Avustuksen myöntäminen, liikunnan avustusten myöntämisen periaatteet ja hakuohje vuodelle 2021

HEL 2020-011181
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 30 §

Liikunnan avustusten myöntämisen periaatteet ja hakuohje vuodelle 2021

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto hyväksyi vuoden 2021 liikunnan avustusten avustusmuodot, avustusten myöntämisen ehdot ja hakuajat liitteen mukaisesti.

Toiminta-avustuksessa on käytössä jarruprosentti, joka estää toiminta-avustuksen toimintaosuuden pienenemisen enemmän kuin 20 % tai kasvun enemmän kuin 30 % silloin, kun muutos johtuu vuonna 2017 uudistetuista toiminta-avustuksen myöntämisen perusteista tai koronaepidemian aiheuttamista muutoksista vuoden 2020 aktiiviharrastajamääriin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahan jakamisen periaatteet ja valvoo avustusperiaatteiden toteutumista toimialatasoisesti (hallintosääntö 17 luku 1 §). Lautakunnan jaostot päättävät käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta, hyväksyvät perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta ja valvovat avustusten käyttöä (hallintosääntö 17 luku § 3).

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojaostot päättävät avustusten yksityiskohtaiset myöntämis- ja arviointikriteerit ottaen huomioon voimassa olevan kaupunkistrategiaohjelman (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28). Liikuntajaosto päättää vuosittain liikunnan avustusten yksityiskohtaisista avustusmuodoista, avustusten myöntämisen ehdoista ja hakuajoista.

Vuoden 2020 toimintavuosi on ollut seuroille poikkeuksellinen. Koronaviruspandemian vuoksi useat kunnalliset ja yksityiset liikuntatilat suljettiin kokonaan aikavälillä 1.3.–31.5.2020. Kevään toimintasulun jälkeen liikuntatiloja on voitu avata vain viranomaisten esittämien käyttäjämäärärajoitusten ja turvallisuussuositusten rajoissa. Ulkoliikuntapaikat avautuivat liikuntatoimintaan 14.5.2020 ja sisäliikuntapaikat 1.6.2020. Koulujen liikuntasalit avautuivat ilta- ja vapaa-ajankäyttöön syyskuussa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tarpeista johtuen useita koulujen liikuntasaleja jouduttiin kuitenkin syksyllä ottamaan äkillisesti opetuskäyttöön. Päätös johti ilta- ja vapaa-ajankäytön peruuttamiseen noin kymmenen koulun liikuntasalista, jonka lisäksi kuuden koulun liikuntasali voitiin ottaa käyttöön ainoastaan erityisjärjestelyin. Useita kouluja on lisäksi mennyt vuoden 2020 aikana remonttiin, joka on entisestään vaikeuttanut tilanpuutteesta kärsivien seurojen tilannetta.

Koronavirusepidemian aiheuttamat rajoitukset ja sulut ovat kohdelleet liikuntaseuroja varsin epätasa-arvoisesti. Joidenkin seurojen toimintaan pandemia ei ole vaikuttanut juuri ollenkaan. Toiset seurat taas ovat joutuneet tekemään nopeita ratkaisuja toimintansa jatkuvuuden turvaamiseksi. Osa seuroista on pyrkinyt mukautumaan tilanteeseen muun muassa luopumalla vuokraamistaan liikuntatiloista, hankkimalla seuralleen väliaikaisia korvaavia tiloja tai yhdistelemällä harrasteryhmiä. Esimerkiksi koulujen liikuntasalien sulkeutuminen syksyllä on aiheuttanut haasteellisimman salitilanteen länsi-pohjoisen alueelle paikallisesti toimiville seuroille.

