Tutkimuslupahakemus, Sote-palvelut läpinäkyviksi
Tutkimuslupa tutkimukseen Sote-palvelut läpinäkyviksi
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Sote-palvelut läpinäkyviksi” (tutkimus- ja kehittämishanke). Yhteyshenkilöt ovat ********** Tutkimuslupa voimassa on 31.12.2023 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua suoria kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia. Hankkeessa tulee huomioida tietosuojalain 31 §:n 3 momentin vaatimus vaikutustenarvioinnin tekemisestä ja sen lähettämisestä tietosuojavaltuutetulle.
Helsingin kaupungin tähän tutkimukseen luovuttamia tietoja voidaan käyttää ainoastaan sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annetun lain 38 §:n mukaiseen tieteelliseen tutkimukseen ja tilastointiin.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Tutkimusaineisto luovutetaan vasta kun kaikki tutkimusaineistoa käsittelevät tutkijat ovat toimittaneet tutkimuslupahakemuksen salassapitositoumuksen kirjaamoon.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimus- ja kehittämishankkeen tarkoituksena on kehittää Uudenmaan kuntien ja kuntayhtymien yhteistä tietopohjaa ja yhteisiä tietojohtamiskyvykkyyksiä tulevan sote-uudistuksen edellyttämällä tavalla. Hankkeessa luodaan tietomalleja, jotka mahdollistavat tietojen yhdistämisen lähderekisteristä riippumatta. Hankkeessa yhdistetään HUS:n, Helsingin, Keusoten ja Porvoon mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sote-rekisteriaineisto. Yhdistetystä aineistosta validoidaan luodut geneeriset tietomallit, segmentoidaan asiakasryhmät, tarkastellaan palveluketjuja ja tehdään ennusteita mm. resurssointiin. Kehittyvä yhteinen tietopohja sekä sen mahdollistama yhtenäinen palveluketjuanalytiikka luovat edellytykset tietoon perustuvalle palvelujen järjestämiselle ja johtamiselle sekä palveluintegraatiolle. Hankkeessa karttuva tieto-osaaminen on pohjana kestävälle ja kannustavalle budjetoinnille sekä asiakaslähtöisille sote-palveluille.
Helsingin osalta aineisto koostuu sosiaali- ja terveystoimen mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaiden asiakasrekisteritiedoista vuosilta 2014-2019. Tarkempi tietojen määrittely on kuvattu tietopyyntölomakkeella ja tietojen luovutus sovitaan erikseen tilastopalveluiden kanssa. Tiedot luovutetaan tunnisteellisena ja aineisto pseudonymisoidaan HUS:ssa. Lisäksi tutkimusta varten luovutetaan henkilöstöresurssiryhmätiedot.
HUS toimii tutkimusrekisterinpitäjänä ja näin ollen se vastaa yleisen tietosuoja-asetuksen ja muun lainsäädännön kuten tietosuojalain mukaisista velvoitteista. Aineisto säilytetään HUS:n sähköisessä rekisterissä, johon pääsy on rajattu käyttäjätunnuksin. Tunnusten ja yhteyden turvallisuus on varmistettu salausalgoritmeilla. Yksittäiseen tietueeseen liittyviin tietoihin pääsyä on erikseen rajattu käyttöliittymässä käyttäjäprofiilikohtaisesti niin, että kullakin käyttäjäprofiililla organisaatiossa on pääsy vain tarpeellisiksi katsottuihin tietoihin. Tutkimustietokannassa tiedot on pseudonymisoitu, ja koodiavaimet säilytetään tietosuojatussa ympäristössä HUSin palvelimella erillään erillään pseudonymisoidusta tutkimustietokannasta. Tutkimusaineisto säilytetään kahdeksan vuotta tutkimuksen päättymisen jälkeen HUS:n palvelimella.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja (useita palvelukokonaisuuksia koskevat tutkimusluvat).
Päätös tullut nähtäväksi 06.04.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352