Vastaanottoperhetoiminnassa kertyvän vapaan määrän muutos 1.1.2021 alkaen
Vastaanottoperhetoiminnassa kertyvän vapaan määrän muutos 1.1.2021 alkaen
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti, että vastaanottoperhehoitajalle kertyvä vapaan määrä on 1.1.2021 alkaen 3,25 vuorokautta kutakin sellaista kalenterikuukautta kohti, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen nojalla vähintään 14 vuorokautta vastaanottoperhehoitajana.
Vapaat toteutetaan 1 - 2 kertaa vuodessa vähintään viikon mittaisena yhtäjaksoisena vapaana ja viitenä kahden vuorokauden mittaisena vapaana tasaisesti vuoden aikana, enintään 39 vuorokautta/vuosi.
Pidemmän vapaan pitämisestä tulee sopia kaksi kuukautta ja kahden vuorokauden vapaasta kahta viikkoa ennen sen alkamista. Vapaan suunnittelussa ja pitämisessä tulee aina huomioida vastaanottoperheen toiveiden lisäksi perheeseen sijoitetun lapsen kokonaistilanne. Vapaat tulee pitää kertymisestä seuraavan kalenterivuoden aikana.
Perhehoitajalle maksetaan vapaan ajalta peruspäivystyspalkkio normaalin maksuaikataulun mukaan. Kulukorvaus maksetaan siihen perhehoitajan talouteen, jossa lapsi perhehoitajan vapaan aikana on. Hoitopalkkio pidettyjen vapaiden ajalta, enintään 39 vuorokaudelta, maksetaan vapaan korvauksena vuosittain.
Vapaan korvauksena maksettava hoitopalkkio määräytyy edeltävän vuoden 1.7.-30.6. välisenä aikana kertyneistä hoitopalkkioista.
Perhehoitajan lopettaessa toiminnan, kertyneitä vapaita ei korvata rahana.
Päätöksen perustelut
Sosiaali- ja terveyslautakunnan 6.11.2018 § 288 tekemän päätöksen mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päättää sosiaalihuollon toimeenpanoon liittyvien palkkioiden ja korvausten määrien muista kuin laissa säädetyistä tarkistuksista ja muutoksista.
Jollei toimeksiantosopimuksessa ole toisin sovittu, kunnan tai kuntayhtymän tulee järjestää perhehoitajalle mahdollisuus vapaaseen, jonka pituus on kaksi vuorokautta kutakin sellaista kalenterikuukautta kohden, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen perusteella vähintään 14 vuorokautta perhehoitajana.
Vastaanottoperhetoiminnassa on ollut, lakisääteisten vapaiden myöntämisen lisäksi, mahdollisuus myöntää perhehoitajalle harkinnanvaraisia lyhytaikaisia vapaita nk. sijoitetun lapsen kotilomaa korvaavina vapaina enintään joka toinen kuukausi. Tämä käytäntö on osoittautunut välttämättömäksi vastaanottoperhetoiminnassa toimivien perhehoitajien jaksamisen tueksi.
Vastaanottoperhetoiminnassa jo olevan vallitsevan käytännön kirjaaminen toimeksiantosopimukseen ei aiheuta mainittavia lisäkustannusvaikutuksia toimintaan. Vapaiden suunnittelussa pyritään ensisijaisesti hyödyntämään lapsen suunniteltuja poissaoloja.
Vastaanottoperheenä toimiminen sisältää 24/7 lastenhoidon ja vastuun lisäksi runsaasti päivystysluonteista varallaoloa, perhehoitajan tulee olla valmiudessa vastaanottamaan lapsi akuutista kriisitilanteesta lyhyellä, tyypillisesti muutaman tunnin varoitusajalla. Perhehoitajan tulee myös olla valmiudessa vastaanottamaan lapsi nopeasti kesken etukäteen sovitun ja suunnitellun lapsen kotiharjoittelun. Sijoitukset ovat lyhyitä ja sijoitettujen lasten jatkuva vaihtuvuus perheessä on erityinen kuormittava tekijä sekä perhehoitajalle että hänen perheenjäsenilleen.
Vastaanottoperhehoitajan edellytetään toimeksiantosopimuksessa olemaan vain Helsingin vastaanottoperhetoiminnan käytettävissä, eikä hän voi työskennellä kodin ulkopuolella.
Päätös tullut nähtäväksi 23.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anita Lindfors, lastensuojelupalvelujen päällikkö, puhelin: 09 310 43059