Hankerahoitus, Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti, kulttuuri ja luovat alat -innovaatioyhteistyö, keskushallinto
Ehdollisen rahoituksen myöntäminen vuosille 2023-2030 The Creative Futures KIC konsortion pääkaupunkiseudulle sijoittuvalle innovaatiokeskittymälle (CLC) tai pääkonttorille
Päätös
Vs. kansliapäällikkö päätti viitaten aiempaan 10.6.2020 §:ssä 142 (HEL 2020–007454) tehtyyn kansliapäällikön päätökseen, että Helsingin kaupunki sitoutuu osallistumaan The Creative Futures KIC konsortion, pääkonttorin tai alueellisen innovaatiokeskittymän (CLC) toiminnan rahoittamiseen, mikäli sellainen sijoittuu pääkaupunkiseudulle. Rahoitusosuus on enintään 100.000€ vuodessa, vuosina 2023-2030.
Mikäli Helsingin kaupunki myöhemmin muodostaa (digitaalisten) luovien alojen innovaatio- ja yritysekosysteemin kehittämiseen tähtäävän hankekokonaisuuden, jossa hyödynnetään ulkopuolista hankerahoitusta (esimerkiksi Innovaatiorahasto tai EU rahoitus), niin samalla selvitetään mahdollisuus sisällyttää KIC rahoitusosuus osaksi tuon hankekokonaisuuden toimintabudjettia.
Määräraha maksetaan elinkeino-osastolle varatusta määrärahasta talousarviokohdalta 1811000 tai mahdollisesti myöhemmin avattavalta (digitaalisten) luovien alojen innovaatio- ja yritysekosysteemin kehittämisohjelman projektitililtä. Määrärahan käytöstä solmitaan erillinen sopimus Aalto-yliopiston ja mahdollisten muiden toiminnan rahoittajien kanssa, kuten Espoon kaupunki ja Business Finland. Samalla sopimuksella sovitaan kaupungin brändinäkyvyydestä yhteistyössä. Helsingin kaupunki on The Creative Futures KIC hakuvaiheen konsortion varsinainen jäsen ja Espoon kaupunki liitännäisjäsen.
Samalla vs. kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä rahoitushakemuksessa ja allekirjoittamaan hakemukseen tarvittavat asiakirjat.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupunki osallistuu kumppanina Aalto-yliopiston vetämään konsortioon, joka osallistuu Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) rahoitushakuun kulttuurin ja luovien alojen innovaatioyhteisöstä eli Knowledge and Innovation Communitystä (KIC). Mikäli hakukonsortion ehdotus voittaa, muodostetaan sen jäsenten toimesta Creative Futures KIC verkosto sekä sille mm. pääkonttori ja yksi tai useampia alueellisia innovaatiokeskuksia (CLC).
Helsingin kaupunki tavoittelee yhdessä Aallon kanssa pääkonttorin tai alueellisen innovaatiokeskuksen sijoittumista pääkaupunkiseudulle. Tätä tarkoitusta varten kootaan esitys pääkaupunkiseudun vahvuuksista luovien alojen tutkimus- ja innovaatiokeskittymänä, kooste KIC toimintaa tukevista erityisistä toimenpiteistä kuten hautomot ja tutkimusinfrastruktuurit sekä alueen toimijoiden ehdolliset sitoumukset rahoittaa mahdollisesti pääkaupunkiseudulle sijoittuvan pääkonttorin tai alueellisen innovaatiokeskuksen toimintaa. Kaupungin jäsenyys osana KIC-verkostoa vahvistaa tätä imagoa ja luo mahdollisuuksia uusien kumppanuuksien synnyttämiselle ja helsinkiläisen osaamisen viennille, uudelle liiketoiminnalle ja olemassa olevan liiketoiminnan laajentamiselle.
Helsingin kaupunki on jäsenenä Climate KIC -verkostossa, joka tarjoaa alustan tietojen vaihdolle kaupungeille, jotka haluavat integroida kiertotalouden niiden toimintoihin. Kiertotalouden avulla kaupungit pystyvät pitämään resurssit kierrossa mahdollisimman pitkään, lisäämään niiden arvoa käytön aikana ja uudelleenkäyttämään tuotteita ja materiaaleja. Helsinki on myös jäsenenä EIT Urban Mobility KIC -verkostossa, joka kokoaa yhteen Euroopan johtavat kaupunkiliikenteen kehittäjätahot. Helsinki on profiloitunut kansainvälisesti yhtenä liikenteen kehityksen edelläkävijöistä ja sen innovaatiomyönteisyys, muotoilulähtöisyys ja kokeilukulttuuri herättävät maailmanlaajuista kiinnostusta.
EIT tukee yritysosaamista ja uusia ideoita yhdistämällä johtavat yritykset, yliopistot ja tutkimuskeskukset niin sanotuksi osaamisen kolmioksi, jotta voidaan muodostaa dynaamisia ja rajat ylittäviä kumppanuuksia eli innovaatioyhteisöjä (KIC). Niiden avulla tiivistetään Euroopan laajuista yhteistyötä paitsi edellä mainittujen tahojen niin myös kaupunkien ja muiden toimijoiden välillä.
KIC:ien tuloksena toteutuu innovaatiomyönteisiä ympäristöjä, joissa syntyy uusia tuotteita, yrittäjiä, yrityksiä, työpaikkoja ja tutkijoita. KIC kattaa koko innovaatioketjun aina koulutusohjelmista tuotteistamiseen, innovaatioprojekteihin ja kiihdyttämöihin. Yhteisen strategisen sateenvarjon alla toimintaa voidaan suunnata kohti yhteisiä tavoitteita. Innovaatioyhteisöjen rakenne on sellainen, että ne voivat suunnata toimintaansa nopeasti ja joustavasti muuttuvan ympäristön tarpeisiin.
Helsinki on vahvasti profiloitunut yhtenä kulttuurin ja luovien alojen kehityksen edelläkävijöistä erityisesti muotoilun sekä peli-, av- ja muiden digitaalisten luovien alojen osalta.
Rahoitushakemuksen valmisteluun odotetaan kytkeytyvän noin 50 kumppania eri maista. Kaupungin osallistumisella rahoitushakuun vahvistetaan Helsingin asemaa kehittyvänä kulttuurin, (digitaalisten) luovien alojen sekä muotoilun suurkaupunkina. Samalla parannetaan Helsingin ja helsinkiläisten yritysten kilpailukykyä sekä mahdollistetaan uusien eurooppalaisten yhteistyösuhteiden syntymistä.
Päätös tullut nähtäväksi 10.09.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Taina Seitsara, erityissuunnittelija, puhelin: 093102505