Avustuksen hakeminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittäminen 2021-2022, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2020-011693
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 37

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen 2021-2022

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti jakaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän erityisavustuksen jatkuvan oppimisen taitojen ja osaamisen kehittämisen hankekokonaisuuteen sekä muuttaa hankekokonaisuuden toteutussuunnitelmaa ja talousarviota vastaamaan saatua rahoituspäätöstä. Rahoituspäätös, muutettu hankesuunnitelma ja muutoshakemukseen liittyvä OKM.n päätös liitteenä.

Hankekokonaisuudelle on myönnetty erityisavustusta 500 000 euroa. Omarahoituksen osuus hankekokonaisuuden kokonaistalousarviosta on 55 555 euroa (10 %).

TOIMIVA-hanke eli maahanmuuttajien perustaitoja ja digitaitoja sekä toiminnallista suomen kielen koulutusta kehittävä hanke toteutetaan hankehakemuksen mukaisesti. Hankkeelle kohdennetaan saadusta erityisavustuksesta 327 671 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 36 408 euroa (10 %). Loput saadusta avustuksesta eli 172 329 euroa kohdennetaan OSUVA-hankkeelle. Hankkeen omarahoitusosuus on 19 147 euroa (10 %). OSUVA-hankkeesta toteutetaan matalan kynnyksen ryhmävalmennusta kehittävä osuus. ENNAKOIVA-hanketta ei toteuteta.

Omarahoitusosuus katetaan palvelun määrärahasta ja palvelu vastaa avustuksen käytön seurannasta.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 15.2.2021 Helsingin kaupungille 500 000 euroa valtion erityisavustusta jatkuvan oppimisen taitojen ja osaamisen kehittämisen hankekokonaisuuteen (OKM/292/522/2020). Hankekokonaisuuden omarahoitusosuus on 55 555 euroa (10 %). Avustuksen käyttöaika on 15.2.2021─30.6.2023. Päätös perustuu Helsingin kaupungin hakemukseen 10.11.2020.

Helsingin kaupunki haki hankekokonaisuuteen erityisavustusta yhteensä 1 664 668 euroa. Omarahoituksen osuus hankekokonaisuuden talousarviossa oli 115 222 euroa (10 %). Haettua erityisavustusta ei myönnetty täysimääräisesti, joten hankesuunnitelmaa on muutettava vastaamaan saatua rahoitusta. Kaupunki voi päättää saadun avustuksen kohdentamisesta ja hankesuunnitelman päivittämisestä avustuksen myöntämisen perusteet ja tavoitteet huomioiden.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätöksen mukaan myönnetyn rahoituksen perusteena on erityisesti vapaan sivistystyön osuus hankekokonaisuudessa eli Helsingin työväenopiston TOIMIVA-hanke. Rahoituspäätöksen mukaan avustuksen tavoitteena on lisätä jatkuvassa oppimisessa aliedustettuna olevien ryhmien osallistumista, tukea henkilöiden työllistymis- ja opiskeluvalmiuksia ja opiskelumotivaatiota sekä parantaa henkilöiden työmarkkina-asemaa.

Helsingin työväenopiston TOIMIVA-hanke järjestää ja kehittää maahanmuuttajille suunnattua matalan kynnyksen digitaitojen ja perustaitojen opetusta sekä toiminnallista suomen kielen koulutusta. Lisäksi hankkeessa luodaan digitaalista opetusmateriaalia suomen kielen luku- ja kirjoitustaidon oppimisen tueksi. Helsingin työväenopisto tekee matalan kynnyksen digiopetuksen ja –opastuksen järjestämisessä yhteistyötä maahanmuuttajatyötä tekevien järjestöjen kanssa.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston OSUVA-hankkeen tavoitteena on laajentaa Digitalents Helsingin toimintamallia aloille, joilla on pula osaavasta työvoimasta. Digitalents Helsingin toimintamallissa tuotetaan työttömille osuvaa, työelämälähtöistä osaamista yhteistyössä alan yritysten kanssa. Digitalents Helsingin koulutus- ja valmennuspalvelun laajentaminen vahvistaa työttömien ja jatkuvan oppimisen näkökulmasta aliedustettujen henkilöiden mahdollisuuksia kehittää ammatillista osaamistaan. Lisäksi OSUVA-hankkeessa kehitetään matalan kynnyksen ryhmävalmennusta ammatillisen koulutuksen hakeutumisen tukena. Digitalents Helsingin toimintamallin laajentaminen vastaa rahoituspäätöksen mukaisia avustuksen tavoitteita. Saadun rahoituksen avulla suunnitellaan toimintamallin laajentaminen rakennus-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualoille sekä kone- ja tuotantotekniikkaan sekä kartoitetaan mahdollisia yritysyhteistyökumppaneita. Toimintamallin pilotointi eri aloilla ei ole mahdollista saadulla rahoituksella.

ENNAKOIVA-hankkeen tavoitteena on vahvistaa työllisyyden kuntakokeilun koulutuspalvelujen tietoon perustuvaa tarjontaa laajentamalla erityisesti pääkaupunkiseudun kuntakokeilujen ja TE-hallinnon yhteistyöverkostoa sekä lisäämällä tietotuotantoa eri toimijoiden ennakointityötä edistävällä tavalla. Tietotuotannon ja tiedolla johtamisen kehittäminen ei vastaa suoraan rahoituspäätöksen mukaisia avustuksen tavoitteita.

Hankkeet edistävät Helsingin kaupungin työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmän jatkuvan oppimisen taitoja sekä koulutukseen siirtymistä ja työllistymistä edistävien toimintamallien kehittämistä. Hankkeet tukevat Helsingin kaupunkistrategiaa 2017–2021 lisäämällä maahanmuuttajataustaisten kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta, edistämällä kotoutumista, ennaltaehkäisemällä syrjäytymistä sekä sujuvoittamalla siirtymistä koulutukseen ja työelämään.

Päätös tullut nähtäväksi 28.04.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274

mari.mulari@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja