Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2018

HEL 2019-010896
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 264 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2018

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailun vuodelta 2018.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen ja erityissuunnittelija Juha Nyman ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Suomen Kuntaliitto on julkaissut tiedot suurten kaupunkien terveydenhuollon asukaskohtaisista kustannuksista vuodesta 1996 alkaen. Vuonna 2018 vertailussa ovat mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa. Raportti suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannuksista vuonna 2018 on saatavilla Kuntaliiton sivuilla:

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2018(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liitteenä 1 on Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaisia kustannuksia vuonna 2018 koskeva tiivistelmä, johon on koottu tietoja Helsingin kustannuksista ja verrattu niitä erityisesti Espoon ja Vantaan kustannuksiin sekä edelliseen vuoteen.

Suurten kaupunkien kustannusvertailun tietojen keruussa ja tietojen kokoamisessa on pyritty terveydenhuollon kustannusten vertailukelpoisuuteen. Terveydenhuollon lisäksi kustannusvertailu käsittää sosiaalitoimen ympärivuorokautisen hoidon (vanhainkodit ja tehostettu palveluasuminen) ja kotihoidon (ei lapsiperheiden kotihoitoa). Kustannukset on ikävakioitu ja edellisten vuosien kustannukset deflatoitu.

Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset vuonna 2018 olivat yhteensä 1,45 miljardia euroa. Reaalikustannusten (palkka- ja hintatason kehityksen kustannus poislaskettuna) lasku edellisestä vuodesta oli Helsingissä vertailun toiseksi voimakkainta, -1,1 prosenttia. Helsingin terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset asukasta kohti olivat vertailukuntien kolmanneksi pienimmät 2 255 euroa asukasta kohden (vuonna 2017 deflatoituna 2 275 euroa asukasta kohden). Perusterveydenhuollon avoterveydenhuollon ikävakioidut kustannukset olivat vertailun neljänneksi alhaisimmat, 1,3 prosenttia suurten kaupunkien mediaania pienemmät. Perusterveydenhuollon laitoshoidon ikävakioidut kustannukset olivat vertailun toiseksi alhaisimmat ja tehostetun palveluasumisen kustannukset kolmanneksi alhaisimmat. Sosiaalihuoltolain mukaisen laitoshoidon ikävakioidut kustannukset olivat vertailun toiseksi suurimmat. Helsingin erikoissairaanhoidon ikävakoidut kustannukset olivat vertailukuntien kolmanneksi alhaisimmat.

Helsingin kaupunkistrategian 2017‒2021 mukaan Helsinki tavoittelee yksikkökustannuksissa muiden suurten kaupunkien keskiarvoa. Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset olivat Oulussa, Kuopiossa, Tampereella, Turussa, Porissa ja Jyväskylässä Helsingin kustannuksia korkeammat. Kustannukset olivat Helsinkiä alhaisemmat vain Espoossa ja Vantaalla.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.11.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Juha Nyman, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 70198

juha.nyman@hel.fi