Päihdehuollon palvelujen rekisterimuutokset asiakas- ja potilastietojärjestelmiin Apottiin siirtymisen yhteydessä
Päihdehuollon palvelujen rekisterimuutokset asiakas- ja potilastietojärjestelmiin Apottiin siirtymisen yhteydessä
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa psykiatria- ja päihdepalvelujen sosiaalihuollon rekisterissä toteutetun avovieroitushoidon (päihdehuollon palvelumuoto 0729) sekä opioidikorvaushoidon (päihdehuollon palvelumuoto 0709) ja opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikan toiminnan terveydenhuollon rekisterissä tapahtuvaksi toiminnaksi Apottiin siirtymisen yhteydessä. Apottiin siirtyminen tapahtuu Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalla lokakuussa 2020.
Lisäksi toimialajohtaja päätti perustaa Apottiin siirtymisen yhteydessä sosiaalihuollon rekisterissä toteutettavan päihdepolikliinisen hoidon (alapalvelumuoto 0708) ja päivätoiminnan (alapalvelumuoto 0740) rinnalle terveydenhuollon rekisterissä toimivat vastaavat yksiköt potilastiedoille.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin hallintosäännön 5 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja.
Toimialajohtaja on sosiaalihuollon ja terveydenhuollon henkilötietojen rekisterinpitäjä (sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös, 26.2.2019, 32 §).
Apotin toiminnallisessa ja ICT –johtoryhmässä (TICT) päätettiin 19.12.18, että päihdehuoltoa toteutetaan Apotissa kahdessa eri rekisterissä. Edustettuina olivat Apotti-kunnat Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen, Tuusula sekä erikoissairaanhoitopiiri HUS. TICT päätti valita jatkotoimenpiteisiin ehdotuksen, jossa sosiaalihuollon asiakastietorekisteriin tallennetaan asumispalvelut (tilapäinen asuminen, palvelu- ja tehostettu palveluasuminen), kuntouttava työ, psykososiaalinen työ, sosiaali- ja terveysneuvonta sekä sosiaalihuollon potilastietojen osarekisteriin lääketieteellistä hoitoa koskevat tiedot. Ehdotuksessa terveydenhuollon potilastietorekisteriin tallennetaan korvaushoito, laitosvieroitus sekä lääkkeellinen avovieroitus ja kotiin vietävä vieroitus sekä selviämishoito. Helsingissä selviämishoito ja laitosvieroitus kuuluvat jo terveydenhuollon rekisteriin.
Jatkotoimenpiteenä Apotti-kunnat tapasivat Apotissa 4.6.19. Helsingiltä mukana olivat päätösvaltaisina edustajina psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja sekä päihdepalvelujen päällikkö. Kuntaedustajat tekivät tarkemman linjauksen, jonka mukaan päihdepalveluista päihdeklinikkapalvelut, laitoskuntoutus, kaikki asumispalvelut sekä valtaosa matalan kynnyksen palveluista rakennetaan sosiaalihuollon rekisteriin. Terveydenhuollon rekisteriin rakennetaan kaikki vieroitushoidot, korvaushoidon tarpeen arvio ja toteuttaminen sekä selviämishoito. Sosiaali- ja terveysneuvonnasta sosiaaliohjaus ja –neuvonta rakennetaan sosiaalihuollon rekisteriin ja rokotukset, laboratoriokokeet sekä c-hepatiittihoito terveydenhuollon rekisteriin.
Päätös tullut nähtäväksi 07.11.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655