hallintolainkäyttölaki 51 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös

Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista

Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • kunnan jäsen
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Mustonen Salla

Lisätietojen antaja

Kaisa Hongisto, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26404

kaisa.hongisto@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Kantakartta
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Rakennuslupapäätös 4-2106-19-D
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Oikaisuvaatimus Ruoholahdenkatu 16
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Asemapiirros 4-2106-19-D
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Julkisivut 4-2106-19-D
Liitettä ei julkaista internetissä.
6. Leikkaukset 4-2106-19-D
Liitettä ei julkaista internetissä.
7. Pohjapiirros, kellari, 4-2106-19-D
Liitettä ei julkaista internetissä.
8. Muistio As Oy Ruoholahdenkatu 16 pelastusasioista
Liitettä ei julkaista internetissä.
9. Muistion liite, tikasautotutkielma
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.