Tarveselvitys, palvelurakennukseen sijoittuvat peruskoulu, päiväkoti ja leikkipuisto, Kruunuvuorenranta
Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvien peruskoulun, päiväkodin ja leikkipuiston tarveselvitys
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä kortteliin 49280 toteutettavaan Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvien peruskoulun, päiväkodin ja leikkipuiston tarveselvityksen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kruunuvuorenranta on rakentuva alue, johon tarvitaan uusia tiloja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen käyttöön. Kruunuvuorenrannan palvelurakennus -hanke sisältää tilat suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen käyttöön, suomenkielisen päiväkodin sekä leikkipuiston tukitilat. Yhteensä kokonaisuudessa voidaan järjestää perusopetusta ja varhaiskasvatusta yhteensä 1150 lapselle. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuoriso- ja liikuntapalvelujen tiloja.
Suomenkielinen päiväkoti mitoitetaan 200 lapselle, joista esiopetuksessa noin 50-60. Ruotsinkielisessä koulussa on oppilaita esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1–6 yhteensä 250, joista noin 50 esiopetuksen puolella. Suomenkielisessä peruskoulussa on 700 oppilasta vuosiluokilla 1–9. Leikkipuiston tilat mitoitetaan noin 80 käyttäjälle. Leikkipuistossa järjestetään koululaisten iltapäivätoimintaa.
Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa ja tilaohjelmassa.
Talousarvion 2020 talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2020–2029 hankkeen rakentaminen on ohjelmoitu vuosille 2023–2025. Palvelurakennus on suunniteltu otettavan kalustettuna käyttöön elokuussa 2025.
Palvelurakennuksesta ja viereisestä yleisestä puistoalueesta järjestetään arkkitehtikilpailu kesän ja syksyn 2020 aikana. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä kaupungin eri toimialojen kesken.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen sekä liikennejärjestelyt.
Kruunuvuorenranta kuuluu Laajasalon peruspiiriin. Nykyisin alueen suomenkielisenä lähikouluna toimii Tahvonlahden ala-aste osoitteessa Gunillantie 12, josta oppilaat jatkavat osoitteessa Koulutanhua 1 sijaitsevaan Laajasalon peruskouluun luokka-asteille 7-9. Laajasalon peruskoulussa on luokka-asteet 1-9. Tahvonlahden ala-asteen koulun peruskorjaus-ja laajennushanke on arvioitu valmistuvan 2022 noin 500 oppilaalle. Koulun käytössä on lisätila osoitteessa Jurmonkuja 1. Peruskorjauksen valmistuttua lisätila palvelee luokka-asteitten 7-9 käytössä ja siitä voidaan luopua Kruunuvuorenrannan palvelurakennuksen valmistuttua.
Väestöennusteen mukaan Laajasalon peruspiirin alueella 1–6-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan noin 1000 lapsella kymmenessä vuodessa. Alueen 7–15-vuotiaiden määrä kasvaa yhteensä noin 1 200:lla saman ajan kuluessa. Väestönkasvu keskittyy pääasiallisesti Kruunuvuorenrannan osa-alueelle sekä Laajasalon keskustaan Yliskylän osa-alueelle.
Nykyisistä yksiköistä Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen on suunniteltu siirtyvän Degerö lågstadiet -koulu, jonka nykyiset tilat sijaitsevat osoitteessa Linnanrakentajantie 16. Koulun nykyiset tilat on suunniteltu peruskorjattavan ruotsinkielisen päiväkodin käyttöön. Koulun nykyinen oppilasmäärä 142.
Tämä hanke korvaa myös Kruunuvuorenrannan lisätilat, jotka sijaitsevat osoitteessa Jurmonkuja 1.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulujen ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Kruunuvuorenrannan alueen palvelutarpeisiin. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Kruunuvuorenrannan palvelurakennuksen toiminnan järjestämisessä tavoitteena on eri toimijoiden välinen positiivinen synergia, tilojen joustava yhteiskäyttö ja siten saavutettava tilojen käytön tehostuminen. Esimerkiksi koulun ja nuorisotilojen sekä päiväkodin ja leikkipuiston kesken on tarkoituksenmukaista kehittää toimintakulttuuria, jossa tiloja käytetään yhteiskäyttöisesti toimijoiden kesken sopien, mikä palvelee käyttäjiä kokonaisvaltaisesti.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelmien toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Koulun ja päiväkodin piha-alueet liittyvät niiden välittömään läheisyyteen toteutettavaan Haakoninlahden puistoon. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Pihojen suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin ja koulun käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Koulun ja päiväkodin saattoliikenne ja koulun huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi.
Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä. Kasvatus-, koulutus- ja vapaa-ajantoimintojen sijoittuminen samaan kokonaisuuteen tarjoaa Kruunuvuorenrannan asukkaillle, sekä aikuisille että lapsille, monipuolisia palveluita ja mahdollistaa kaupunginosan keskeisen palvelurakennuksen muodostumisen alueen sydämeksi, mikä tukee omaleimaisen identiteetin syntymistä alueelle.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Kruunuvuorenrannan palvelurakennuksen uudishankkeen tilaohjelman mukainen hyötyala on yhteensä 10 496 hym². Koulun liikuntasali mitoitetaan tavanomaista yhtenäisen peruskoulun liikuntasalia suuremmaksi palvelemaan liikuntapalveluiden tarpeita koulun toiminta-ajan ulkopuolella. Ylittävän osan, noin 400 hym², tilakustannus kohdistuu liikuntapalveluille.
Hankkeen kustannusarvio on 54,6 miljoonaa euroa, josta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilojen eli koulun, päiväkodin ja leikkipuiston tukitilojen osuus on 42,8 miljoonaa euroa. Kaupunkiympäristön toimialan laatiman kustannusarvion perusteena oleva palvelurakennuksen vuokrattava huoneistoala on yhteensä 12 139 htm², josta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuokraamien tilojen laajuus on 9215 htm². Kokonaisvuokra näistä tiloista on noin 25,25 euroa/htm²/kk eli noin 2 792 300 euroa vuodessa.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 1 000 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Arvio kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintojen kustannuksista on 320 000 euroa. Muuttokustannusarvio on 145 000 euroa. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 990 000 euroa vuodessa, joka ei sisällä henkilöstökustannuksia. Siivouskustannusarvio kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tiloista sisältäen ylläpito- ja perussiivouksen on 204 400 euroa vuodessa.
Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.
Tätä hanketta varten ei rakenneta väistötiloja.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön, kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökunta osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten, nuorten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on antanut puoltavan lausunnon tarveselvityksestä 9.6.2020.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahankkeesta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Päätös tullut nähtäväksi 22.06.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493