Hankinta, poikkeusolojen jälkeistä opetusta kartoittava kuntakohtainen tutkimusraportti, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2020-012222
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 128

Hankinta, poikkeusolojen jälkeistä opetusta kartoittava kuntakohtainen tutkimusraportti

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti hankkia Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen tarjoaman poikkeusolojen jälkeistä opetusta kartoittavan tutkimuksen kuntakohtaisen tutkimusraportin. Hankinnan arvo on 29 250 € (+alv 24 %) perustuen tutkimusraportin tuottajan tarjoukseen 8.10.2020 (liite 1).

Päätöksen perustelut

Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen tutkimuksessa tarkastellaan koronavirustilanteen aikaisia opetuksen ja koulunkäynnin järjestelyitä sekä niiden vaikutuksia eri vastaajaryhmien näkökulmasta valtakunnallisesti. Tavoitteena on tuottaa tietoa etäopetuksessa toimivista, oppimista ja hyvinvointia edistävistä käytännöistä. Tutkimusaineisto kerätään marraskuussa 2020 sähköisillä kyselyillä, joiden kohderyhminä ovat peruskoulujen rehtorit, opettajat, oppilashuoltohenkilöstö, huoltajat ja 4.-10.-luokkien oppilaat. Aineisto kerätään anonyymisti siten, että yhteys vastaajan ja koulun välillä on mahdollista säilyttää. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa tutkimusta.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on kevään poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen jälkeen tarve kartoittaa oppimiseen ja oppimisvajeeseen liittyviä kysymyksiä. Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen toteuttama kyselytutkimus tuottaa aiheesta tietoa kaupunkitasolla, alueellisesti ja koulutasoisesti sekä vieraskielisten oppilaiden näkökulmasta. Lisäksi saadaan vertailutietoa kansalliseen aineistoon nähden. Eri kohderyhmien kysymyspatteristoissa on huomioitu toimialan tietotarpeet. Toimialan tai yksittäisten koulujen ja vastaajien näkökulmasta ei ole tarkoituksenmukaista tehdä toimialan omana tuotantona kyselyä samasta aiheesta.

Hankinta sisältää kuntakohtaisen raportin, jossa tulokset analysoidaan Helsingin kaupungin näkökulmasta ja valtakunnalliseen dataan peilaten. Raportti kattaa Helsingin keskeisten tulosten koonnin, aukikirjoituksen ja tulkinnan kaupungin aluejaon mukaisesti. Helsingin tilannetta verrataan muun maan tilanteeseen ja jokaisen kyselyn tuloksista tuotetaan teemoittain lyhyt kirjallinen esitys. Lisäksi syksyn 2020 tuloksia tarkastellaan suhteessa kevään 2020 tuloksiin ja Helsingissä havaittua muutosta verrataan muun maan muutokseen. Raportti valmistuu 19.03.2021.

Hankinnan ennakoitu arvonlisätön arvo ei ylitä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) § 25 mukaista kynnysarvoa eikä hankintayksiköllä ole velvollisuutta kilpailuttaa palvelua hankintalain mukaisesti. Tilattava kuntakohtainen selvitys on sidoksissa Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Tampereen ja Helsingin yliopistojen tutkimuskokonaisuuteen. Tämän takia selvitys tilataan Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskukselta.

Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus omistaa tutkimusaineiston. Aineistoa käytetään kuntaraportoinnin ohella myös tieteelliseen tutkimukseen ja se arkistoidaan anonymisoituna hankkeen päättymisen jälkeen. Aineistoa käsitellään Euroopan unionin tietosuoja-asetuksessa (2016/679) ja muussa toimintaan mahdollisesti soveltuvassa tietosuojalainsäädännössä asetettujen vaatimusten mukaisesti.

Päätös tullut nähtäväksi 19.11.2020

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksiantopäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

OHJEET KUNTALAIN MUKAISEN OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto, tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Elina Vismanen, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 22174

elina.vismanen@hel.fi

Päättäjä

Liisa Pohjolainen
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. HEA tarjous Helsingin kaupungille 27102020
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.