Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin perustuvat tutkinnon osat ja osa-alueet, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, 8.12.2020

HEL 2020-012799
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 75 §

Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin perustuva uusi tutkinnon osa ja osa-alueet 1.1.2021 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston uusia yhteisten tutkinnon osien valinnaisiin osaamistavoitteisiin perustuvia osa-alueita ja paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvan tutkinnon osan:

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita:
Italian etkot 3 osp / Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Japanin etkot 3 osp / Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Ohjelmointi 3 osp / Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Luonto ja alueet tutuksi 3 osp / Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvat tutkinnon osa:
Luontomatkailu 15 osp

Tutkinnon osa ja osa-alueet tulevat voimaan 1.1.2021.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Vuonna 2018 voimaan tulleissa tutkinnon perusteissa ammatillisen koulutuksen perustutkinto-opiskelijan on mahdollista sisällyttää tutkintoonsa valinnaisena tutkinnon osana paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa ja yhteisiin tutkinnon osiin valinnaisia osa-alueita. Tutkinnon perusteiden ja tutkinnon muodostumissääntöjen tavoitteena on, että tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on ammattialalla tarvittava laaja-alainen ammattitaito. Tutkinnon muodostumiseen sisältyvällä valinnaisuudella mahdollistetaan osaamisen hankkiminen, joka vastaa maantieteelliseen sijaintiin perustuviin tarpeisiin. Lisäksi työelämällä on eri alueilla erilaisia osaamisen tarpeita, joita opiskelija valmistuttuaan tarvitsee työllistymisen edistämiseksi.

Tutkinnon muodostumissääntöjen mukaisesti ammatillisissa perustutkinnoissa paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa voi olla laajuudeltaan 5-15 osaamispistettä. Tutkinnon perusteissa on myös määrätty, että opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa vain yhden tällaisen tutkinnon osan, vaikka se olisi pienempi kuin 15 osaamispistettä ja koulutuksen järjestäjä tarjoaisi useampia alle 15 osaamispisteen kokonaisuuksia. Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa sisältää työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Lisäksi tutkinnon osalla tavoitellaan valtakunnallisten tutkinnon perusteiden tarjoaman osaamisen laajentamista ja/tai syventämistä.

Yhteisten tutkinnon osien kokonaisuus muodostuu kolmesta eri tutkinnon osasta: viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Kukin tutkinnon osa sisältää useampia eri laajuisia osa-alueita. Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy. Valinnaiset osa-alueet voivat olla joko valtakunnallisten tutkinnon perusteiden mukaisia osa-alueita tai oppilaitoksen tarjoamia valinnaisia osa-alueita.

Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja yhteisen tutkinnon osan osa-alueen sisällön pohjalta. Koulutuksen järjestäjä myös määrittää paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvan tutkinnon osan tai paikallisen valinnaisen osa-alueen laajuuden osaamispisteinä. Yhteisten tutkinnon osien paikallisten valinnaisten osa-alueiden laajuuksiksi on Stadin ammatti- ja aikuisopistossa määritetty kolme osaamispistettä. Lisäksi koulutuksen järjestäjä määrittelee tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset ja yhteisen tutkinnon osan osa-alueen osaamistavoitteet sekä osaamisen arvioinnin vastaavalla rakenteella kuin valtakunnallisissa ammatillisissa tutkinnon osissa.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto sijaitsee Helsingissä, joka pääkaupunkina ja osana pääkaupunkiseutua tuo omia tarpeitaan ammatilliselle osaamiselle. Helsingin ympäristö ja palvelut ovat erityislaatuisia monessa suhteessa muuhun Suomeen. Helsinki on Suomen kulttuurillinen, hallinnollinen, poliittinen ja liike-elämän keskus. Tämä tuottaa osaamiselle alueellisia erityistarpeita, joihin alueella tarjottavan koulutuksen tulee vastata. Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvilla tutkinnon osilla ja yhteisten tutkinnon osien paikallisilla valinnaisilla osa-alueilla tuotetaan omalta osaltaan osaamista alueellisiin tarpeisiin. Suuri osa Stadin ammatti- ja aikuisopiskelijoista työllistyy pääkaupunkiseudulle, jolloin alueellisten osaamistarpeiden täyttäminen lisää työllistymismahdollisuuksia.

Uusista Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvista tutkinnon osista ja yhteisten tutkinnon osien osa-alueista on tehty toteutussuunnitelmat, joissa paikallisiin tarpeisiin ja työelämän vaatimuksiin vaadittavat ammattitaitovaatimukset, osaamistavoitteet, sisällöt ja arviointi on kuvattu yksityiskohtaisesti. Päätösehdotuksen liitteenä on koonti, jossa on kuvattu uudet paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvat tutkinnon osat lyhyesti.

Toimivalta

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Tuija Artama, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 21418

tuija.artama@hel.fi