Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, toiminta-avustukset vuodelle 2020
Toiminta-avustukset vuodelle 2020
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi toiminta-avustusta liitteen mukaisesti helsinkiläisille varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistyksille yhteensä 1 121 356 euroa menokohdalta 473000 2931500508.
KKS. Ryhmä ry:lle (nro 122) avustus maksetaan vahvistettua tilinpäätöstä (toiminnantarkastuskertomus ja toimintakertomus 2019) vastaan.
Seuraaville yhdistyksille avustus maksetaan vahvistettua tilinpäätöstä (tilin/toiminnantarkastuskertomus) vastaan:
- Flickscoutkåren Korsfaraflickorna rf (nro 83)
- Helsingin Nuorten Miesten Kristillinen yhdistys ry (nro 112)
- Kanava nuoriso ry (nro 119)
- Käpylän Yhdyskuntaklubi ry (nro 129)
- Loisto Setlementti ry (nro 133)
- Nordsjö Skogsriddare rf (nro 88)
- Scoutkåren Nybyggarna rf (nro 90)
- Scoutkåren Spejarna, Helsingfors rf (nro 91)
- Vietnamese Etrepreneurship Society Finland ry (nro 156)
Vuokra-avustukseen oikeuttavat menot on huomioitu avustussummassa nuorisojaoston linjauksen mukaisesti eli korkeintaan 450 euroa kuukaudessa.
Maahanmuuttajien päihde ja mielenterveysongelma ry:lle (nro 135) ei myönnetä avustusta koska yhdistys ei ole selvittänyt hyväksyttävästi edellisen vuoden loma-aikojen leiriavustusta ja kaupungilla on keskeneräisiä saatavia yhdistykseltä.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Suomenlinnan yhdistys ry:lle (nro 138) ei myönnetä avustusta, koska yhdistys ei ole jäsenpohjaltaan varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistys ja kuuluu sosiaali-ja terveystoimialan tuen piiriin.
Suomenlinnailmiö ry:lle (nro 152) ei myönnetä avustusta, koska yhdistys ei sääntöjensä mukaan ole varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistys vaan Suomenlinnan ala-asteen vanhempainyhdistys.
Ylioppilaiden Kristillinen Yhdistys ry:lle (nro 157) ei myönnetä avustusta, koska yhdistys ei ole varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistys vaan opiskelijayhdistys, joka kuuluu Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan tuen piiriin.
Avustusta ei myönnetä Helsingin Yliopiston Partiolaiset ry:lle (nro 158), koska hakemus saapui myöhässä. Lisäksi hakija on opiskelijayhdistys, joka kuuluu Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan tuen piiriin.
Sjöscoutkåren Seaboys r.f:lle (nro 159) ei myönnetä avustusta, koska hakemus saapui myöhässä.
Ohjeet avustuksen saajille
Vuoden 2020 toiminta-avustus tulee selvittää vuoden 2021 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2021 mennessä (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase, tilin/toiminnantarkastuskertomus). Lisäksi avustuksen saajien tulee toimittaa selvityksen yhteydessä vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2020 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.
Avustusta saavan on noudatettava nuorisojaoston hyväksymää nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä (www.hel.fi/nuorisonavustukset):
Vuoden 2021 toiminta-avustuspäätöksissä ei tulla käyttämään avustusohjesäännön kriteeriä, jonka mukaan avustus voi olla vain 80 % edellisen vuoden hyväksyttävistä menoista, mikäli kulujen väheneminen johtuu epidemiasta. Yhdistyksen tulee selvittää asia hakemuksen lisätiedoissa.
Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Hanna Mikkonen, Liisa Remes ja Tuulia Saves.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Toiminta-avustuksia myönnetään sellaisten helsinkiläisten varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten yleisen toiminnan tukemiseen, jotka ovat aloittaneet toimintansa vähintään edellisenä kalenterivuonna. Lähtökohtana on, että jäsenistä ja aktiivisesti toimintaan osallistuvista 2/3 on alle 29-vuotiaita helsinkiläisiä ja hakijan kotipaikka on Helsinki. Lisäksi varhaisnuoriso tai nuorisoyhdistysten tai vastaavien jäsenistä ja/tai aktiivisesti toimintaan osallistuvista yli puolet tulee olla 7–28-vuotiaita helsinkiläisiä. Avustus voi olla korkeintaan 80 % edellisen vuoden hyväksytyistä menoista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.11.2018)
Vuokra-avustusta ovat oikeutettuja hakemaan ne toiminta-avustuskelpoiset yhdistykset, joilla on vuokrattuna oma toimitila. Vuokra-avustusta haetaan toiminta-avustushaun yhteydessä ja haettava summa on sisällytettävä avustushakemukseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.11.2018)
Jakopäätöstä tehtäessä otetaan huomioon järjestön avustuksen saannin tarve. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.11.2018)
Avustuksen myöntämisen ja maksamisen edellytyksenä on, että kaupungin hakijalle aiempina vuosina myöntämissä avustuksissa ei ole ilmennyt epäselvyyksiä. Jos hakemusta ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, on hakemus myöhästynyt. Myöhästyneet hakemukset tulee hylätä. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Vuoden 2020 toiminta-avustussumma on suurempi kuin aiemmin, koska avustuksissa näkyy nimikkotilojen purkamisen johdosta avustuksiin siirrettyjen rahojen jälkimmäinen osuus. Lisäksi korotusta tuo kolmen yhdistyksen joidenkin toimintojen ja näiden määrärahojen siirtäminen toiminta-avustusten piiriin.
