Avustuksen myöntäminen, kasvomaskien kustannukset, perhehoitajat
Perhehoitajille kasvomaskien hankkimisesta aiheutuvien kustannusten korvaaminen
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti, että sosiaali- ja terveystoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun ja vammaistyön perhehoidossa korvataan perhehoitajille 1.11.2020 alkaen toistaiseksi pandemian torjunnan edellyttämien kasvomaskien hankkimisesta perhehoidossa oleville yli 15-vuotiaille henkilöille korvauksena 60 euroa kuukaudessa perhehoidossa olevaa yli 15-vuotista henkilöä kohti.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen tai muun saatavan suorittamisesta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 6.11.2018 (§ 288), että, sosiaalihuollon toimeenpanoon liittyvien palkkioiden ja korvausten määrien muista kuin laissa säädetyistä tarkastuksista ja muutoksista päättää jatkossa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja.
Perhehoidossa olevan henkilön hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista maksetaan kulukorvausta, joka kattaa lain 17 §:n 2 momentin mukaan ravinnosta, asumisesta, harrastuksista, henkilökohtaisista tarpeista ja muusta elatuksesta aiheutuvat tavanomaiset menot sekä ne tavanomaiset terveydenhuollon kustannukset, joita ei muun lainsäädännön nojalla korvata.
Lastensuojelun perhehoidossa maksetaan kulukorvausta vastaanottoperhetoiminnassa 23,65 euroa/lapsi/päivä, eli lasta kohti 709,50 euroa kuukaudessa. Lastensuojelun pitkäaikaisessa perhehoidossa kulukorvaus on 12-15-vuotiaasta lapsesta 590,36 euroa ja 16 vuotta täyttäneestä 661,25 euroa kuukaudessa. Vastaavasti vammaistyön perhehoidossa kulukorvaus on 0-15-vuotiaasta 452,59 - 743,09 euroa kuukaudessa ja 16-vuotta täyttäneestä 565,72 - 972,59 euroa kuukaudessa. Vammaistyön lyhytaikaisessa perhehoidossa kulukorvaus on 28,06 euroa/päivä.
Kulukorvaus kattaa siis tavanomaiset terveydenhuollon kustannukset. Satunnaisilla harrastus- ja asiointimatkoilla käytettävien maskien hankintamenot sisältynevät kulukorvaukseen.
Yleisvaarallisen tartuntataudin torjumiseksi tarpeellisten ja valtiovallan suosittelemien kasvomaskien hankinta esimerkiksi koulumatkoille ja säännöllisille harrastusmatkoille julkisilla joukkoliikennevälineillä ei ole luonteeltaan eikä määrältään tavanomainen terveydenhuollon meno.
Lisäksi perhehoitolain 17 §:n 1 momentti velvoittaa maksamaan perhehoidossa olevan henkilön hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista perhehoitajalle todellisten kustannusten mukaista korvausta. Tästä johtuen on perusteltua, että perhehoitajille korvataan kasvomaskien hankkimisesta perhehoidossa oleville yli 15-vuotiaille henkilöille syntyvät kustannukset. Korvattavaksi määräksi on katsottu 60 euroa kuukaudessa eli 2 euroa päivää kohden. Korvaus vastaa verohallinnon määrittämää päiväkohtaista verovähennyskelpoista kulua kasvomaskeista työmatkaliikenteessä.
Päätös tullut nähtäväksi 05.11.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Saila Nummikoski, lastensuojelun johtaja, puhelin: 09 310 43439
Katja Raita, vammaistyön johtaja, puhelin: 09 310 43149