Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, sosiaali- ja terveystoimiala, toimintasääntö 1.1.2021 alkaen, organisaatiomuutos

HEL 2020-013604
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 231
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveystoimialan toimintasääntö 1.1.2021 alkaen

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön liitteineen (tämän päätöksen liitteet 2‒5) 1.1.2021 alkaen.

Tämä päätös korvaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.4.2020 § 85 sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännöstä 1.5.2020 alkaen.

Päätöksen perustelut

Toimialan toimintasäännössä määritellään kaupungin hallintosääntöä yksityiskohtaisemmin toimialan organisaatio, tehtävät ja toimivallat. Toimintasäännöllä toimialajohtaja delegoi toimivaltaansa sekä määrää johtamansa organisaation rakenteesta ja tehtävistä siltä osin kuin ne kuuluvat hänen toimivaltaansa.

Nyt hyväksyttävällä toimintasäännöllä vahvistetaan 1.1.2021 ja sen jälkeen voimaan tulevat muutokset tämän päätöksen liitteenä olevan toimintasäännön ja sen liitteiden mukaisesti. Jäljempänä on kuvattu kunkin palvelukokonaisuuden ja hallinnon osalta tehdyt keskeisimmät muutokset.

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 1.12.2020 § 248, että lastensuojelun palvelun nimi on 1.1.2021 alkaen lastensuojelu ja perhesosiaalityö (toimintasäännön luku 3.1.2). Palvelut ovat sekä lastensuojelulain (417/2007) mukaisia palveluja että sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaisia palveluja. Lastensuojelu ja perhesosiaalityö järjestää sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja erityistä tukea tarvitsevalle lapselle, esimerkiksi perhesosiaalityötä, perhetyötä, tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaa ja vertaisryhmätoimintaa. Palvelun uudella nimellä pyritään kuvaamaan entistä nimeä paremmin palvelun laaja-alaista toimintaa sekä selkiyttämään palvelujen sisältöä asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Muut perhe- ja sosiaalipalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimen muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia. Muutokset liittyvät toimialan organisaatiomuutoksiin toiminnan kehittämiseksi ja Apotti -asiakas- ja potilastietojärjestelmään (jäljempänä Apotti) käyttöönottoon valmistautumiseksi. Perhe- ja sosiaalipalvelujen organisaatiorakenne 1.1.2021 alkaen on kuvattu kokonaisuudessaan toimintasäännön liitteessä 1 (päätöksen liitteessä 2).

Terveys- ja päihdepalvelut

Psykiatria- ja päihdepalvelujen (toimintasäännön luku 4.1.2) psykiatrisen vuodeosastohoidon palvelumuotoluokitus yhtenäistetään siten, että akuuttipsykiatria (370) ja kuntoutuspsykiatrian laitoshoito (375) yhdistetään yhdeksi palvelumuodoksi, psykiatrian osastohoidoksi (370). Muutokseen liittyen psykoosipalvelujen osastohoidon psykiatrian osastot 16-1A ja 16-2B siirtyvät asumisen tuen yksikköön ja niiden nimet muuttuvat Auroran asumisyksiköiksi 16-1A ja 16-2B (päätöksen liite 3).

Suun terveydenhuollossa (toimintasäännön luku 4.1.3) hammashoitolaryhmien nimet on muutettu tukemaan terveys- ja hyvinvointikeskusten toimintaa. Esimerkiksi hammashoitolaryhmän 1 nimi muutetaan Haagan THK-hammashoitolaryhmäksi. Lisäksi perustetaan 1.1.2021 alkaen kaksi uutta alayksikköä, jotka ovat suun terveydenhuollon oikomishoito ja suu- ja hammaskeskus (päätöksen liite 3). Oikomishoidon uusi alayksikkö tukee hoidon ja asiantuntemuksen keskittämistä määrättyihin hammashoitoloihin sekä asiakkaiden yhdenvertaista hoitoa yksilölliset tarpeet huomioiden. Suu- ja hammaskeskuksen alayksikössä tullaan työskentelemään uusilla toimintamalleilla moniammatillisissa tiimeissä. Uusien toimintamallien tarkoitus on kehittää suun terveydenhuollon päivystystä ja hoidon tarpeen arviointia. Lisäksi uudet toimintamallit edistävät sitä, että kiireetöntä hoitoa voidaan antaa kerralla enemmän, ja ne myös parantavat hoidon jatkuvuutta.

