Talousarvioaloite, lisää kuntoilulaitteita koulujen pihoille

HEL 2020-003285
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 199 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Matias Pajulan talousarvioaloitteesta kuntoilulaitteiden lisäämiseksi koulujen pihoille

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle Matias Pajulan talousarvioaloitteesta kuntoilulaitteiden lisäämiseksi koulujen pihoille seuraavan lausunnon:

Peruskoululaisista suositusten mukaisesti liikkuu kolmannes ja toisen asteen opiskelijoista noin viidennes. Hyvinvoinnin sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisemisen näkökulmasta keskeistä on liikkumisen lisääminen kaikissa ikäryhmissä. Liikkumista pyritään lisäämään kehittämällä toimintaympäristöjä sekä toimintakulttuuria kouluissa ja oppilaitoksissa. On tärkeää, että nuorille tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia liikkumiseen myös koulu- ja opiskelupäivien aikana.

Helsingin kaupungissa lasten ja nuorten liikkumattomuuteen puututaan monipuolisesti Helsingin kaupungin liikkumisohjelmassa (kaupunginhallitus 3.12.2018, 790 §) määriteltyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden mukaisesti. Terveyttä ja hyvinvointia edistetään ensisijaisesti lisäämällä arki- ja hyötyliikkumista, sekä vähentämällä istumista. Liikkumisen edistäminen on yksi Helsingin kaupunkistrategian 2017 - 2021 (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321 §) painopisteistä. Keskeistä liikkumattomuuden ongelmaan vastaamisessa on motivointi, kannustaminen, tietoisuuden lisääminen sekä aktiivinen yhteistyö eri toimijoiden kesken. Liikkumisen edistämisessä on keskeistä lisätä liikkumista myös koulu- ja opiskelupäivien aikana.

Nuorten liikkumattomuuteen koulupäivien aikana pyritään puuttumaan monipuolisesta erilaisin toimenpitein. Perusopetuksessa kaikki kaupungin koulut ovat rekisteröityneet valtakunnalliseen Liikkuva koulu -ohjelmaan. Ohjelmassa keskeistä on oppilaiden osallistaminen, liikkumisen lisääminen ja istumisen vähentäminen. Toisella asteella valtakunnallisessa Liikkuva opiskelu -ohjelmassa on mukana koko Stadin ammatti- ja aikuisopisto sekä kuusi Helsingin kaupungin lukiota. Tavoitteena on laajentaa ohjelma kaikkiin Helsingin kaupungin lukioihin vuoteen 2021 mennessä. Jotta nuorten liikkuminen koulu- ja opiskelupäivien aikana lisääntyisi tulee myös oppimisympäristön olla liikkumiseen kannustava ja liikkumisen mahdollistava.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla toteutetaan koulupäivän toiminnallisuutta lisääviä toimenpiteitä. Koulupihojen kehittäminen aktiivisen koulupäivän ja toiminnallisuuden lisäämiseksi on yksi keskeinen osa liikkumisohjelman koululaisia koskevia tavoitteita. Vuonna 2019 kunnostettavaksi valittiin kymmenen peruskoulun koulupihaa, jotka kunnostetaan liikunnallisuuteen kannustavaksi elokuuhun 2020 mennessä. Kyseisten koulujen oppilaat ovat osallistuneet pihojen suunnitteluun. Kunnostettavista koulupihoista Hiidenkiven peruskoulun pihalle sijoitetaan myös ulkokuntoilulaitteita. Seuraavien kunnostettavien koulupihojen valinnassa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tekee yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Suunnittelussa otetaan huomioon myös ulkokuntoilulaitteiden sijoittamisen mahdollisuus.

Lukioista Mäkelänrinteen lukion pihaan rakennetaan ulkokuntosali. Rakennettava Urhea-kampus on osa toimivaa kaupunkikulttuuria, jossa julkista tilaa käytetään tehokkaasti ja kuntalaisten tarpeet laajasti huomioiden. Rakennettava ulkokuntosali palvelee koulun valmennustoiminnan lisäksi lukion normaalia liikuntaa ja Liikkuva opiskelu -ohjelman tarpeita. Ulkokuntosali on myös Mäkelänrinteen valmennuskeskuksen urheilijoiden ja kuntalaisten käytössä.

Lukioiden pihat ovat monin paikoin pieniä ja kuntoilulaitteiden sijoittaminen niihin ei ole mahdollista. Lukion opiskelijoilla on mahdollisuus opiskelupäivän aikana poistua oppilaitoksen alueelta, joten opiskelijat voivat hyödyntää oppilaitoksen lähistön lähiliikuntapaikkoja. Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä, että yhteissuunnittelulla kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa saadaan luotua lähiliikuntapaikkojen verkko, joka palvelee myös koulujen ja oppilaitosten tarpeita. Kaupunkiympäristön toimiala sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ovat yhdessä käynnistäneet lähiliikuntapaikkojen kartoituksen tavoitteenaan saada lähiliikuntapaikkojen verkko mahdollisimman kattavaksi ja kaupunkilaisia hyvin palvelevaksi.

Talousarvioaloitteessa esitetään, että kaupunki lisää yläkoulujen ja lukioiden pihoille ulkokuntoilulaitteita nuorten liikkumisen lisäämiseksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että kuntoilulaitteiden lisääminen koulujen pihoille edistää liikkumisohjelman tavoitteita ja niitä voidaan sijoittaa koulupihoille muiden liikkumista edistävien välineiden kanssa. Kuntoilulaitteiden lisäämisen mahdollisuutta on hyvä selvittää tarkemmin ja kartoittaa mahdolliset sijoituspaikat yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Kaupunkiympäristön toimiala ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala päättävät omien määrärahojensa kohdentamisesta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2021 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 22.9.2020 mennessä varavaltuutettu Matias Pajulan ja viiden muun allekirjoittaneen talousarvioaloitteesta kuntoilulaitteiden lisäämisestä koulujen pihoille. Aloitteessa esitetään kuntoilulaitteiden lisäämistä yläkoulujen ja lukioiden pihoille nuorten liikkumisen lisäämiseksi.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristön toimialalta sekä kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialalta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.09.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Panu Hatanpää, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27095

panu.hatanpaa@hel.fi