Vuoden 2021 avustuskriteerit ja laskentaperiaatteet pysyvät samoina, mutta koronaepidemian seuratoiminnalle aiheuttamien rajoitusten vuoksi tehdään seuraavia muutoksia:

  1. Tilankäytön tuki ei pohjaudu edellisen vuoden eli 2020 tilojenkäyttöön, vaan se määräytyy vuoden 2019 mukaan. Vuonna 2020 tilankäyttöavustusten piirissä olevien seurojen ei tarvitse lähettää avustushakemuksen mukana tilankäyttöliitettä, vaan laskenta pohjautuu vuoden 2020 avustuskäsittelyssä hyväksyttyyn tilankäytön tuntimäärään. Lisäksi otetaan huomioon merkittävimmät (muut kuin koronaepidemian aiheuttamat) muutokset seuran toiminnassa.
  2. Toiminta- ja tilankäyttöavustus myönnetään toiminta-avustuksena eli tilankäyttöavustus yhdistetään osaksi toiminta-avustusta. Toiminta-avustus on yleisluontoinen avustus ja mikäli koronaepidemia vaikuttaa edelleen seurojen toimintaan vuonna 2021, on seuralla suurempi vapaus kohdentaa avustus tarvitsemallaan tavalla (tilojen käytön lisäksi avustusta voi käyttää esim. uudenlaisten toimintatapojen kehittämiseen, etävalmennukseen jne.).
  3. Liikunnan avustusten myöntämisen perusteet uudistettiin vuosina 2016 ja 2017. Toiminta-avustuksen laskennassa on avustusuudistuksesta lähtien ollut käytössä jarru, joka estää avustuksen suuren muutoksen silloin, kun muutos johtuu muuttuneista laskennan perusteista. Muutos toiminta-avustuksen suuruudessa olisi muuten ollut useille seuroille nopeaa ja vaikeuttanut seurojen toimintaa. Vuonna 2021 toiminta-avustuksen toiminta-osuutta koskeva muutosta hidastava jarru on −20 % - +30 % silloin, kun muutos johtuu 2017 muuttuneista avustuksen laskentaperiaatteista tai koronaepidemian aiheuttamista rajoitteista.

Näillä muutoksilla tuetaan seurojen toimintakykyä koronaepidemian mahdollisesti aiheuttamissa toimintarajoituksissa ja haasteissa.

Uusi avustusmuoto vuodelle 2021 on liikunnan kohdeavustus, jolla voidaan määrärahan puitteissa tukea tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimintoja tai hankkeita, jotka jäävät liikunnan perusavustusten ulkopuolelle.

Helsingin kaupunki tukee noin 350 liikuntaseuraa vuosittain noin 8 miljoonalla eurolla. Liikuntaseurojen lisäksi tuetaan eläkeläis- ja erityisjärjestöjen liikuntaryhmien toimintaa sekä erilaisten yhteisöjen järjestämiä liikuntatapahtumia. Avustettavissa liikuntaseuroissa liikkuu noin 100 000 helsinkiläistä liikunnan harrastajaa.

Helsingin kaupungin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä (kulttuuri ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28).

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017–2021 (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, § 321) todetaan, että Helsingillä on rooli edellytysten luojana ja mahdollistajana. Helsinki edistää asukkaidensa toimijuutta. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus.

Päätösesitys tukee Helsingin osallisuuden edistämisen päämäärää tukea ja edistää kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa sekä yhteisöllisiä tapoja tuottaa toimintaa. Kansalaistoiminnan tukeminen on yksi osallistumisen osatekijöitä. Liikunta on yksi suosituimmista lasten ja nuorten harrastuksista. Avustettavissa liikuntaseuroissa liikkuu noin 58 000 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. Liikuntaseuroilla on tärkeä rooli harrastusten tarjoajana Helsingillä. Avustuksilla mahdollistetaan seurojen toimintaa.

Kunnan tulee tukea kansalaistoimintaa mukaan lukien seuratoiminta (liikuntalaki 390/2015, § 5).

Kun valtuusto on tehnyt päätöksen avustusvuotta koskevasta kaupungin talousarviosta, tekee liikuntajaosto päätöksen alkuvuodesta 2021 avustusmäärärahan osittamisesta eri avustusmuotoihin.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.10.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö
Tuuli Salospohja

Lisätietojen antaja

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38038

taina.korell@hel.fi

Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 09 310 87439

ritva.oljakka@hel.fi

Lassi Laitinen, yhteyskoordinaattori, puhelin: 09 310 87947

lassi.laitinen@hel.fi

Eerikki Pihlajamaa, Suunnittelija, puhelin: 09 310 23518

eerikki.pihlajamaa@hel.fi