Yksikön nimen muutos, lastensuojelu -palvelu, sosiaali- ja terveystoimiala
Sosiaali- ja terveystoimialan lastensuojelu-palvelun nimen muuttaminen 1.1.2021 alkaen
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että sosiaali- ja terveystoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelu-palvelun nimi on 1.1.2021 alkaen lastensuojelu ja perhesosiaalityö.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Sosiaali- ja terveystoimialan voimassa olevan toimintasäännön kohdan 3.1 mukaan perhe- ja sosiaalipalvelujen toimintakokonaisuus muodostuu neljästä palvelusta, jotka ovat: 1. lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys, 2. lastensuojelu, 3. nuorten palvelut ja aikuissosiaalityö ja 4. vammaistyö.
Toimintasäännön kohdan 3.1.2 mukaan lastensuojelun tehtävänä on lastensuojelulain (417/2007) mukaisesti lastensuojelun palvelutarpeen arviointi, sosiaalityön ja avohuollon tukitoimet sekä lasten sijoituksen sosiaalityö ja lastenkotitoiminta. Lastensuojelu muodostuu viidestä yksiköstä, jotka ovat: 1. lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki, 2. lastensuojelun avohuollon sosiaalityö, 3. lastensuojelun palvelut, 4. sijoituksen sosiaalityö ja 5. lastenkotitoiminta. Palvelua johtaa lastensuojelun johtaja, joka toimii palveluun kuuluvien yksiköiden päälliköiden esimiehenä.
Lastensuojelu-palvelun nimeä ollaan muuttamassa 1.1.2021 alkaen siten, että palvelun nimeksi tulee lastensuojelu ja perhesosiaalityö. Lisäksi lastensuojelun palvelut -yksikön nimeksi tulee lastensuojelun ja perhesosiaalityön palvelut. Toimialajohtaja päättää palvelujen alaisista yksiköistä ja niiden esihenkilöistä sekä palvelun ja yksiköiden tehtävistä hyväksyessään myöhemmin 1.1.2021 voimaan tulevan sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön. Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön.
Palvelun nykyinen nimi lastensuojelu on liian kapea-alainen kuvaamaan nykyistä toimintaa. Nimestä ei käy ilmi, että lastensuojelu järjestää lastensuojelulain mukaisten palvelujen lisäksi myös sosiaalihuoltolain mukaisia peruspalveluita. Tämä aiheuttaa sekaannuksia sekä asiakkaille että yhteistyökumppaneille. Lastensuojelu järjestää sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita erityistä tukea tarvitsevalle lapselle, esimerkiksi perhesosiaalityötä, perhetyötä, tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaa ja vertaisryhmätoimintaa.
Helsingin kaupungin hallintosäännön luvun 10 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta. Tästä syystä lastensuojelun nimenmuutos tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi.
Päätös tullut nähtäväksi 09.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marja-Riitta Kilponen, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 43777
Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalveluidenjohtaja, puhelin: 09 310 62401