Hankinta, konsulttityö, Malmin asemakeskuksen kehyssuunnitelma
Malmin asemakeskuksen kehyssuunnitelman hankintayhteistyö Senaatin Asema-alueet Oy:n kanssa
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti allekirjoittaa Senaatin Asema-alueet Oy:n kanssa hankintayhteistyösopimuksen Malmin asemakeskuksen kehyssuunnitelman hankinnasta.
Hankinnan kustannusjaosta sovitaan niin, että kaupunkiympäristön toimialan osuus on 75 % ja Senaatin Asema-alueet Oy:n 25 %. Hankinnan ennakoitu arvo ylittää palveluhankinnalle hankintalaissa (1397/2016) asetetun kansallisen kynnysarvon, mutta ei EU-kynnysarvoa.
Päätöksen perustelut
Suunnittelutoimeksiannon tarve
Malmin kaupunkiuudistuksen yksi keskeinen tehtävä on Malmin asemaympäristön kehittäminen. Malmin keskustavision myötä aseman seudun maanomistajat ovat kiinnostuneet alueen kehittämisestä. Senaatti haluaa kehittää asemaa ja radan päällystilaa. Sosiaali- ja terveystoimiala selvittää parhaillaan terveys-, hyvinvointi- ja perhekeskuksen sijoittamista aseman lähelle. Myös muut maanomistajat ovat halukkaita uudistamaan aluetta. Radan estevaikutuksen vähentämiseen tarvitaan laadukkaita ja realistisia ratkaisuja. Eri toimijoiden hankeaihiot keskeisten julkisten tilojen yhteydessä vaativat yhteensovittamista. Suunnittelu on tarpeen käynnistää jo ennen kuin Malmin keskustalle hyväksytään kehittämisperiaatteet. Tarvitaan yhteinen toteuttamiskelpoinen kokonaissuunnitelma - kehyssuunnitelma, johon eri osapuolet voivat sitoutua ja jonka puitteissa voidaan lähteä laatimaan tarkempia viitesuunnitelmia ja asemakaavamuutoksia. Yhteen sovittava, luonteeltaan koordinoiva ja yhteisiä tavoitteita muodostava suunnittelutehtävä on luontevaa toteuttaa julkisen sektorin toimijoiden hankkimana konsulttityönä. Kustannusjako on määritetty yhteistyössä siten, että Senaatin Asema-alueet Oy:n osuus perustuu suunnitelma-alueen maanomistukseen ja kaupunki vastaa muusta osasta.
Hankintayhteistyö
Senaatin Asema-alueet Oy ja kaupunki sitoutuvat sopimuksessa määritellyin ehdoin hankkimaan Malmin asemakeskuksen kehyssuunnitelman yhteistyössä hankintalain mukaisena hankintarenkaana. Hankinnan kohteena on Malmin asemakeskuksen kehyssuunnitelman laatiminen konsulttityönä. Kohde määritellään tarkemmin tarjouspyyntöasiakirjoissa.
Molemmat osapuolet ovat osallistuneet hankinnan valmisteluun. Kun sopijapuolet ovat hyväksyneet tarjouspyyntöasiakirjat, kaupunkiympäristön toimiala vastaa yksin molempien sopijapuolten puolesta hankinnan kilpailuttamisesta hankintalain (1397/2016) mukaisesti. Kaupunkiympäristön toimiala vastaa myös hankintapäätöksen tekemisestä ja siihen liittyvästä mahdollisesta muutoksenhakumenettelystä.
Kun hankintapäätös on tullut lainvoimaiseksi tai sopijapuolet päättävät yksimielisesti, että konsulttisopimus voidaan tehdä hankintapäätökseen kohdistuvasta muutoksenhausta huolimatta, sopijapuolet allekirjoittavat yhteisen konsulttisopimuksen hankintapäätöksellä konsulttityön toteuttajaksi valitun konsultin kanssa.
Konsulttityötä ohjaamaan perustetaan ohjausryhmä, johon kuuluu molempien sopijapuolten edustajia. Ohjausryhmä huolehtii konsulttisopimuksen toteutumisesta sopimuskaudella. Asemakaavoituspalvelu edustaa kaupunkia suunnitteluasioissa.
Viranhaltijan toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (Kylk 21.4.2020 § 220) mukaan maankäyttöjohtajalla on toimivalta päättää enintään 3 000 000 euron suuruisesta toteutus- tai yhteistyösopimuksesta. Näin ollen maankäyttöjohtaja on toimivaltainen päättämään hankintayhteistyösopimukseen sitoutumisesta.
Päätös tullut nähtäväksi 19.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Teija Patrikka, arkkitehti, puhelin: 09 310 37374
Antti Mentula, arkkitehti, puhelin: 09 310 20768