Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, sosiaali- ja terveystoimiala, toimintasääntö 1.1.2020 alkaen

HEL 2019-012922
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 189
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveystoimialan toimintasääntö 1.1.2020 alkaen

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti kumota 24.6.2019 § 95 tekemänsä päätöksen ja hyväksyä liitteenä 1 olevan sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön liitteineen (tämän päätöksen liitteet 2‒5) 1.1.2020 alkaen.

Päätöksen perustelut

Toimialan toimintasäännössä määritellään kaupungin hallintosääntöä yksityiskohtaisemmin toimialan organisaatio, tehtävät ja toimivallat. Toimintasäännöllä toimialajohtaja delegoi toimivaltaansa sekä määrää johtamansa organisaation rakenteesta ja tehtävistä siltä osin kuin ne kuuluvat hänen toimivaltaansa.

Nyt hyväksyttävällä toimintasäännöllä vahvistetaan 1.1.2020 ja sen jälkeen voimaan tulevat muutokset tämän päätöksen liitteenä olevan toimintasäännön ja sen liitteiden mukaisesti. Jäljempänä on kuvattu kunkin palvelukokonaisuuden ja hallinnon osalta tehdyt keskeisimmät korjaukset ja muutokset.

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Vammaistyön palvelussa (toimintasäännön luku 3.1.4) keskeisimmät muutokset ovat vammaistyön ostopalvelujen perustaminen omaksi yksikökseen. Vammaistyön ostopalvelut -yksikköön kuuluu 1.1.2020 alkaen vammaistyön ostopalvelutoiminnat, yksityisten sosiaalipalvelujen ilmoitus-, lupamenettely- ja valvontatehtävät sekä asiakasohjaus. Lisäksi vammaisten työ- ja päivätoiminnan alaisen Suezin päivätoiminta -alayksikön toiminta päättyy 31.5.2020 pienen yksikön kannattavuuden haasteiden ja toiminnallisen haavoittuvaisuuden vuoksi. Vammaispalvelulain mukaisen päivätoiminnan asiakasmäärä ei ole kasvanut odotetusti. Yksikön nykyiset asiakkaat siirtyvät joko toimialan vammaistyön muihin työ- ja päivätoiminnan palveluihin tai palvelusetelillä tai ostopalveluna järjestettävään vastaavaan toimintaan asiakkaan tarve ja toiveet huomioiden.

Muut perhe- ja sosiaalipalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimen muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia.

Terveys- ja päihdepalvelut

Terveysasemat ja sisätautien poliklinikka -palvelussa (toimintasäännön luku 4.1.1) organisaatiorakennetta uudistetaan siten, että jatkossa palvelu jakaantuu kuuteen alueelliseen terveysasemaan, joita ovat keskisen terveysasemat, keskustan terveysasema, lännen terveysasema, koillisen terveysasema, pohjoisen terveysasema ja idän terveysasema. Lisäksi palveluun kuuluu digitaalinen terveysasema ja keskitetyt palvelut. Uudistuksella pyritään vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin luomalla entistä vahvempia alueellisia terveysasemia, jotka kykenevät tarjoamaan kaikki tarvittavat palvelut alueelleen ja palvelemaan asiakkaita laajennetulla aukioloajalla virka-ajan ulkopuolella. Lisäksi uusi organisaatiorakenne mahdollistaa erityisalaosaamisen lisäämisen terveysasemien lähipalveluissa. Uudistuksella pyritään myös vahvistamaan toiminnan johtamista.

Psykiatria- päihdepalvelujen (toimintasäännön luku 4.1.2) alaisen päihdepalvelut -yksikön organisaatio muuttuu siten, että 1.1.2020 alkaen aloittaa uudet päihdekuntoutus Luoto ja päiväkeskus Aalto -työyksiköt, jotka korvaavat 31.12.2019 toimintansa lopettavan Tervalammen kuntoutuskartanon toiminnan.

Muut terveys- ja päihdepalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia.

Sairaala,- kuntoutus- ja hoivapalvelut

Kaikkien palvelualueiden (etelä, itä, länsi ja pohjoinen) monipuoliset palvelukeskukset muuttuvat 1.1.2020 seniorikeskuksiksi (toimintasäännön luvut 5.1.2, 5.1.3, 5.1.4 ja 5.1.5). Seniorikeskusten palvelut säilyvät ennallaan. Seniorikeskus kuvaa monipuolista palvelukeskusta paremmin ikääntyneille helsinkiläisille tarkoitettujen palvelujen kokonaisuutta, joka sisältää monia erilaisia palveluja ennaltaehkäisevistä, matalan kynnyksen avopalveluista kotona asumista tukeviin palveluihin ja ympärivuorokautiseen hoitoon.

Selvitys, arviointi ja sijoitus -palvelussa ikääntyneiden ostopalvelut perustetaan omaksi yksikökseen 1.1.2020 alkaen. Yksikkö huolehtii yli 65-vuotiaiden ja alle 65-vuotiaiden monisairaiden asiakkaiden ympärivuorokautisen palveluasumisen ostopalvelujen sekä ikääntyneiden päivätoiminnan koordinoinnista, kilpailuttamisesta, hankinnasta ja ostoista. Yksikkö myös seuraa ostopalvelujen laatua ja valvoo lakisääteisten ikääntyneiden palvelujen toteutumista sekä koordinoi ja kehittää ikääntyneiden palveluiden palvelusetelitoimintaa. Lisäksi yksikkö vastaa ikääntyneiden ja alle 65-vuotiaiden kotikuntavaihtajien ympärivuorokautiseen hoivaan liittyvistä sopimuksista.

Muut sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden tai toimivallan muutoksia.

Hallinto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.12.2019 § 312, että viestintäpalvelujen nimi on 1.1.2020 alkaen viestintäpalvelut ja osallisuus. Lautakunnan päätöksen mukaisesti muutos on tuotu toimintasääntöön. Nimenmuutoksella halutaan tuoda esiin, että palvelu vastaa toimialan kannalta keskeisistä asiakaskokemukseen ja osallisuuteen liittyvistä tehtävistä, sekä selkeyttää palvelun eri tehtäviä.

Muut hallinnon alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön.

Hallintolain 51 §:n perusteella korjattu toimintasäännössä (liite 1) tekstiin jääneet maininnat monipuolisista palvelukeskuksista seniorikeskuksiksi sekä lisätty hallinnon organisaatioon (liite 4) epähuomiossa puuttumaan jääneet toimistopalvelujen kaksi uutta alayksikköä ja tehty toimintasääntöön tarkennus toimistopalvelujen esimiessuhteista. /SK 19.12.2019

Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Soili Korhonen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 50517

soili.korhonen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja