Maksullisten vierailujen järjestäminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan maksullisten vierailujen hinnasto 1.8.2020 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti vahvistaa maksullisista leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailuista perittävät maksut liitteenä olevan hinnaston mukaisesti 1.8.2020 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailujen (jatkossa yksikkövierailujen) kysyntä Helsingissä on lisääntynyt tasaisesti aina 2000-luvun alun PISA-menestyksestä lähtien. Vuosittain yksikkövierailuja järjestetään tällä hetkellä noin sadalle ryhmälle, kokonaisosallistujamäärä on n. 1200. Viime vuosina kysyntä on lisääntynyt erityisesti Kiinasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Vierailupyyntöjä tulee eri maiden suurlähetystöistä, ministeriöistä, opettajaryhmiltä, oppilaitoksista ja yliopistojen asiantuntijoilta sekä kaupallisilta toimijoilta.
Helsingin kaupunki järjestää tällä hetkellä yksikkövierailut keskitetysti vierailukoulujärjestelmän puitteissa eikä peri vierailujen järjestämisestä korvausta. Keskitetyllä menettelyllä on haluttu toteuttaa oppijoiden kansainvälisyyskasvatuksen ja kaupungin kannalta hyödylliset vierailut sekä varmistaa koulujen ja oppilaitosten perustehtävän mahdollisimman häiriötön toteuttaminen.
Vierailun järjestäminen aiheuttaa yksikössä lisätyötä. Rehtori tai päiväkodin johtaja koordinoi vierailun ajankohdan, tilat ja yksikön muun henkilöstön osallistumisen siten, että vierailu vastaa molempien osapuolien tavoitteita ja tarpeita. Yksikkövierailun sisältö räätälöidään usein vierailijaryhmän toiveiden mukaiseksi. Vierailuun osallistuu rehtorin lisäksi usein vähintään yksi koulun opettaja ja oppijoita.
Esitettävät maksut perustuvat laskennalliseen kulukorvaukseen. Maksut otetaan käyttöön lukuvuoden 2020-21 alussa, tai viimeistään silloin, kun digitaalinen kalenteri-, varaus- ja maksualusta on käytössä. Maksut tuloutetaan tasaerinä vierailukoulujärjestelmässä mukana oleville leikkipuistoille, päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille.
Jatkossakin maksuttomia vierailuja ovat kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vakiintuneiden yhteistyö- ja verkostokumppaneiden vierailut, valtiovierailut ja muut valtiotasoiset vierailut, kansainvälisten organisaatioiden ja humanitääristen järjestöjen korkeantason edustajien vierailut (esimerkiksi EU, YK, SPR). Lisäksi median edustajien toimipistevierailuista ei peritä maksua.
Pääkaupunkiseudulla kouluvierailumaksut ovat käytössä Espoossa ja Vantaalla. Helsingin malli on vastaava kuin näissä kaupungeissa. Laadittava malli parantaa mahdollisuuksia vastata erilaisiin vierailutarpeisiin ja selkiyttää toimipistevierailujen järjestämistä.
Hallintosäännön 10 luvun 1 § 3 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.
Päätös tullut nähtäväksi 28.01.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mervi Korhonen, pedagogisten palvelujen päällikkö, puhelin: 09 310 80498