Elintarvikelain 13 § mukainen hakemus, Wok Wok Suomi Oy
Elintarvikelain 13 §:n mukainen hakemus Wok Wok Suomi ruoka Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisestä kala-alan laitokseksi
Päätös
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Wok Wok Suomi ruoka Oy:n elintarvikehuoneiston kala-alan laitokseksi. Laitokselle on varattu laitostunnus F09176.
Laitoksen toiminnot ovat kalaraakavalmisteiden valmistus, viipalointi, fileointi, paloittelu sekä sushin valmistus.
Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.
Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Asian vireilletulo
Elintarvikelain (23/2006) 13 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 28.1.2021. Hakemusta täydennettiin 19.2.2021 sekä 18.3.2021.
Hakija
Wok Wok Suomi ruoka Oy, Vanha Porvoontie 51, 00760 Helsinki y-tunnus 3144230-3.
Toimipaikan nimi ja osoite
Wok Wok Suomi ruoka Oy, Nuijamiestentie 3, 00400 Helsinki.
Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta
Laitoshakemuksen yhteydessä on esitetty laitoksen pohjapiirustus sekä selvitys raaka-aineiden, valmiiden tuotteiden, henkilökunnan, jätteiden ja pakkaustarvikkeiden kulku- ja kuljetusreiteistä. Pohjapiirustukseen on merkitty laitoksen vesipisteet ja kylmätilat. Hakemuksen liitteenä on esitetty lisäksi HACCP-perusteinen omavalvontasuunnitelma.
Hakemus vastaanotettiin 28.1.2021. Toimijalta pyydettiin täydennystä omavalvonnan kuvaukseen ja pohjapiirustukseen 5.2.2021 sekä 17.3.2021. Toimija toimitti täydennetyn hakemuksen 19.2.2021 ja 18.3.2021.
Laitoksen tilat on tarkastettu 10.3.2021. Tarkastuksen yhteydessä todettiin, että tilat täyttävät toimintaedellytykset.
Wok Wok Suomi ruoka Oy:n tilat sijaitsevat osoitteessa Nuijamiestentie 3 ensimmäisessä kerroksessa. Laitos on kala-alan laitos, jonka toimintaan kuuluu sushin valmistus sekä raa’an kalan viipalointi, fileointi ja paloittelu. Toimija on hakemuksessaan arvioinut vuosittaiseksi tuotantomääräksi 11 520 kg ja henkilökunnan määräksi 3 henkilöä.
Laitokseen on yksi sisäänkäynti, jonka kautta raaka-aineet ym. materiaali, jätteet ja valmiit tuotteet kuljetetaan. Myös henkilöstö käyttää ko. sisäänkäyntiä. Tuotantotilassa on yksi kylmähuone ja varastotilassa on yksi kylmähuone. Lisäksi varastotilassa on erillinen pieni kylmäkontti sekä pakastin.
Laitoksen kokonaispinta-ala on 94,6 m². Laitoksen tilat koostuvat tuotantotiloista 33 m², kylmävarastoista 5,7 m², muista varastotiloista 23 m² sekä sosiaali- ja toimistotiloista yhteensä 10,4 m².
Laitoksen tuotantotilan lattiat ovat akryylibetonia. Tuotantotilan ja tiskialueen seinät on pinnoitettu kaakelein. Varastotilojen seinät ovat kipsilevyä ja maalattu vettähylkiviksi. Tuotantotilojen ikkunakarmit sekä ikkunalaudat ovat maalattua puuta. Ko. ikkunarakenteet soveltuvat hyväksyttyyn toimintaan (sushin valmistus), mutta toimintojen mahdollinen muutos vaatii rakenteiden soveltuvuuden uudelleen arvioinnin.
Varsinaisten tuotantotilojen lisäksi laitoksen käytössä ovat tarvittavat pukeutumistilat, siivousvälinevarasto, toimisto sekä muuta varastotilaa.
Tuotantotiloissa on tarvittavat laitteet ja välineet tilojen ja välineiden huoltoa ja puhdistusta varten sekä riittävä määrä ei-käsikäyttöisin hanoin varusteltuja käsienpesupisteitä. Lisäksi laitoksessa on erillinen tiskauspiste välineiden puhdistamista varten.
Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen. Tiloissa on asianmukaiset jäähdytetyt varastotilat ja jäähdytettyjen tilojen lämpötiloja seurataan omavalvonnassa. Lämpötilojen seurantaa varten on yhdessä kylmiössä elektroninen järjestelmä, joka hälyttää, mikäli lämpötilojen raja-arvot ylitetään. Toimijan omavalvonnan kuvauksessa on kirjattu, että myös laitoksen muihin kylmiöihin asennetaan kyseinen hälytysjärjestelmä.
Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet ja laitteet sekä muu kalusto ovat helposti puhtaana pidettäviä ja niiden puhdistamista varten on varattu pesupaikka.
Laitoksella on käytössään oma kylmäkuljetusauto.
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Asian käsittelyä koskeva maksu
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 940 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen hallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Vanha Porvoontie 51, 00760 Helsinki)
Kuuleminen
Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 10, 13, 15, 20, 32, 49, 71 ja 74 §
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (72/2020) 5 ja 8 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus laitosten elintarvikehygieniasta (795/2014) 4 § ja 5 § sekä liitteet 1-3
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2021 alkaen 1 §, liite 1 kohta 11.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 13 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2021-001293.
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (23/2006) 32 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Muutoksenhaku
Muutoksenhakuohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote postitse Wok Wok Suomi ruoka Oy:lle.
Tiedoksi toimijalle
Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen
Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus elintarviketurvallisuusyksikköön.
Säilytettävät asiakirjat
Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.
Päätös tullut nähtäväksi 22.03.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Pia Haltiala, vs. hygieenikkoeläinlääkäri, puhelin: 09 310 34710