Vahingonkorvaus, autovaurio, 29.8.2018, Kulosaari

HEL 2020-002473
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 17
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti osittain hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 1 000,00 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakija on 26.2.2020 esittänyt kaupungille 5 020,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on ollut pysäköitynä oikein, mutta hinattu ja romutettu kaupungin toimesta. Vaatimuksen mukaan ajoneuvon varastosiirto on tehty 29.8.2018 klo 14.00 osoitteesta Kulosaarentie 32. Hakija vaatii korvausta ansionmenetyksestä noin 1 000,00 euroa, ajoneuvon käyvästä arvosta 3 000,00 euroa sekä esinevahingoista yhteensä 1 020,00 euroa. Hakija on kertomansa mukaan ollut kaupungin pysäköinninvalvontaan sekä ajoneuvojen siirtovaraston henkilökuntaan yhteydessä useampaan otteeseen yrittäen saada selville ajoneuvonsa sijaintia siirron jälkeen tässä kuitenkaan onnistumatta.

Virheellisesti pysäköity ajoneuvo voidaan siirtää varastoon kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin alkamisesta. Varastosiirrosta tehdään kirjallinen päätös, joka annetaan tiedoksi ajoneuvon omistajalle tai haltijalle. Päätöksessä kehotetaan vastaanottajaa noutamaan ajoneuvo 60 päivän kuluessa tiedonsaannista uhalla, että ajoneuvo siirtyy kunnan omistukseen.

Hakijan ajoneuvon ikkunaan on laitettu siirtokehotus 17.8.2018, jolloin on kirjattu auton oikean puoleisen etu- ja takarenkaiden venttiilitiedot. Partio on tarkastanut, ettei ajoneuvo ole liikkunut kahden vuorokauden aikana, jonka jälkeen hakijan ajoneuvo on siirretty 23.8.2018 klo 11.48 osoitteesta Kulosaarentie 15. Varastosiirron perusteena on ollut se, ettei ajoneuvo ole ollut tosiasiallisesti liikennekäytössä. Ajoneuvo on ollut pysäköitynä tien viereen ilman rekisterikilpiä. Tieliikennelain mukaan tielle ei saa jättää eikä tiellä saa säilyttää tai varastoida ajoneuvoa, jota tosiasiallisesti ei käytetä liikenteessä.

Ajoneuvon haltuunotosta on ilmoitettu kuuluttamalla asiasta kaupungin internetsivulla sekä julkisten kuulutuksien taululla 13.9.2018. Hakijan ajoneuvo on siirtynyt lakisääteisen ajan jälkeen kaupungin omaisuudeksi, jonka jälkeen kaupungilla on ollut oikeus murtautua ajoneuvoon sisälle. Tämän jälkeen ajoneuvon valmistenumeron perusteella on ollut saatavilla ajoneuvon omistajan tiedot. Tällöin ajoneuvon omistajalle olisi tullut lähettää ajoneuvon varastosiirrosta varastosiirtopäätös virkakirjeenä. Tätä ei ole kuitenkaan järjestelmästä lähtenyt virheen vuoksi. Ajoneuvo siirrettiin 22.11.2018 kierrätettäväksi teollisuuden raaka-aineena.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Vahingonkärsijän oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa vahingonkorvausvastuussa olevan korvausvastuun. Hakijan ajoneuvoon oli laitettu siirtokehotus kuusi vuorokautta ennen varastosiirtoa. Lisäksi kaupunki on lain mukaisesti ilmoittanut ajoneuvon siirtymisestä kunnalle kaupungin internetsivuilla sekä julkisten kuulutuksien taululla. Hakijalla on näin ollen ollut mahdollisuus siirtää ajoneuvo kadulta pois ennen ajoneuvon varastosiirtoa tai huomioida kaupungin kuulutukset sen jälkeen kun ajoneuvo oli varastosiirretty ja siten estää ajoneuvon kierrätettäväksi joutuminen sekä saada ajoneuvo takaisin omaan käyttöönsä.

Hakijan ajoneuvon rekisterikilvet oli otettu haltuun poliisin toimesta 9.8.2018, koska ajoneuvo on ollut katsastamattomana ajossa. Ajoneuvo olisi pitänyt katsastaa viimeistään 22.1.2018. Hakija on ostanut ajoneuvon katsastamattomana 1.4.2018. Hakija on omatoimisesti poistanut ajoneuvon liikennekäytöstä 22.8.2018. Ajoneuvon varastosiirto tehtiin 23.8.2018.

Pysäköinninvalvonnan varastoinnin irtaimistoraportin mukaan ajoneuvossa ei ole ollut talteenotettavaa löytötavaraa. Tämä tarkoittaa, että valvojat ovat tulkinneet ajoneuvosta löytyneet esineet niin vähäarvoiseksi, ettei niitä löytötavaralain mukaan ole tarvinnut ottaa talteen. Näin ollen hakijan vaatimukset esinevahingoista hylätään.

Hakija on esittänyt vahingonkorvausvaatimuksen ansionmenetyksestä, mutta ei ole toimittanut hakemuksessa vaadittuja liitteitä vaatimuksensa tueksi. Näin ollen ansionmenetysvaatimusta ei voida ratkaista näillä tiedoilla.

Hakijan ajoneuvo oli haltuunottohetkellä noin 15 vuotta vanha eikä se ollut liikennöitävässä kunnossa, koska ajoneuvoa ei oltu katsastettu. Ajoneuvon matkamittarilukema on maaliskuussa 2017 ollut 191540 km. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi ajoneuvon käyttöarvo oli negatiivinen.

Ajoneuvon arvo ja hakijan oma myötävaikutus huomioiden kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvaussummaksi 1 000,00 euroa. Korvaus maksetaan hakijan vaatimuksessa ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 5 §, 6 luku 1 §

Laki ajoneuvojen siirtämisestä (5.12.2008/828) 5 luku 1 §, 8a §, 9 §, 12 §

Tieliikennelaki (1981/267) 2 luku 28 §

Löytötavaralaki (1988/778)

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 09.06.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö