Talousarvioaloite, vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöiden lisääminen
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ym. talousarvioaloitteesta vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöiden lisäämiseksi
Lausunto
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan ehdotuksesta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja kolmen muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:
"Aloitteessa esitetään, että sosiaalityön resursseja vammaistyössä tarkastellaan ja sosiaalityöntekijöiden määrää lisätään siten, että he pystyvät palvelemaan asiakkaita ripeästi, yksilöllisesti ja laadukkaasti.
Sosiaali- ja terveyslautakunta katsoo, että vammaisten sosiaalityön vahvistamista on tarpeen pyrkiä toteuttamaan talousarvion puitteissa.
Vammaispalvelun sosiaalityö
Vammaispalvelut ovat oma erityisosaamista edellyttävä sosiaalityön kokonaisuutensa. Vammaispalveluiden sosiaalityöntekijät toimivat vammaisuuteen liittyvän sosiaalisen näkökulman erityisasiantuntijoina erilaisissa yhteistyötiimeissä ja -verkostoissa. Vammaisten ihmisten elämäntilanne erilaisine toimintakyvyn rajoitteineen vaatii työntekijältä perehtyneisyyttä kyseiseen erityislainsäädäntöön sekä yleis- ja erityispalveluiden ja sosiaaliturvaetuuksien hyvää tuntemusta. Toisaalta vammaisilla asiakkailla on myös päihde- ja mielenterveysongelmia, perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ja muita sosiaalisia ongelmia, joiden osalta vammaissosiaalityöntekijät työskentelevät yhdessä asiakkaiden, heidän perheidensä ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Vammaispalvelujen asiakassuhteet ovat usein luonteeltaan pitkäkestoisia.
Muutokset vammaispalvelujen sosiaalityössä
Vammaispalvelujen sosiaalityö on ollut suurten muutospaineiden alla viimeiset vuodet. Muutokset vammaispalvelulaissa, kehitysvammalaissa sekä sosiaalihuoltolaissa ovat tuoneet uusia ja vaativia työtehtäviä (mukaan lukien itsemääräämisoikeuden rajoittamista koskevat päätökset). Perustoimeentulotuen siirtyessä Kelaan siirtyi vammaisten henkilöiden ja heidän perheidensä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemusten käsittely vammaissosiaalityöhön. Asumisen laitospainotteisuutta on purettu ja uusia avohuollon palveluja on kehitetty. Uudenlaiset palvelumuodot sekä jatkuvasti kehittyvät työskentelytavat asettavat haasteita työntekijöiden osaamiselle sekä ajankäytölle. Tulee myös huomioida, että muusta maasta poiketen Helsinki muodostaa oman erityishuoltopiirinsä, jolloin Helsingin kaupungin vammaissosiaalityössä sosiaalityöntekijän tehtäviin kuuluu sellaisia työtehtäviä, jotka muutoin ostetaan erityishuoltopiireiltä.
Sosiaalityöntekijöiden määrä ja muutoksen arvioidut kustannusvaikutukset
Tällä hetkellä vammaispalvelujen sosiaalityössä on yhteensä 32 sosiaalityöntekijää. Työntekijöillä on keskimäärin noin 190 asiakasta. Vammaispalvelujen sosiaalityössä on tehty 2019–2020 selvitys sosiaalityöntekijöiden muuttuneista työtehtävistä sekä työn haasteista. Selvityksessä nousi esiin, että vammaispalvelujen sosiaalityön voimavaroja tulisi pyrkiä vahvistamaan 10 sosiaalityöntekijällä. Tätä pyritään asteittain toteuttamaan perhe- ja sosiaalipalveluissa sekä sisäisin työjärjestelyin että mahdollisin vakanssilisäyksin talousarvion puitteissa.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Vammaispalvelut ovat palveluita, joiden tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Vammaispalvelujen riittävä resursointi mahdollistaa osaltaan tavoitteen toteutumisen."
Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja kolmen muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien sosiaalityöntekijöiden määrän lisäämistä vammaispalveluihin. Aloitteessa esitetään, että Helsinki tarkastelee vammaissosiaalityön resurssit ja lisää vammaistyöhön sosiaalityöntekijöitä siten, että he pystyvät palvelemaan asiakkaita ripeästi, yksilöllisesti ja laadukkaasti.
Lausuntoa on pyydetty 23.9.2020 mennessä. Aloitteeseen on pyydetty myös vammaisneuvoston lausunto.
Päätös tullut nähtäväksi 23.09.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 89545
Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401
Merja Jäntti, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 43715