Joidenkin hakijoiden kohdalla huomioidaan toiminnan laajuuden, nuorten osallisuuden ja vaikuttavuuden kasvu avustusta korottamalla. Joidenkin kohdalla korotusta ei voi tehdä viime vuoden vähäisten toimintamenojen tai liian pienen hakusumman takia. Näistä syistä joudutaan myös muutaman yhdistyksen avustusta laskemaan. Palkkausavustuksia koskevat suurimmat muutokset huomioidaan seuraavalla tavalla toiminta-avustuspuolella: Helsingin Venäläinen Sadko-klubi ry:n toiminta-avustusta korotetaan ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n avustusta lasketaan.
Vuokra-avustuksia korotetaan jokaisen hakijan kohdalla, jolla se on mahdollista. Korotusta ei voida tehdä, jos hakijan hakusumma tai edellisen vuoden hyväksyttävien menojen summa ei sitä salli. Helsingin Nuoret Kotkat Piirijärjestö ry:lle, SDPL:n Helsingin ja Uudenmaan piiri ry:lle, Stadin Nuorisoseurat ry:lle sekä Svensk Ungdom i Helsingfors rf:lle myönnetään pelkästään vuokra-avustusta.
Vuokra-avustukseen oikeuttavia menoja on 61 hakijalla (vuonna 2019: 53). Mukana on useitakin uusia vuokra-avustuksen saajia, joiden tiloissa tullaan epidemian hellittäessä vierailemaan. Kolmella toimijalla vuokrasopimus on laadittu niin suurpiirteisesti, että valmisteluvaiheessa piti olla yhteydessä hakijaan ja/tai vuokranantajaan. Yksi näistä hakijoista toimitti erillisen vuokrasopimusliitteen (ONKEI ry), jossa puutteet korjattiin. Kahden muun hakijan kohdalla (Horseed nuoriso ry ja Tieto on valtaa ry) tullaan edellyttämään, että myös he täsmentävät vuokranantajan kanssa sopimukset kuntoon ennen seuraavaa vuokra-avustushakua. Kahdelle hakijalle ei vuokra-avustusta voida myöntää (Flickscoutkåren Korsfaraflickorna rf ja Vesaisten Helsingin Piiri ry), koska kyseessä ei varsinaisesti ole vuokra-avustuskriteerien mukainen oma tila.
Avustuksen piiriin määrärahoineen siirtyvät: Aseman Lapset ry:n helsinkiläisten täysi-ikäistyvien ja täysi-ikäisten nuorten toiminta, Helsingin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys r.y:n Yökoris ja Loisto Setlementti ry:n Poikien talon toiminnasta osa. Näiden yhdistysten toiminta-avustusta ei tule käyttää kuluihin, joihin yhdistykset saavat sosiaali- ja terveyslautakunnan tai muuta kaupungin myöntämää avustusta.
Toiminta-avustusten piiriin tulee neljä uutta toimijaa (Aseman Lapset ry, Dodo ry, Onkei ry, Roolipeliyhdistys Avatar ry) ja muutama vanhoista toimijoista putoaa pois. Hakijayhdistykset edustavat laajalti helsinkiläistä varhaisnuoriso- ja nuorisotyökenttää ollessaan niin harraste- ja kulttuurijärjestöjä kuin monikulttuurisuustaustaisia tai puoluepoliittisia toimijoita. Mukana on myös ympäristöjärjestöjä. Viime vuonna starttiavustusta saaneista yhdistyksistä toiminta-avustuksien piiriin siirtyy neljä yhdistystä.
Viidellä hakijalla (Maahiset ry, Vuoren Valppaat ry, Food Camp ry, Helsingin Venäläinen Sadko-klubi ry ja Vietnamese Entrepreneurship Society in Finland ry) toiminta-avustuksiin sisällytetään myös yhdistyksiltä saapuneet projektiavustushakemukset. Hankkeet ovat sen kaltaisia, että niiden tukeminen kuuluu yhdistysten vuosittaiseen tukemiseen.
Haagan VPK ry, ruotsiksi Haga FBK rf:n nuoriso-osastolle myönnetään avustusta liitteen mukaisesti, vaikka hakemus näyttää saapuneen myöhässä. Hakemuksen jättämisen aikana 26.2.2020 sähköistä avustusjärjestelmää päivitettiin. IBM ei voi pois sulkea päivittämisen aikana jätettyyn hakemukseen liittyviä mahdollisia teknisiä ongelmia.
Vuoden 2020 toiminta-avustukset olivat haettavissa 29.2.2020 mennessä. Kaikki hakemukset toimitettiin sähköiseen asiointipalveluun. Hakemuksia tuli yhteensä 164 hakijalta, (vuonna 2019: 163) joista yksi veti hakemuksensa pois, neljä siirrettiin käsiteltäväksi starttiavustushakemuksena ja kaksi saapui myöhästyneenä.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. (Kaupunginvaltuusto 11.4.2018, § 77 luku 17, § 1)
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen toiminta-avustuksista. (Nuorisojaosto 18.10.2018, § 23)
Hakemukset ovat nuorisojaoston varsinaisten ja varajäsenten tilattavissa sähköpostilla 28.5.2020 klo 14.00-16.00 avustusvalmistelijalta tuulia.saves@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Päätös tullut nähtäväksi 03.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056
Hanna Mikkonen, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132