Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä 18.2.2020 § 109, Haagan tontti 29199/1, Laurinniityntie 16
Oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijan käyttötarkoituksen muutosta koskevasta rakennuslupapäätöksestä, Laurinniityntie 16
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijan rakennuslupaa koskevasta päätöksestä 18.2.2020 §109, lupatunnus 29-0411-20-D.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen
katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Rakennusvalvontapalvelujen viranhaltija on 18.2.2020 §109 myöntänyt hakijalle, Asunto Oy Laurinniitylle, luvan asuinkerrostalon 1. kerroksessa sijaitsevan talosaunan muuttamiselle asunnoksi. Huoneistossa tehdään sisäisiä tilajärjestelyjä, rakennetaan uusi märkätila sekä keittiö. Tilan koko on noin 27 m2. Uudelle asunnoille on osoitettu irtaimistovarasto.
Hankeselostuksen mukaan rakennus on betonirakenteinen elementtitalo, jossa huoneistoväliseinät ovat teräsbetonisia kantavia seiniä, joiden paloluokka on min. 60 REI ja ääneneristyskyky vähintään 55 dB. Alapohja ja välipohjat ovat betonirakenteista ontelolaattaa.
Rakennuslupapäätöksen lupaehtona on muun muassa ollut, että rakentamisen yhteydessä ennen huoneiston käyttöönottoa on varmistettava ääneneristysmittauksin uuden huoneiston ja olemassa olevien asuinhuoneistojen välinen ilma- ja askelääneneristävyyden toteutuminen (R'w > 55 dB ja L'n,w < 53 dB).
Oikaisuvaatimus
Osakkeenomistaja on vaatinut oikaisua mainittuun päätökseen. Oikaisuvaatimuksessa todetaan seuraavaa:
Haemme muutosta, että seuraava rakennusluvan kohta voitaisiin jättää huomioimatta: "Rakentamisen yhteydessä ennen huoneiston käyttöönottoa on varmistettava ääneneristysmittauksin uuden huoneiston ja olemassa olevien asuinhuoneistojen välinen ilma- ja askelääneneristävyyden toteutuminen (R'w > 55 dB ja L'n,w < 53 dB)."
Perusteet edellä mainitulle muutokselle:
Huoneiston huonekorkeus on noin 2550 mm. Jos kattoon pitäisi lisätä ääntä eristäviä rakenteita, huonekorkeus todennäköisesti pienenisi alle 2500 mm. Mielestämme huonekorkeuden säilyttäminen on tärkeämpää kuin ääneneristävyyden lisääminen nykyisestä.
Saunatilan muuttaminen asuinhuoneistoksi ei lisää naapurihuoneistoihin aiheutuvia ääniä, koska saunatilan ääniä voidaan pitää asumisesta aiheutuviin ääniin rinnastettavina. Näin ollen naapureiden asema ei heikkene nykyisestä, vaikka tämä muutoshakemus hyväksyttäisiin.
Jos muutoshakemuksemme hyväksytään, uudesta asuinhuoneistosta tulee muihin taloyhtiön asuinhuoneistoihin rinnastettava asunto ääneneristävyyden kannalta. Jos tältä uudelta asuinhuoneistolta edellytettäisiin muita yhtiön asuntoja parempaa ääneneristävyyttä, asia on ristiriidassa Asunto-osakeyhtiölain 22.12.2009/1599 luvun 1 momentin 10 § osakkeenomistajien yhdenvertaisuus kanssa. Jos tältä yhdeltä asunnolta edellytettäisiin muita asuntoja parempaa ääneneristävyyttä, tällöin yhden osakkaan kustannuksella parannettaisiin myös naapuriasuntojen ääneneristävyyttä nykyisestä, mikä ei edellä mainitun lain mukaan ole sallittua.
Asunto-osakeyhtiön lausuma
Asunto Oy Laurinniitty on rakennusvalvontaan lähettämässään sähköpostissa todennut, ettei se vastusta oikaisuvaatimusta.
Päätöksen perustelut
Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on pääsääntöisesti katsottu, että asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalla ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaista valitusoikeutta, eikä siten oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta asunto-osakeyhtiötä koskevasta rakennus- tai toimenpideluvasta. Ottaen kuitenkin huomioon rakennusluvan sisällön, asian laadun sekä sen, että oikaisuvaatimuksen tekijä omistaa nyt käsiteltävänä olevan tilan hallintaan oikeuttavat osakkeet, ympäristö- ja lupajaosto päättää tutkia oikaisuvaatimuksen.
Rakennuslupapäätöksessä asetettu lupaehto ääneneristävyydestä perustuu ympäristöministeriön asetukseen rakennuksen ääniympäristöstä (796/2017). Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen rakentamiseen, rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön sekä rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa rakentamisen suunnittelussa, lupamenettelyssä ja valvonnassa.
Asetuksen 4 §:ssä määritellään mm. ilma- ja askelääneneristyksen lukuarvot asuntojen välille (asuntojen, majoitus- tai potilashuoneiden välillä R'w > 55 dB ja L'n,w < 53 dB). Vaatimukset koskevat pykälän otsikon mukaan uuden rakennuksen ääneneristävyyttä.
Asetuksen 7 §:ssä, joka koskee korjausrakentamista, muutostyötä ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta, todetaan, että rakennuksen ääneneristystä, melun- ja tärinäntorjuntaa, ääniolosuhteita sekä virkistykseen käytettävien rakennuksen piha- ja oleskelualueiden sekä oleskeluun käytettävien parvekkeiden meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita ei saa rakennuksen korjaus- tai muutostyössä heikentää. Rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa rakennuksen ääneneristys, melun- ja tärinäntorjunta ja ääniolosuhteet sekä virkistykseen käytettävien rakennuksen piha- ja oleskelualueiden sekä oleskeluun käytettävien parvekkeiden meluntorjunta ja ääniolosuhteet on suunniteltava ja toteutettava siten, että ääniympäristöstä ei aiheudu asukkaille haittaa.
Myönnetty rakennuslupa koskee asuinkerrostalon 1. kerroksen talosaunan muuttamista asunnoksi. Koska kyse ei ole uuden rakennuksen rakentamisesta vaan tilan käyttötarkoituksen muutoksesta, tulee muutostyöhön soveltaa edellä mainitun asetuksen 7 §:ä sen 4 §:n sijasta.
Hyväksyttyjen pääpiirustusten mukaan muutosalueen ja sitä ympäröivien tilojen välisiin rakenteisiin ei tehdä muutoksia. Yläpohjarakenne säilyy entisellään. Tilan ilmanvaihto ei aiheuta muutoksia ylempien asuntojen ilmanvaihtoon. Muutostyön ei siten voida katsoa heikentävän rakennuksen ääneneristystä tai aiheuttavan asukkaille haittaa.
Oikaisuvaatimus hyväksytään. Lupaehto "Rakentamisen yhteydessä ennen huoneiston käyttöönottoa on varmistettava ääneneristysmittauksin uuden huoneiston ja olemassa olevien asuinhuoneistojen välinen ilma- ja askelääneneristävyyden toteutuminen (R'w > 55 dB ja L'n,w < 53 dB)." poistetaan. Rakentamisessa tulee kuitenkin noudattaa ympäristöministeriön asetuksen rakennuksen ääniympäristöstä (796/2017) 7 §:ää.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 28.09.2020
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista
Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- kunnan jäsen
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Kaisa Hongisto, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26404