Talousarvioaloite, Etelä-Helsingin leikkipaikkojen uudet leikkivälineet (Töölö, Ullanlinna, Kruununhaka)
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jussi Chydeniuksen ym. talousarvioaloitteesta koskien Etelä-Helsingin leikkipaikkojen uusia leikkivälineitä (Töölö, Ullanlinna, Kruununhaka)
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Meripuisto ja Tähtitornin vuori kuuluvat Eteläisten kaupunginosien aluesuunnitelmaan (2009–2018), Säätytalon puistikko Katajanokan ja Kruununhaan aluesuunnitelmaan (2013–2022) ja Töölönlahden ympäristö Kampinmalmin ja Töölön aluesuunnitelmaan (2017–2026). Asukkaiden kanssa vuorovaikutteisesti tehtävissä aluesuunnitelmissa tarkastellaan muun muassa kohdealueen leikkipalveluita kokonaisuutena, etsitään mahdollisia paikkoja liikunnallisten välineiden lisäämiseen ja määritellään kiireellisimmät hankkeet. Tämän jälkeen kunnostuskohteet priorisoidaan kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmaan.
Meripuiston alue liittyy tulevaisuudessa Hernesaaren uuteen asuinalueeseen. Eiran tuhannen asukkaan naapuriin muuttaa noin 7 600 hernesaarelaista. Uusi Hernesaaren rantapuisto tulee tarjoamaan monipuolisia leikki- ja lähiliikuntapalveluita uusille Hernesaaren sekä nykyisille Eiran ja Ullanlinnan asukkaille. Hernesaaren rakentuessa myös Meripuistoon liittyvät puisto- ja ranta-alueet kehittyvät. Eiranranta-kadun uusi linjaus ja veneiden talvisäilytyksen siirtäminen mahdollistavat Pyhän Birgitan puiston ja Ursinkallion välisen rantapuistoalueen leventämisen ja kehittämisen. Puiston ja leikkipaikan palvelutarjontaa tarkastellaan ja kehitetään samanaikaisesti Hernesaaren asemakaava-alueelle rakentuvien puistojen kanssa. Leikkipaikka, jossa on muun muassa iso leikkilaiva, valmistui aluesuunnitelman valmistumisen jälkeen kymmenkunta vuotta sitten ja se on välineistöltään toimiva. Meripuiston leikkipaikka ei ole mukana Kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmassa 2020–2029.
Säätytalon puistikko on monumentaalirakennusten yhteyteen suunniteltu 1800-luvun lopun kaupunkipuistikko ja aukio. Se on osa Suomen pankin, Kansallisarkiston ja Säätytalon valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. 1890-luvun lopussa muotoutunut puistikkosommitelma on pääosin säilynyt suihkulähteineen, kahdelta sivulta kehystävine lehmuksineen ja kaarikäytävineen. Myöhemmin lisätty leikkipaikka vie suuren osan puistikosta, eikä sitä ole mahdollista laajentaa. Säätytalon puistikon peruskorjaus ei ole mukana Kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmassa 2020–2029.
Tähtitornin vuoren puisto on valtakunnallisesti merkittävä, historiallinen kaupunkipuisto. Puisto on yhtenäinen, 1800-luvun lopun kansainvälisen maisemapuutarhatyylin edustaja. Se muodostaa olennaisen osan Eteläsataman ja Ullanlinnan kaupunkikuvaa ja kansallismaisemaa. Puisto on kasvilajistoltaan ja suunnitteluhistoriallisesti arvokas. Arvoympäristössä uuden leikkipaikan sijoitus vaatii huolellista suunnittelua ja sen tulee perustua puistohistorialliseen selvitykseen. Tähtitorninvuoren ja Ullanpuistikon hoito- ja kehittämissuunnitelmassa (2011) on tutkittu Lippuaukion palauttamista alkuperäiseen kokoonsa ja leikkipaikan siirtämistä. Hoito- ja kehittämissuunnitelmassa on osoitettu paikka uudelle leikkipaikalle. Leikkipaikka on varustetasoltaan maltillinen, mutta laadukas ja persoonallinen. Ennen toteutusta Lippuaukion ja leikkipaikan alueesta on laadittava tarkempi suunnitelma. Tähtitorninvuoren kevyt kunnostus, mukaan lukien leikkipaikka, on aikataulutettu vuosille 2024–2026, ja hankkeen kustannuksiksi on arvioitu noin 400 000 euroa.
