Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistävät toimenpiteet 2021-2022, OKM
Koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen myönnettyjen erityisavustusten kohdentaminen palvelukokonaisuuksiin sekä Helsingin yliopiston harjoittelukouluihin
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien erityisavustusten kohdentamisesta.
Varhaiskasvatukseen saadun avustuksen kokonaissumma on 2 700 000 euroa. Avustus jaetaan palveluittain varhaiskasvatuksen lapsimäärän perusteella: suomenkieliseen varhaiskasvatukseen 2 484 000 euroa ja ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen 216 000 euroa. Omarahoitusosuus on 20% jakaantuu palvelukokonaisuuksittain ja katetaan kunkin palvelukokonaisuuden määrärahoista.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti oikeuttaa varhaiskasvatusjohtajan ja ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan varhaiskasvatuksen avustuksen alueellisesti. Jakoperiaatteet ovat 30–54-vuotiaiden vain perusasteen suorittaneiden osuus ikäluokasta, työttömyysaste, vieraskielisen väestön osuus sekä 0- maksuluokkaan kuuluvat perheet.
Esi- ja perusopetukseen saadun avustuksen kokonaissumma on 4 686 000 euroa. Avustus jaetaan palveluittain esi- ja perusopetuksen oppilasmäärän perusteella seuraavasti: suomenkieliseen perusopetukseen 3 681 307 euroa, ruotsinkieliseen perusopetukseen 341 589 euroa, suomenkieliseen esiopetukseen 519 552 euroa, ruotsinkieliseen esiopetukseen 44 267 euroa sekä Helsingin yliopiston normaalikouluille 99 286 euroa. Omarahoitusosuus 20% jakaantuu palvelukokonaisuuksittain sekä Helsingin yliopiston normaalikouluun ja katetaan kunkin palvelukokonaisuuden sekä Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen määrärahoista.
Toimialajohtaja päätti oikeuttaa perusopetusjohtajan ja ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan perusopetuksen avustuksen koulukohtaisesti. Lisäksi toimialajohtaja päätti oikeuttaa varhaiskasvatusjohtajan ja ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan esiopetuksen avustuksen alueellisesti.
Avustuksen kohdentamisessa kouluille ja varhaiskasvatusalueille käytetään indikaattoreina 30–54 -vuotiaiden vain perusasteen suorittaneiden osuutta ikäluokasta, työttömyysastetta ja vieraskielisen väestön osuutta huomioiden esiopetuksen ja koulujen oppilasmäärät. Lisäksi avustusta kohdennetaan perusopetuksessa oman äidinkielen opettajien palkkaukseen niille kouluille, joissa suomi toisena kielen oppilaiden osuus on 30% tai yli. Avustuksen käytön seurannasta vastaa kukin palvelukokonaisuus.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tekee sopimuksen valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen kanssa. Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen on toimitettava siirretyn avustuksen käyttöä koskeva selvitys ministeriölle avustuspäätöksen mukaisesti.
Päätöksen perustelut
Opetus-ja kulttuuriministeriö päätti 15.4.2021 myöntää Helsingin kaupungille valtion erityisavustusta tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin varhaiskasvatukseen (OKM/180/520/2021) 2 700 000 euroa ja esi- ja perusopetukseen (OKM/178/520/2021) 4 686 000 euroa.
Opetus-ja kulttuuriministeriön päätökset perustuvat Helsingin kaupungin hakemuksiin 9.3.2021. Esi- ja perusopetuksen hakemukseen on liitetty mukaan Helsingin yliopiston harjoittelukoulut. Hakemuksen toimittanut opetuksen järjestäjä voi siirtää avustusta eteenpäin hakemuksessa ilmoitetuille harjoittelukouluille sopimustensa mukaan. Avustusten käyttöaika on 1.1.2022 - 31.12.2022.
Valtionavustus on oleellinen osa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaa. Valtionavustus on tarkoitettuvarhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin muutoksen, inkluusion, oppimisen ja hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähipalveluperiaatteen vahvistamiseen sekä oppijan varhaiskasvatuksen tai esi- ja perusopetuksen järjestämisen kannalta välttämättömään ja riittävän varhaiseen tukeen.
Varhaiskasvatuksessa avustuksella tuetaan pysyvien toimintamallien, rakenteiden ja käytänteiden kehittämistä tukemalla varhaiskasvatuksen järjestäjien mahdollisuuksia palkata lisää varhaiskasvatuksen henkilöstöä: opettajia, erityisopettajia, sosionomeja, lastenhoitajia tai avustajia sekä pienentää lapsiryhmien kokoa esimerkiksi ryhmissä, joissa on tukea tarvitsevia lapsia.
Esi- ja perusopetuksessa avustuksella tuetaan pysyvien toimintamallien, rakenteiden ja käytänteiden kehittämistä tukemalla opetuksen järjestäjien mahdollisuuksia palkata ensisijaisesti opettajia ja avustajia sellaisten esi- ja perusopetuksen opetusryhmien joustavaksi muodostamiseksi, joissa tehostetun tai erityisen tuen piirissä olevan oppilaiden
opetus järjestetään osittain tai kokonaan yleisopetuksessa tai joissa on erikoissairaanhoidon piirissä olevia oppilaita.
Päätös tullut nähtäväksi 24.05.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Heidi Roponen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 71927
Pasi Brandt, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 42527