Hankesuunnitelma, Kontulan terveysasema, Ostoskuja 3
Kontulan terveysasema, toiminnalliset muutokset hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Kontulan terveysaseman toiminnallisten muutosten 21.12.2020 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 967 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 1 180 000 euroa 10/2020 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeessa tehdään Kontulan terveysaseman rakennuksen tiloissa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joilla varmistetaan tilojen turvallisuus, terveellisyys ja käyttökelpoisuus sosiaali- ja terveystoimintaan jäljellä olevalle arviolta viiden vuoden käytön ajalle ennen siirtymistä Myllypuroon.
Tarveselvitys ja hankesuunnitelma, joka koskee Kontulan terveysaseman toiminnallisia muutostöitä, on laadittu rakennukset ja yleiset alueet - palvelukokonaisuuden ja sosiaali- ja terveystoimen tilapalvelujen sekä kiinteistönomistajan Kiinteistö Oy Helsingin toimitilojen yhteistyönä.
Hankkeen tarpeellisuus
Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus on sosiaali- ja terveystoimialan palveluverkkosuunnitelman vuoteen 2030 mukaista toimintamallia noudattava terveys- ja hyvinvointikeskus, joka tarjoaa idän suurpiirin alueella sosiaali- ja terveyspalveluja kolmessa eri kiinteistössä, Myllypurossa, Kivikossa ja Kontulassa.
Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus tuottaa terveysasemapalveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja, aikuisten kuntoutuspalveluja (fysio- ja toimintaterapia), suun terveydenhuollon palveluja, ikääntyneiden palveluohjausta, vammaispalveluja sekä tukipalveluja (esim. laboratoriopalveluja). Palvelut ovat pääasiassa aikuisväestölle suunnattuja ja osa palveluista on myös lapsille, nuorille ja ikääntyneille. Kontulan toimipisteessä toimivat terveysasema ja hammashoitola sekä nuorten sosiaalipalvelut.
Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen kaikki toiminnot on päätetty keskittää yhteen toimipisteeseen. Kontulan terveysaseman toiminnot siirtyvät Myllypuron kiinteistöön arviolta vuonna 2026, kun sinne valmistuu suunnitteilla oleva laajennusosa.
Selvitysten mukaan Kontulan terveysasemalla on useita toimintaa haittaavia poikkeamia sisäympäristöolosuhteissa sekä puutteita turva- ja tietojärjestelmissä ja varustuksissa. Kiinteistön rakennustekninen kunto ja talotekniset järjestelmät ovat lähestymässä peruskorjausikää. Kattava perusparannus ei ole kuitenkaan perusteltu, koska terveysasema sijaitsee Kontulan keskusta-alueella, jota ollaan kehittämässä ja kaavoittamassa tehokkaaksi ja monipuoliseksi liike- ja palvelukeskittymäksi ja uusi rakentaminen tulee korvaamaan nykyisen rakennuskannan arviolta 10 vuoden kuluessa.
Sosiaali- ja terveystoimiala on hyväksynyt hanketta koskevan 30.11.2020 päivätyn tarveselvityksen 14.12.2020 sekä puoltanut hankesuunnitelmaa.
Kontulan terveysasema
Kontulan terveysasema sijaitsee Kontulan kaupunginosassa ostoskeskuksen yhteydessä metroaseman välittömässä läheisyydessä osoitteessa Ostoskuja 3. Rakennuksen omistaa Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat, joka on Helsingin kaupungin 100 % omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistamat rakennukset ovat pääosin kaupungin palvelutuotannon käytössä. Kaupunkiympäristö huolehtii osaketilojen vuokrauksesta kaupungin hallintokunnille sisäisellä vuokrauksella. Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat huolehtii taloyhtiötehtävistä.
Kontulan terveysaseman toimitilarakennus on valmistunut 1988 ja sen on suunnitellut arkkitehti Jukka Karhunen, arkkitehtitoimisto HKP. Betonirunkoisessa rakennuksessa on kolme kerrosta ja kellarikerros, jossa sijaitsee pysäköintihalli. Rakennuksen nykyinen laajuus on 3 985 brm² ja 2 616 htm² eikä niihin tule muutoksia hankkeessa.
Hankesuunnitelma
Hankkeessa tehtävät turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta välttämättömät korjaus- ja muutostyöt koskevat terveysaseman vastaanotto- ja työtilojen ilmanvaihtoa, jäähdytystä, ääneneristystä, valaistusta, turvallisuutta ja teknistä varustusta. Rakennuksen nykyinen tilarakenne ja toimintojen sijoittelu pysyvät ennallaan. Toteutus vaiheistetaan huomioiden käyttäjän toiminta tiloissa.
