Pysyväisohje PYSY141, Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon ja Apotti-järjestelmän kieli

HEL 2020-009273
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 11
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli (PYSY141)

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja antoi liitteen 1 mukaisen pysyväisohjeen Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli PYSY141, 1.2.2021. Ohje on voimassa 1.2.2021 alkaen.

Samalla toimialajohtaja kumosi pysyväisohjeen Terveydenhuoltopalvelujen kieli P27, 27.9.2011 samasta ajankohdasta lukien.

Päätöksen perustelut

Pysyväisohjeella Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli korvataan pysyväisohje Terveydenhuoltopalvelujen kieli P27, 27.9.2011. Pysyväisohjetta on muutettu siten, että uudessa pysyväisohjeessa huomioidaan palvelunkäyttäjän oikeus saada terveydenhuollon palvelujen lisäksi sosiaalihuollon ja hallinnon palveluja Suomen kansalliskielillä, suomeksi tai ruotsiksi. Pysyväisohjeessa otetaan huomioon myös Apotti-järjestelmän kieli.

Ruotsinkielisiä on palveltava ruotsiksi sekä suullisesti että kirjallisesti. Palvelun tulee toteutua oma-aloitteisesti niin, ettei ruotsinkielisen tarvitse erikseen pyytää palvelua ruotsin kielellä. Tarvittaessa toimiala huolehtii kääntämisestä ja tulkkauksesta.

Pysyväisohjeessa on huomioitu myös muut kielet, joiden osalta asiakas tai potilas, joka ei osaa käyttää suomea tai ruotsia, on oikeus tulkitsemiseen (tulkkaukseen). Palvelunkäyttäjä on oikeutettu tulkitsemiseen, jos hän ei hallitse palvelun kieltä taikka palvelunkäyttäjä ei aisti- tai puhevian tai muun syyn vuoksi voi tulla ymmärretyksi.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa. Johtamistoimivaltansa perusteella toimialajohtaja antaa ja hyväksyy pysyväisohjeita, jotka ohjaavat palveluiden toteuttamista sosiaali- ja terveystoimialalla.

Päätös tullut nähtäväksi 05.02.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 09 310 42668

harri.j.lehtonen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. PYSY141, 1.2.2021

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.