Rekisterimuutos, psykiatrian perhehoito terveydenhuollon rekisteristä sosiaalihuollon rekisteriin 1.1.2021 alkaen
Psykiatrian perhehoidon rekisterimuutos 1.1.2021
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti siirtää psykiatria- ja päihdepalvelujen terveydenhuollon rekisterissä toteutettavan psykiatrian perhehoidon (palvelumuoto 174 Perhehoito, perussuoritelaji avohoitojakso) toiminnan sosiaalihuollon rekisterissä tapahtuvaksi toiminnaksi (sektori 09, alapalvelumuoto 66, Perhehoito/mielenterveystyö) alkaen 1.1.2021. Muutos liittyy asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönoton valmisteluun. Apotti otetaan käyttöön Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalla 24.4.2021.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin hallintosäännön 5 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja.
Toimialajohtaja on sosiaalihuollon ja terveydenhuollon henkilötietojen rekisterinpitäjä (sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös, 26.2.2019, 32 §).
Perhehoidolla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) 25 §:ssä tarkoitettua perhehoitoa. Perhehoito on henkilölle annettavaa ympärivuorokautista hoitoa yksityiskodissa hänen oman kotinsa ulkopuolella. Perhehoitoa järjestetään, kun se on perusteltua hoidollisesta tai huollollisesta syystä, esimerkiksi lastensuojelun toimintamuotona, kehitysvammaisille henkilöille, vanhuksille tai mielenterveyspalveluna. Toukokuussa 2020 Helsingin psykiatrian perhehoidossa oli 21 eri potilasta ja perhehoitajia oli 7. Psykiatria- ja päihdepalvelujen perhehoitoon ei oteta enää uusia potilaita, vaan palveluja tarjotaan uusille potilaille sosiaalihuoltolaissa tarkoitettuna asumispalveluna ja palveluasumisena.
Apotissa perhehoito on rakennettu sosiaalihuollon rekisteriin vammaispalveluille, iäkkäiden palveluille ja lastensuojeluun. Apottiin rakennettuja sisältöjä ovat perhehoitajarekisteri, perhehoidon päätös ja perhehoidon jonot sekä maksatukseen liittyvät työnkulut. Apotissa työnkulkuja pyritään harmonisoimaan, mikä tarkoittaa käytännössä mm. sitä, ettei eri rekistereihin rakenneta tuplatyönkulkuja. Psykiatrian perhehoito on sisällöltään sosiaalihuoltolain mukaista perhehoitoa ja näin ollen mahdollista toteuttaa sosiaalihuollon rekisterissä.
Perhehoitajalla tarkoitetaan perhehoitajalain 1 §:n mukaan henkilöä, joka hoidon järjestämistä vastaavan kunnan kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen perusteella antaa kodissaan sosiaalihuoltolain mukaista perhehoitoa. Rekisterimuutoksella ei ole vaikutuksia perhehoidon sisältöön, nykyisten perhehoitajien toimeksiantosopimuksiin, perhehoitajien saamiin potilaskohtaisiin palkkioihin eikä kulu- ja tilakorvauksiin.
Psykiatria- ja päihdepalvelujen terveydenhuollon rekisterissä toteutettavan psykiatrian perhehoidon toiminnan siirtäminen sosiaalihuollon rekisterissä tapahtuvaksi toiminnaksi on luonteeltaan tekninen rekisterimuutos, jolla ei ole muutosvaikutuksia perhehoitopotilaiden saamiin terveyspalveluihin. Potilaiden hoito jatkuu edelleen asuinalueen terveysasemalla ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä psykiatrian poliklinikalla.
Asumisen tuki on käynyt rekisterimuutosta läpi henkilöstön, perhehoidossa olevien potilaiden ja perhehoitajien kanssa. Asian valmistelussa on ollut mukana asumisen tuki, talous- ja suunnittelupalvelut, juridinen tuki, asiakasmaksuyksikkö sekä tietojärjestelmä- ja tilastopalvelut.
Päätös tullut nähtäväksi 04.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655