Avustuksen myöntäminen, liikuntapalvelut, toiminta-avustukset vuodelle 2020
Liikuntaleikki Helsinki ry:n ja Savate Club Helsinki ry:n vuoden 2020 toiminta-avustukset
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti myöntää toiminta-avustusta Liikuntaleikki Helsinki ry:lle 25 000 euroa ja päätti olla myöntämättä toiminta-avustusta Savate Club Helsinki ry:lle, koska seura ei ole yleishyödyllinen yhdistys.
Avustus maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin kaupungin yleisohjeet, kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723).
Käsittely
Vastaehdotus:
Jukka Järvinen: Ehdotan, että Savate Club Helsinki ry:lle myönnetään toiminta-avustusta sama summa kuin viime vuonna. Avustus on tarpeen erityisesti käynnissä olevan koronakriisin takia.
Jukka Järvisen vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Jukka Järvinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen seuraavilla perusteluilla:
Savate Clubin toimintaa tulee tukea kaupungin osalta, se ehkäisee myös syrjäytymistä monen kohdalla. Toiminta on erityisen tärkeää Kalliossa ja Länsi-Helsingissä, jossa vastaavaa paikkaa ei ole, johon voit tulla ilman aiempaa osaamista. Tunnen toiminnan eikä se ole ammattimaista vaan perustuu paljolti rakkauteen lajia kohtaan ja järjestökohtaiseen toimintaan. Ymmärrän Helsingin kannan mutta sen tulisi olla kaikille sama, jos ajatellaan vaikka lajeja eri kulmista, miksi toiset saa (tennis) ja toiset ei. Vasta kun jokaiselle seuralle on tehty selvitys onko toiminta ammattimaista vai järjestöpohjaista voidaan ne arvioida tasavertaisesti. Siksi haluan että nuo sadat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret säilyttäisivät harrastusmahdollisuuden ja Savate saisi edellisvuoden suuruisen avustusrahan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Liikuntajaosto myönsi toiminta-avustukset 14.5.2020, § 8. Kokouksessaan 14.5.2020 liikuntajaosto päätti siirtää Savate Club Helsinki ry:n ja Liikuntaleikki Helsinki ry:n avustuksen käsittelyn, kunnes hakijoiden tekemät valitukset verottajalle, koskien sitä, etteivät yhdistykset ole yleishyödyllisiä, on käsitelty ja että avustuspäätös tehdään kuitenkin viimeistään liikuntajaoston syyskauden ensimmäisessä kokouksessa.
Kaikilta seuroilta pyydettiin avustushaun yhteydessä 17.2.2020 mennessä verotuspäätös. Liikuntaleikki Helsinki ry ja Savate Club Helsinki ry toimittivat verotuspäätökset, joiden mukaan seurat ei olleet yleishyödyllinen yhteisö.
Liikuntaleikki Helsinki ry toimitti myöhemmin kesäkuussa verottajan antaman päätöksen yleishyödyllisyydestään ja näin ollen täyttää avustuskelpoisuuden ehdot.
Savate Club Helsinki ry ei ole toimittanut uutta verotuspäätöstä. Toiminta-avustusta ei voida myöntää Savate Club Helsinki ry:lle, koska yhdistys ei verottajan mukaan ole yleishyödyllinen yhteisö.
Toiminta-avustusta voidaan myöntää helsinkiläiselle liikuntaseuralle, joka on ollut toiminnassa yhden kokonaisen kalenterivuoden ennen avustuksen hakemista. Liikuntaseura järjestää säännöllistä ohjattua harjoitustoimintaa, johon osallistuu vähintään 50 helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 alle 20-vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa. Seuran toteuttamaa liikuntamuotoa edustava lajijärjestö kuuluu varsinaisena jäsenenä liikunnan ja urheilun valtakunnalliseen keskusjärjestöön ja/tai kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisten liikuntajärjestöjen valtionavustusten piiriin. (Liikuntajaosto 10.10.2019, § 15).
Avustettavaa toimintaa on seuran yleishyödyllinen toiminta. Jos yhdistys toteuttaa toimintaansa siten, että se täyttää verottajan elinkeinotoiminnalle luonnehtimat piirteet, ei liikuntatoimi avusta tällaista toimintaa. (Liikuntajaosto 10.10.2019, § 15).
Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, § 321) todetaan, että Helsingillä on rooli edellytysten luojana ja mahdollistajana. Helsinki edistää asukkaidensa toimijuutta. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus. Päätösesitys tukee Helsingin osallisuuden edistämisen päämäärää tukea ja edistää kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa sekä yhteisöllisiä tapoja tuottaa toimintaa.
Kansalaistoiminnan tukeminen on yksi osallistumisen osatekijöitä. Liikunta on yksi suosituimmista lasten ja nuorten harrastuksista. Toiminta-avustusten piirissä olevissa liikuntaseuroissa liikkuu noin 62 500 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. Liikuntaseuroilla on tärkeä rooli harrastusten tarjoajana Helsingissä. Liikunnan avustuksilla mahdollistetaan seurojen liikuntatoimintaa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 14.05.2020 § 8
Päätös tullut nähtäväksi 07.09.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 09 310 87439