Töölönlahdelle on viime vuosina valmistunut kaksi uutta leikkipaikkaa, Töölönlahden puistoon ja Makasiinipuistoon. Tulevina vuosina kehitetään Töölönlahden länsipuolella sijaitsevia Hesperian puistoa ja Hakasalmen puistoa. Puistosuunnitelman lähtökohdat ja tavoitteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 16.6.2020. Puistojen kunnostuksen yhteydessä poistetaan nykyinen Hesperian puiston leikkipaikka ja rakennetaan uusi leikkipaikka kauemmas Mannerheimintiestä melutasoltaan sopivampaan paikkaan. Puistosuunnittelun yhteydessä tutkitaan trampoliinien sijoittamista uudelle leikkipaikalle. Puiston peruskorjaus on aikataulutettu vuosille 2021–2025. Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 2 miljoonaa euroa, josta uusien leikkivälineiden arvioitu osuus on noin 150 000 euroa.
Yllä mainittujen lisäksi Kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmassa 2020-2029 on mukana seuraavien Etelä-Helsingin leikkipaikkojen kunnostukset:
• Tove Janssonin puiston leikkipaikka 2020–2021 (Katajanokka)
• Sibeliuksen puiston leikkipaikka 2022–2023 sekä 2029–2030 (Töölö)
• Laivastopuiston leikkipaikka 2022–2023 (Katajanokka)
• Museonpuiston leikkipaikka 2025 (Töölö)
Leikkipaikoille sijoitetaan mahdollisimman toimivia, suosituiksi tiedettyjä ja Helsingissä kestäviksi osoittautuneita leikkivälineitä. Suunnittelu tehdään aina sen hetken kaupunkiympäristön toimialan vuorovaikutuskäytäntöjen mukaisesti. Aloitteessa esille nostettuja toiveet ovat mukana lähtötietona, kun leikkipaikkojen suunnittelu käynnistyy.
Toteutusaikataulu tarkentuu tulevien vuosien investointitason mukaan vuosittain tehtävässä hankkeiden ohjelmoinnissa. Hankeet eivät sisälly toimialan ensi vuoden talousarvioehdotukseen paitsi Hesperianpuiston leikkipaikka, joka alkaa suunnittelulla vuonna 2021.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Talousarvioaloite
Valtuutettu Jussi Chydenius ja 7 muuta valtuutettua ovat tehneet 11.3.2020 seuraavan talousarvioaloitteen:
Kehitetään Etelä-Helsingin leikkipaikkoja uusia, erityisesti liikunnallisia leikkivälineitä lisäämällä: lisäkeinut, piknik-pöytä ja pari penkkiä sekä trampoliinit Meripuiston leikkipaikalle, keinut Säätytalon leikkipaikalle, trampoliinit Töölönlahden parkour-puistoon ja kiipeilytelineet ja tasapainoiluväline Tähtitorninvuoren puistoon (Lippuaukiolle).
Suunnitelman toteuttaminen lisää em. alueiden lasten liikuntamahdollisuuksia ja viihtymistä sekä parantaa läheisten päiväkotien toimintaympäristöä ja toimintamahdollisuuksia. Uudet leikkivälineet parantavat liikuntamahdollisuuksia erityisesti yli 3-vuotiailla, joiden tarpeisiin varsinkaan Säätytalon puiston ja Tähtitorninvuoren puiston (Lippuaukion) nykyiset välineet eivät riittävästi vastaa. Lasten liikuntamahdollisuudet ovat erittäin tärkeitä kansanterveydelle ja lukuisat tutkimukset osoittavat, että liikunta parantaa lasten keskittymistä, oppimista jne.
Saman sisältöinen ehdotus osallistui syksyllä 2019 OmaStadi -äänestykseen, mutta jäi 1058 äänellä n. sadan äänen päähän toteutuksesta.
Esitän, että em. tarkoitukseen varataan 80 000 euron määräraha vuoden 2021 budjettiin.
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.8.2020 mennessä.
Kaupunginkanslia on myöntänyt lausunnon antamiselle lisäaikaa 15.9.2020 saakka.
Päätös tullut nähtäväksi 21.09.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Aino Leskinen, maisema-arkkitehti: 09 310 20825