Töölöntorin ideakilpailu, suunnittelukilpailun tulokset
Töölöntorin ideakilpailun arvostelupöytäkirjan hyväksyminen ja kilpailun päättäminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Töölöntorin ideakilpailun tulokset ja palkintojen maksamisen liitteenä olevan tuomariston arvostelupöytäkirjan mukaisesti. Palkinnot ovat yhteensä 48 000 euroa.
Päätöksen perustelut
Suunnittelukilpailun tausta ja tarkoitus
Helsingin kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto ry:n (SAFA) ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto ry:n (MARK) kanssa Töölöntorin alueen kehittämisestä yleisen ideakilpailun.
Kilpailun tavoitteena oli vahvistaa Töölöntorin identiteettiä ja imagoa ”Töölön sydämenä” sekä luoda torista ja sen ympäristöstä viihtyisä ja elämyksellinen, oleskeluun ja asiointiin houkutteleva keskeinen kaupunkitila, joka liittyy arvokkaaseen kaupunkikuvalliseen kokonaisuuteen. Hiipunutta toritoimintaa halutaan vilkastuttaa muun muassa tukemalla torikauppaa, torin ympärivuotista ja sesonkiluonteista käyttöä sekä elävöittämällä Töölöntorin kaupunkiympäristöä.
Kilpailun tuloksena odotettiin ideoita, joilla lisätään torin vetovoimaisuutta kauppa- ja tapahtumapaikkana. Tavoitteena oli, että varsinaisesta torialueesta ja sitä ympäröivistä kivijalkaliiketiloista muodostuu tilallinen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa asiointi on sujuvaa ja jossa liiketilat voivat liittyä osaksi torin kokonaisuutta. Töölöntorin tulee olla helposti ja luontevasti saavutettavissa eri suunnista ja eri kulkuneuvoilla ja sen tulee liittyä entistä tiiviimmin osaksi alueen reitistöä. Niin paikallisten asukkaiden kuin alueella satunnaisesti kulkevien, esimerkiksi läheisten hotellien ja Töölönlahden tapahtuma-alueen vieraiden, tulee löytää vaivattomasti Töölöntorille. Tavoitteena oli myös, että reitit Pisararadan asemalle sekä asemaan liittyvät rakennukset ja rakenteet muodostavat luontevan osan toria ja tukevat sen toiminnan kehittämistä.
Suunnittelukilpailusta ilmoittaminen
Suunnittelukilpailua koskeva hankintailmoitus julkaistiin Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosan verkkoversiossa (TED eNotices) 3.6.2019.
Kilpailusäännöt ja aikataulu
Kilpailussa noudatettiin Suomen Arkkitehtiliitto ry:n (SAFA) kilpailusääntöjä. Kilpailun järjestäjät, palkintolautakunta ja Suomen Arkkitehtiliito ry:n kilpailuasiantuntija olivat hyväksyneet kilpailuohjelman liitteineen. Kilpailu alkoi 4.6.2019 ja päättyi 11.10.2019. Kilpailuun jätettiin 79 kilpailuehdotusta.
Kilpailun arvostelu
Kilpailuehdotusten arvostelu suoritettiin kilpailuohjelmassa kuvattujen arvosteluperusteiden mukaisesti. Suunnittelukilpailun ehdotuksien arvioinnin suoritti palkintolautakunta (liite). Arviointiryhmä kokoontui yhteensä 5 kertaa arvioidakseen ehdotuksia. Palkintolautakunnan sihteeri ja asiantuntijat eivät osallistuneet päätöksentekoon. Kilpailun tulokset julkistettiin 29.1.2020.
Kilpailun ratkaisu
Voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n ehdotus ”Two to one”. Toisen palkinnon sai Anssi Lauttian ehdotus ”La Ritournelle” ja kolmannen Ilkka Törmän ja Otto Aution ”Ryijy”. Kunniamaininnan sai kolme ehdotusta: Veera Tolvasen ”Töölön kerä”, Jaakko Heikkilän ja Katariina Heikkilän ”Dolce Piazza” ja Arkkitehtitoimisto OPUS Oy:n ”Töölön kaste”.
Päätös tullut nähtäväksi 31.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Aino Leskinen, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 20825
Crista Toivola, arkkitehti, puhelin: 09 310 37334