Muut terveys- ja päihdepalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia. Muutokset liittyvät toimialan organisaatiomuutoksiin toiminnan kehittämiseksi ja Apotin käyttöönottoon valmistautumiseksi. Terveys- ja päihdepalvelujen organisaatiorakenne 1.1.2021 alkaen on kuvattu kokonaisuudessaan toimintasäännön liitteessä 2 (päätöksen liitteessä 3).

Sairaala,- kuntoutus- ja hoivapalvelut

Koronapandemian mahdollisesti aiheuttamaan lisääntyneeseen hoidon tarpeeseen varaudutaan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa muun muassa siten, että Herttoniemen varasairaala (toimintasäännön luku 5.1.6.10) jatkaa aloitusvalmiudessa myös vuonna 2021. Varasairaala otetaan käyttöön tarvittaessa.

Ikääntyneiden ostopalvelut -yksikköön (toimintasäännön luku 5.1.1.3) keskitetään myös kaupungin itse tuottamien ikääntyneiden palvelujen valvonta 1.1.2021 alkaen. Yksikkö on jo aikaisemmin valvonut ikääntyneiden ostopalveluja.

Muut sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia. Muutokset liittyvät toimialan organisaatiomuutoksiin toiminnan kehittämiseksi ja Apotin käyttöönottoon valmistautumiseksi. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen organisaatiorakenne 1.1.2021 alkaen on kuvattu kokonaisuudessaan toimintasäännön liitteessä 3 (päätöksen liitteessä 4).

Hallinto

Sosiaali- ja terveystoimialan hallinnossa tilapalvelut -palvelun (toimintasäännön luku 6.2.7.1) alle perustetaan 1.1.2021 alkaen kaksi alayksikköä, jotka ovat hankkeet ja kehittäminen sekä tilahallinta. Muutoksella pyritään vastaamaan entistä paremmin toimialan tilahankkeiden valmistelun aiheuttamiin tarpeisiin esimerkiksi sote-uudistukseen valmistauduttaessa, tilapalvelujen käyttäjäryhmien odotuksiin sekä yleiseen tarpeeseen entistä vaativampaan tilapalveluja koskevaan tietotyöhön.

Tietohallintopalveluissa (toimintasäännön luku 6.2.4) alayksiköiden nimiä muutetaan vastaamaan muuttunutta toimintaympäristön muutosta siten, että 1.1.2021 alayksiköiden nimet ovat digitalisaatio ja kehittäminen, jatkuvat palvelut ja sovellustuki, tietojohtaminen ja tilastopalvelut sekä Helsinki Apotti hanketoimisto. Toimintaympäristön muutoksista keskeisimpiä on Apotin käyttöönottoon valmistautuminen ja nykyisistä asiakas- ja potilastietojärjestelmistä luopuminen. Apotin käyttöönoton myötä tarvitaan edelleen sovellustukea ja -koulutusta. Kaupunkiyhteisen digitaalinen perusta -hankkeen myötä tietohallinnon sellaisia ICT-infrastruktuuriin liittyviä tehtäviä, jotka ovat toimialariippumattomia, siirretään kaupunginkansliaan. Pääsääntöisesti sosiaali- ja terveystoimialan tehtäviä hoitanut henkilöstö siirtyy tehtävien mukana kaupunginkansliaan. Sosiaali- ja terveystoimialalla tämä tarkoittaa atk-tuen henkilöstöä sekä osaa palvelunhallinnan henkilöstöstä.

Muut hallinnon alaisissa palveluissa tehtävät muutokset ovat vähäisempiä yksikkörakenteen tai yksiköiden nimien muutoksia tai esimiesten nimikkeiden muutoksia. Muutokset liittyvät toimialan organisaatiomuutoksiin toiminnan kehittämiseksi. Hallinnon organisaatiorakenne 1.1.2021 alkaen on kuvattu kokonaisuudessaan toimintasäännön liitteessä 4 (päätöksen liitteessä 5).

Toimivalta

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön.

Päätös tullut nähtäväksi 23.12.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Soili Korhonen, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 50517

soili.korhonen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja