Hankinta, suorahankinta, Äidit mukana -palvelu, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Äidit mukana -palvelun hankinta
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hallintojohtaja päätti hankkia Careeria Oy:n Äidit mukana -palvelua ostopalveluna lukuvuodelle 2020-2021. Palveluhankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudella on noin 37 000 euroa.
Päätöksen perustelut
Vuonna 2018 OECD totesi, että Suomessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota maahanmuuttajataustaisten naisten ja lasten kotoutumiseen. Kohderyhmän osallistamisen tärkeys on mainittu nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa. Vuoden 2018 lopussa helsinkiläisistä 20-64-vuotiaiden miesten työllisyysaste oli 61 ja naisten 51. Ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste eroaa suomalaistaustaisten työllisyysasteesta enemmän naisten kuin miesten kohdalla. (Tilastokeskus). Helsingin ulkomaalaistaustaisten koulutustaso vaihtelee huomattavasti. Koulutus edistää yleisesti ottaen Suomessa menestystä työmarkkinoilla, eivätkä maahanmuuttajat tee tästä säännöstä poikkeusta.
Koulutuksen lisäksi kielitaito on oleellista työllistymisen kannalta. UTH-tutkimukseen osallistuneista helsinkiläisistä maahanmuuttajista joka neljättä saattoi pitää aloittelijoina suomen ja ruotsin kielessä. Suomessa jo pitkään asuneistakin suurehko osa osasi heikosti sekä suomea että ruotsia. Tämä on ongelmallista työllisyyden kannalta, koska suomen tai ruotsin kielen taito parantaa ulkomaalaistaustaisten asemaa työmarkkinoilla (UTH-tutkimus, Saukkonen 2020).
Helsingin kaupungin strategiassa teema kytkeytyy vahvasti mm. väestöryhmien ja alueiden välisiin hyvinvointieroihin, hyvinvoinnin edistämiseen, saavutettavuuteen sekä osallisuuteen yhteiskunnassa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelmaan kuuluu esimerkiksi kotoutumista tukeva moniammatillinen yhteistyö huoltajien kanssa.
Kodin ja koulun yhteistyön uudeksi muodoksi sekä laajemmin kotoutumisen tueksi Kontulan alueella ja Keinutien ala-asteella käynnistetään Äidit mukaan –pilotti Careerian toteuttamana lukuvuodeksi 2020-2021. Kohderyhmänä on erityisesti kotona lasten kanssa olevat maahanmuuttajataustaiset äidit tai isät, joilla on pieniä lapsia. He eivät ole välttämättä osallistuneet kotoutumiskoulutukseen, ammattiin valmentavaan koulutukseen tai koulutuksista on jo pitkä aika.
Äidit mukana on toimintamalli, jonka avulla edistetään maahanmuuttajavanhempien kotoutumista ja työllistymistä. Ohjelman aluksi vahvistetaan luku- ja kirjoitustaitoa, ja sen jälkeen kehitetään suomen kielen taitoa niin, että ammatillisen koulutuksen suorittaminen kielituella on mahdollista. Äidit opiskelevat myös tietotekniikka- ja viestintätaitoja sekä suomalaista työelämä- ja yhteiskuntatietoutta. Lisäksi äidit saavat uraohjausta. Pienemmille lapsille on järjestetty opetuksen ajaksi lapsiparkki. Keväällä äidit ovat yhden päivän opiskelemassa koulussa suomea ja yhteiskuntatietoa sekä neljä päivää työpaikalla työkokeilussa. Kielituettu koulutus tapahtuu työpaikoilla.
Toimintamallista hyötyvät myös lapset ja opettajat, jolloin luokissa on useampia aikuisia opettajien lisäksi (per luokka koulunkäynninavustajaharjoittelija, vanhempia 2-3). Lapsilla on useita erilaisia aikuisen malleja koulussa samoista kieli- ja kulttuuritaustoista kuin he itse ovat. Lisäksi kodin ja koulun yhteistyö, tietous suomalaisesta koulusta ja luottamus kasvavat. Vanhemmat pystyvät tukemaan lapsiaan paremmin
Kyseessä on hankintalain (1397/2016) 25 § 1 momentin 4 kohdan mukainen kansalliset kynnysarvot alittava palveluhankinta, joka voidaan toteuttaa ilman hankintalain mukaista kilpailutusmenettelyä. Kyseisen kohdan mukaan hankinnan kansallinen kynnysarvo on 300 000 euroa laskettuna ilman arvonlisäveroa. Kohta kattaa muut yhteisöön liittyvät, yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut. Palvelun kilpailuttaminen kevennetyllä menettelyllä ei olisi järkevää, koska Careeria Oy on kehittänyt toimintamallin, eikä samanlaista palvelua voisi muulta toimittajalta saada.
Päätös tullut nähtäväksi 29.06.2020
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksiantopäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
OHJEET KUNTALAIN MUKAISEN OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto, tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Piia Pelimanni, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 24322