Kohdennettuja korjaus- ja muutostoimenpiteitä tehdään kaikissa terveysaseman käytössä olevissa 1., 2. ja 3.kerroksessa. Käytöstä poistuneet laboratoriotilat ensimmäisessä kerroksessa muutetaan työ-, vastaanotto- ja tutkimustiloiksi, jotka palvelevat ensin toteutuksen ajan väistötiloina. Vastaanottohuoneiden turvallisuuden parantamiseksi rakennetaan väliseiniin ns. pako-ovia. Vastaanottohuoneiden yksityisyyden varmistamiseksi sisääntulo-ovien ääneneristystä parannetaan. Toiminnan vaatimia pesualtaita lisätään vastaanottohuoneisiin ja uudet lääkekaapit hankitaan.
Sisäilmaolosuhteita korjataan ja kohennetaan säätämällä ja kunnostamalla ilmanvaihtojärjestelmää. Ilmavirtojen jako säädetään huomioiden tilojen käyttö ja puhallusta tehostetaan mitoitusarvojen edellyttämällä tavalla. Ilmanvaihdon korjaavat toimenpiteet toteutetaan olemassa olevan ilmanvaihtojärjestelmän puitteissa. Toiminnan edellyttämää sisälämpötilavaihtelun hallintaa parannetaan lisäämällä ongelmallisimpiin vastaanotto- ja työskentelytiloihin tilakohtaisia jäähdyttimiä, jotka voidaan liittää rakennusautomaatioon. Yhteistyössä hankkeen kanssa K. Oy Helsingin toimitilat huolehtii kustannuksellaan niistä ilmanvaihto- ja rakennusautomaatiojärjestelmien toimivuuden varmistamisen toimenpiteistä, jotka kuuluvat kiinteistön vastuulle.
Sähköteknisiä järjestelmiä päivitetään vaadittavilta osin. Tietoliikenneverkkoa täydennetään lisääntyvän käytön ja Apotti-järjestelmän tarpeisiin, joka otetaan käyttöön keväällä 2021. Valaistustasoa kohennetaan yhtenäistämällä valonlähteet tehokkaammiksi. Tutkimusvalaisimia lisätään vastaanottohuoneisiin. Asiakkaiden itsepalveluautomaatit lisätään saapumisauloihin. Puuttuvat henkilö- ja tilaturvallisuusjärjestelmät täydennetään.
Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017 - 2021 kohdan 3 ”Uudistuvat palvelut” seuraavia tavoitteita:
- ”Palvelujen uudistamista jatketaan ja huolehditaan saavutettavuudesta, monialaisesta osaamisesta, yhden luukun periaatteen vahvistamisesta ja erilaisten asukasta lähellä olevien työmuotojen kehittämisestä.”
- ”Helsinki rakentaa sote-palveluja, jotka helsinkiläiset haluavat valita. Riippumatta sote-uudistuksen etenemisestä Helsinki kehittää palveluita ja niiden saatavuutta.”
Hankkeen laajuus
Hankkeen laajuus on 2 616 htm². Muutosalue on 967 brm².
Rakentamiskustannukset
Hankkeen kustannusarvion mukaan hankkeen rakentamiskustannukset kustannustasossa 10/2020, RI = 104,8; THI = 186,0 ovat arvonlisäverottomana yhteensä 1 180 000 euroa (1 220 euroa/brm²).
Tilakustannus käyttäjälle
Hankkeen arvioitu tilakustannus eli tilahankkeiden käsittelyohjeiden (Khs 14.12.2015) mukaan määritelty määräaikainen lisävuokra on arviolta noin 8,10 euroa/htm²/kk, noin 21 203 euroa/kk ja noin 254 436 euroa/v 5 vuoden poistoajalla 3 % korolla.
Toiminnallisten muutostöiden valmistumisen jälkeen kohteen arvioitu yhteenlaskettu tilakustannus sisältäen määräaikaisen lisävuokran ja nykyisen vuokran on noin 24,91 euroa/htm²/kk, noin 65 187 euroa/kk ja noin 782 244 euroa/v. Vuokra on kokonaisvuokra, joka sisältää ylläpidon.
Hankkeen rahoitus
Hanke rahoitetaan talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman alakohdalle 8020206 osoitetuista kohdentamattomista korjausmäärärahoista.
Väistötilat
Hankkeelle ei tarvita erillisiä väistötiloja. Muutostyöt tehdään vaiheittain ja toiminta väistää rakennuksen sisällä.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuudella. Muutostyöt toteutetaan kiinteistönomistajan Kiinteistö Oy Helsingin toimitilojen hyväksymällä tavalla.
Rakennuksen ylläpidosta vastaa kiinteistönomistaja Kiinteistö Oy Helsingin toimitilat.
Hankkeen suunnittelu- ja toteutusaikataulu on seuraava:
- hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu 01/2020 - 12/2020
- rakentaminen 01/2021 - 04/2021.
Päätös tullut nähtäväksi 19.01.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Merja Ikonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22010
Sonja Liljeblad, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38472