Lyhennysvapaan myöntäminen ja maksuohjelmien muuttaminen, yhteisölainat, koronavirus-tilanne 2020
Lyhennysvapaan myöntäminen eräille lainoille lyhennysohjelmaa muuttamalla
Päätös
Rahoitusjohtaja päätti myöntää liitteessä 1 yksilöidyille ryhmän A yhteisöille ja säätiölle kaupungin myöntämiin lainoihin lyhennysvapaata toukokuun 2020 lyhennyserää koskien kuudeksi kuukaudeksi laina-aikaa vastaavalla aikamäärällä pidentäen. Lyhennysvapaiden erien yhteismäärä on 285 689,43 euroa.
Edelleen rahoitusjohtaja päätti myöntää liitteessä 1 yksilöidyille ryhmän B yhteisölle ja säätiölle kaupungin myöntämiin lainoihin lyhennysvapaata toukokuun 2020 lyhennyserää koskien kuudeksi kuukaudeksi nykyisen laina-ajan puitteissa. Lainojen lyhennyserät lasketaan uudelleen nykyisen laina-ajan puitteissa. Lyhennysvapaiden erien yhteismäärä on 99 133,35 euroa.
Ryhmän B yhteisöille voidaan lisäksi tällä päätöksellä velallisen hakemuksesta myöntää enintään kuuden kuukauden mittainen laina-ajan pidennys edellyttäen, että lainan vakuudet ovat voimassa.
Muut lainaehdot pysyvät ennallaan. Lainoille kertyneet korot laskutetaan normaalisti siten, että korot voidaan maksaa viimeistään 30.9.2020 ilman viivästyskorkoseuraamuksia.
Päätöksen perustelut
Eduskunta hyväksyi 18.3.2020 valmiuslain käyttöönottoasetuksen, jonka yhtenä hallituksen linjaamana toimenpiteenä suljettiin mm. uimahallit ja muut urheilutilat. Lisäksi suositeltiin yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden menettelevän samoin. Toimenpiteiden tarkoituksena on ollut pandemiaksi muodostuneen koronaviruksen leviämisen hidastaminen ja hengenvaarassa olevien väestöryhmien suojeleminen.
Monen kaupungin lainoittaman yhteisön, säätiön ja yhdistyksen kohdalla koronatilanne on aiheuttanut mittavaa haittaa toiminnalle, ja useissa tapauksissa edellyttänyt toiminnan olennaista supistamista tai keskeyttämistä toistaiseksi. Esimerkiksi useiden eri kulttuuri- ja liikuntalaitosten toiminnan arvioidaan olevan kokonaan pysähdyksissä 31.5.2020 saakka, jolloin myös toiminnasta saatavat tulot jäävät olennaisin osin toteutumatta.
Suomen hallitus linjasi 4.5.2020 rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta siten, että toimintoja voidaan käynnistää rajoitetusti 1.6.2020 alkaen ottaen huomioon kokoontumisrajoitukset ja suurten yleisötilaisuuksien järjestämiskielto. Monilla kaupungin lainavelallisilla toiminta painottuu kevään ja syksyn väliseen aikaan, jolloin toiminnan pysähtyminen koronatilanteen vuoksi on olennaisesti vaikuttanut ao. velallisten edellytyksiin huolehtia kaupungin lainojen lyhennysohjelman mukaisesta lyhentämisestä.
Päätöksen liitteessä 1 mainitut velalliset ovat hakeneet kaupungilta lainojen lyhennysten lykkäystä 6 kuukauden ajalle, joko laina-aikaa pidentäen tai nykyisen laina-ajan puitteissa. Tarkempi erittely lainojen muutoksista on esitetty ao. liitteessä.
Kaupunginhallitus on 6.4.2020, 234 §, myöntänyt rahoitusjohtajalle oikeuden vallitsevassa poikkeustilanteessa myöntää kaupungin antamille lainoille lyhennysvapaata ja myönnetyn lyhennysvapaan kestoa vastaavan laina-ajan pidennyksen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.
Kaupungin talouden tunnuslukujen perusteella voidaan todeta, että kaupungin lakisääteisten tehtävien hoitamisen tai talouden ei erittäin varovaisestikaan arvioituna voida katsoa vaarantuvan yhteisöille myönnettyjen lyhennysvapaiden johdosta.
Päätös tullut nähtäväksi 27.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 09 31036125