Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla, viranhaltijoiden päätösvalta yksilöhuollon asioissa 1.1.2020 lukien
Sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.1.2020 lukien
Päätös
Toimialajohtaja päätti muuttaa 1.1.2020 lukien delegointisäännön 1, 3, 4, 10, 14, 22-25, 32, 33, 35, 36, 41, 42, 47, 51, 53, 65, 67, 68 ja 71-73 §:ää.
Samalla toimialajohtaja päätti lisätä uuden 38 ja 50 §:n.
Päätöksen perustelut
Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin, kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.
Delegointisääntöön lisättävien uusien määräysten johdosta pykälien numerointi poikkeaa voimassa olevasta delegointisäännöstä 38 §:stä lukien.
Toimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä koskevaa 1 §:ää muutetaan siten, että delegointisääntöön voidaan sisällyttää määräykset myös terveydenhuollon pitkäaikaisen laitoshoidon maksusta päättämisestä sekä määrättyjen terveydenhuollon tulosidonnaisten maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä siltä osin kuin maksun periminen vaarantaisi henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä. Päätöksenteko näiden maksujen osalta rinnastuu vastaavien sosiaalihuollon maksujen määräämiseen ja alentamiseen tai perimättä jättämiseen.
Kotipalvelun myöntämisestä päättäminen lisätään lapsiperheiden palvelutarpeen arviointiin ja tukeen (14 §:n 7 k.), maahanmuuttoyksikön johtavalle sosiaalityöntekijälle ja sosiaalityöntekijälle (35 §:n 24 k. ja 36 §:n 23 k.) sekä vammaisten sosiaalityön lapsen tai nuoren kanssa työskentelevälle sosiaalityöntekijälle (51 §:n 7 k.). Kun kotipalvelusta päättää muutoinkin asiakastyötä tekevä viranhaltija, voidaan sen käyttöä lisätä lapsiperheille suunnattuna ennaltaehkäisevänä työn muotona.
Lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityössä muutokset liittyvät perhehoitajille ja tukiperheille maksettaviin palkkioihin ja korvauksiin (22 §:n 9 k, 23 §:n 7 k, 24 §:n 2 ja 3 k. sekä 25 §:n 1 ja 2 k.). Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön työkykyselvityksen johtava sosiaalityöntekijä, sosiaalityöntekijä ja etuuskäsittelijä ryhtyvät tekemään yksilöhuollon päätöksiä siirtyessään 1.1.2020 lukien toimista virkoihin (32, 33 ja 41 §). Tiettyjen erityisryhmien, kuten paperittomien ja ihmiskaupan uhrien, toimeentulon turvaamista koskeva päätöksenteko maahanmuuttoyksikössä keskitetään yksikköön, jossa asiakkaan asioita muutoinkin hoidetaan. Tämän johdosta delegointisääntöön lisätään uusi määräys (38 §) 1.1.2020 aloittavien etuuskäsittelijöiden päätöksentekoa varten. Vammaistyön osalta lisätään uusi määräys (50 §) sosiaaliohjaajien yksilöhuollon päätöksentekoa varten 1.1.2020 lukien. Kehitysvammapoliklinikan lääkäreiden päätettävistä asioista on poistettu sitominen (53 §), koska kehitysvammahuollon toimintayksiköissä ei käytetä rajoitustoimenpiteenä sitomista.
Terveys- ja päihdepalveluissa 1.1.2020 toteutettava terveysasemien ja sisätautien poliklinikan organisaatiomuutos ei aiheuta muutoksia palvelukokonaisuuden viranhaltijoiden päätöksentekoon yksilöhuollon asioissa.
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa muutokset koskevat palvelujen kohdistumista asiakasryhmien, sotaveteraanit ja sotainvalidit, mukaisesti, koska kaikkia heille tarkoitettuja palveluja ei myönnetä muille ikääntyneille asiakkaille (65 §:n 2 ja 3 k.). Määräykset päätöksenteosta, jota ei enää käytetä poistetaan (63 §:n 10 ja 13 k.). Lisäksi viranhaltijoiden nimikemuutokset on huomioitu määräysten muutoksissa (65 ja 66 §).
Päätös tullut nähtäväksi 09.01.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970