Helsingin malli, vaikuttavuusarviointi ja jatkaminen vuosina 2022-2024, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin mallin kehittämisavustushaun jatkaminen kolmivuotiskaudelle 2022–2024
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti jatkaa osallistavan alueellisen kulttuurityön Helsingin mallin kehittämisavustushakua vuosille 2022–2024. Tämän kolmannen kolmivuotiskauden avustushausta, määrärahoista ja painotuksista päätetään kulttuuri- ja kirjastojaostossa vuonna 2021.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Sara Kuusi ja Ari Tolvanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin malli on osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Kulttuurin saavutettavuutta on vahvistettu luomalla alueen toimijoiden ja taidelaitosten kanssa uusia toimintamalleja. Asukkaita ja yhteisöjä on rohkaistu mukaan osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen.
Helsingin mallin tavoitteena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa, vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta. Helsingin mallin mukaisia hankehakuja on järjestetty kaksi (vuodet 2016–2018 ja 2019–2021), joiden aikana on rahoitettu 21 hanketta yhteensä 2 179 350 eurolla.
Helsingin mallin vaikuttaviksi todettuja toimintoja jatketaan kolmannen kauden. Perusteena on edellisen kauden ja käynnissä olevien hankkeiden arviointi sekä Helsingin kaupungin linjaamat strategiset tavoitteet. Näitä huomioita on kerätty päätösasian liitteeksi olevaan vaikuttavuus-selvitykseen.
Vaikuttavuuden arvioinnissa on tunnistettu kehittämistarpeita, joita kolmannella hankekaudella on tarkoitus työstää. Alueellisten yhteistyörakenteiden luominen ja taidetoimijoiden osaamisen kartuttaminen ovat pitkäaikaisia prosesseja. Hankkeen kokemuksia on tarkoitus hyödyntää entistä paremmin ja jakaa laajemmin kaupunkitasolla ja osana avustusten valmistelua.
Helsingin mallin tavoitteet 2022–2024
Helsingin mallin kolmannen kauden tavoitteena on edelleen syventää uusien toimintamallien työstämistä taideorganisaatioiden sisällä. Samoin organisaatioiden sitoutumista osallistavaan aluetyöhön halutaan vahvistaa. Syntynyt osaaminen on jäänyt monin paikoin taideyhteisöjen ulkopuolisten freelancereiden varaan. Uudella toimintakaudella lisätään kulttuuriyhteisöjen vuoropuhelua ja vertaisoppimisen mahdollisuuksia. Mukaan oppimisverkostoon otetaan myös uusista toimintamalleista kiinnostuneita muita kulttuuriyhteisöjä, jotka eivät ole mukana Helsingin mallissa. Tällä luodaan laajemmin edellytyksiä täyttää osallisuuteen liittyviä avustuskriteereitä osana normaalia hakuprosessia.
Osallisuus on tärkeässä roolissa Helsingin kaupunkistrategiassa. Se on huomioitu näkyvästi myös Taide- ja kulttuuri Helsingissä 2030 visiossa ja vuonna 2019 uudistetussa kuntien kulttuuritoimintalaissa (Kuntien kulttuuritoimintalaki 166/2019).
Taidetoimijat ovat myös ilmaisseet selkeitä kehittämistarpeita, joita jatkokaudella on tarkoitus työstää. Kriittisimmäksi haasteeksi aluetyössä on noussut tilakysymykset. Taide- ja kulttuuritoimijoilta edellytetään jalkautumista alueille ihmisten pariin, mutta ihmisiä on vaikea tavoittaa ilman tiloja ja paikkaa kohtaamisille. Taidetoimijat ovat tehneet monipuolisesti yhteistyötä kaupungin eri hallintokuntien, aluetoimijoiden ja yksityisten yritysten kanssa ja pyrkineet luomaan kumppanuuksia.
Kolmas kausi mahdollistaa sen, että hankkeen hyviä käytänteitä, kokemuksia, osaamista ja verkostoja voidaan hyödyntää entistä paremmin. Tuore kulttuurivisio nostaa vahvasti esille asukaslähtöisen kulttuurin sekä kulttuurin hyvinvointivaikutusten merkitykset. Visio on linjannut yhdeksi konkreettisista toimenpiteistä (nro 1.2.):
Kannustetaan taidelaitoksia jalkautumaan tietyille kaupungin alueille tekemään pitkäjänteistä yhteistyötä paikallistoimijoiden kanssa. Tässä työssä hyödynnetään alueellisen kulttuurityön Helsinki-mallin kokemuksia.
Helsingin mallin kolmannella hankekaudella tullaan kiinnittämään huomiota myös vaikuttavuuden arvioinnin ja seurannan kehittämiseen ja systematisointiin (luodaan mm. selkeämmät, yhteneväiset mittarit). Hankkeen yleistä koordinointia vahvistetaan ja verkostotyötä tiivistetään kaupungin poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Helsingin mallin painoarvoa tullaan hyödyntämään vahvemmin kaupunkitasoisena strategisena hankkeena kuten myös sen kansainvälistä ja kansallista potentiaalia.
Päätös tullut nähtäväksi 17.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Kuusi, suunnittelija, puhelin: 09 310 32204