Avustuksen hakeminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Oikeus osata, ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittäminen, OKM

HEL 2020-011684
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 95

Oikeus osata -valtionavustushaku ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämiseen

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea valtionavustusta Oikeus osata – Ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmasta hakuryhmässä 3: Toimintakulttuurin uudistaminen ja sen johtamisen tuki. Vertaansa vailla - Verkostot johtamisen tukena –hankkeen koordinaattorina toimii Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Osatoteuttajia hankkeella on yhteensä 15 koulutuksen järjestäjää.

Hankkeelle haetaan opetushallitukselta rahoitusta 1 414 278 euroa. Omarahoitusosuus on 471 427 euroa (25 %). Stadin ammatti- ja aikuisopistolle haettava rahoitus on yhteensä 103 012 euroa. Omarahoitusosuus on 34 638 euroa (25 %). Hakemus liitteineen sekä hakutiedotteet liitteenä.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus asetti 1.9.2020 haettavaksi Oikeus osata -valtionavustuksen ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämiseen. Oikeus osata - Ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmalla tuetaan hallituksen keskeisten tavoitteiden, kuten oppivelvollisuuden laajentamisen, jatkuvan oppimisen uudistuksen sekä kotouttamista tukevien kehittämistoimien valmistelua sekä kootaan yhteen ammatillisen koulutuksen kokonaisvaltainen kehittäminen.

Hakuryhmän 3.1 ”Koulutuksen järjestäjien muutosjohtamisen tuki” tavoitteena on kehittää johdon muutosjohtamisosaamista tukemaan organisaation uudistumista erilaisissa ja erikokoisissa muutostilanteissa. Tarkoituksena on luoda edellytyksiä suunnitelmalliseen, hallittuun ja jatkuvaan muutosten johtamiseen ja kasvattaa muutoskyvykkyyttä organisaatiossa ja sen eri tasoilla.

Hakuryhmän 3.2 ”Pedagogisen johtamisen ja palvelujen johtamisen kehittäminen” tavoitteena on kehittää koulutuksen järjestäjien pedagogista johtamista ja palveluprosessien johtamista sekä edistää jo tuotettujen ja hyviksi havaittujen toimintamallien ja -prosessien toimeenpanoa ja käyttöönottoa. Tavoitteena on kehittää ammatillisen koulutuksen asiakkaiden kannalta keskeisten palveluiden palveluprosessien johtamista.

Ammatillisen koulutuksen 1.1.2018 voimaan astunut lainsäädäntö vaikuttaa ammatillisen koulutuksen rakenteellisiin, toimeenpantuihin muutoksiin ja työn tekemisen uudistamiseen. Tulossa oleva laajennettu oppivelvollisuus sekä jatkuvan oppimisen reformi vaikuttavat toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja johtamiseen. Ammatillisen koulutuksen kentällä johtamisrakenteet sekä esimiesten vastuut ja tehtävät ovat muutostilassa. Vertaansa vailla - Verkostot johtamisen tukena -hankkeen tavoitteena on luoda uusia johtamisen muotoja ja vahvistaa toimijoiden ja työyhteisöjen osaamista painopisteiden teemojen mukaisesti.

Päätös tullut nähtäväksi 06.11.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Katja Utti-Lankinen, hankepäällikkö, puhelin: 09 310 15053

katja.utti-lankinen@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja